İSİG: Şubat ayında en az 131 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin şubat ayı raporuna göre, 131 işçi çalışırken hayatını kaybetti.
Fotoğraf: Pixabay
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yayımlanan şubat ayı iş cinayetleri raporunda 2’si çocuk, 2’si mülteci olmak üzere en az 131 işçinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
İSİG şubat ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Ulusal ve yerel basın ile işçilerin aileleri, mesai arkadaşları ve sendikalar üzerinden derlenen verilere göre, yılın ikinci ayında en az 131 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Rapora göre, meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti olmadığı, ancak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bir iş kazası sonucu ölüm karşılığında, yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm meydana geldiği kaydedildi.
Rapora göre, 131 emekçinin 118’i ücretli (işçi ve memur), 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşurken, ölenlerin 3’ü kadın işçi, 128’i erkek işçi. Raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleştiği kaydedildi. İSİG, 2 çocuk işçinin can verdiğini, çocuk işçi cinayetlerinin tarım ve inşaat iş kollarında gerçekleştiğini kaydetti.
"EN AZ 458 İŞÇİ İNTİHAR ETTİ"
Raporun devamında, 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 30 emekçi bulunduğu, bu işçilerin çiftçi ve esnaflar ile balıkçı, tarım, maden, büro, metal, inşaat, taşımacılık, belediye ve genel işler gibi kollarda çalışırken hayatını kaybettiğine yer verildi. Raporda, şubat ayında 2 mülteci işçinin yaşamını yitirdiği kaydedilirken, bunların 2’sinin de İranlı olduğu belirtildi.
Raporda işçi intiharlarına da değinilerek, son 7 yılda en az 458 işçinin işyeri içinde veya işe bağlı olarak intihar ettiği belirtildi. Raporda, intiharların temel nedeni bilinmese de borç, işsizlik ve baskı/mobbing etkenlerine vurgu yapıldı. Raporda intihar eden işçilerin tarım, sağlık, güvenlik, inşaat, metal, belediye ve genel iş kollarında çalıştığı kaydedildi.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)