Ordu Çevre Derneği çöp alanında köylülerle toplantı yaptı
Ordu Çaybaşı'da Büyükşehir Belediyesinin yapıp işlettiği çöp tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle çadır nöbeti yapan köylülerle ORÇEV yöneticileri toplantı gerçekleştirdi.
Fotoğraf: Ordu Çevre Derneği
Ordu Çaybaşı ilçesi İlküvez’de Ordu Büyükşehir Belediyesinin yaptığı ve işlettiği çöp tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle çadır nöbeti yapan köylülerle Ordu Çevre Derneğinin yaptığı toplantıda çadır direnişinin yanında yasal hakların da kullanılması kararı alındı.
Perşembe günü tesis önünde bulunan çadırda yapılan toplantıya, Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, derneğin Ünye üyeleri ve STK temsilcileri de katıldı.
Direnen halkla ikinci toplantılarını yaptıklarını belirten Başkan Gönül, “Halkın tepkisi büyük. Çöp yaşam alanlarına zarar vermiş. Demokratik haklarını kullanıyorlar. Biz de ÇED raporunu inceledik, uygun olmayan durumları belirledik, onlara hukuksal yönden destek vereceğiz” dedi.
USULSÜZLÜKLER ÇOK
ÇED raporundan çıkarılan bilgileri köylülerle yerinde belirlemeye çalıştıklarını söyleyen Gönül, “ÇED dosyasında yazılanlara uyulmuyor, yapacağız dediklerini gerçekleştirmiyorlar. Yasal olarak yapılması gerekenlere de uyulmuyor. ÇED dosyasında yazılı olanlar ya yok ya da kullanılmıyor. Bunları köylülerle konuşarak belirledik. Bu konuda hazırlanacak dilekçelerle yasal süreç başlatılacak” dedi.
AĞAÇLARDA POŞETLER BAYRAK OLMUŞ
Usulsüzlüklere değinen Gönül, “Ağaçlarda poşetler dolu, yol kenarlarında, ormanda çöpler hâlâ duruyor. Kirli sudan içen hayvanlar ölmüş. Halkın tepkisi büyük. Kişiye özel araziye kurulan çadırları yıkmakla tehdit ediliyorlar. Özel arazideki çadırları kimsenin yıkma hakkı yok. Yıkmak isteyenler de suç işlemiş olur. Çöpler açık kamyonlarla getiriliyor. Kirli suların arıtması yapılmıyor. Çöp tesisi ÇED raporunda yazılanlarla uyumlu değil. Bu konuda dilekçeler hazırlıyoruz. Mağdur olan halk, yasal hakkını kullanacak. Aslında halk, yasal olmayan çalışmaya karşı yasal hakkını kullanıyor” dedi.
İMAR PLAN DEĞİŞİKLİĞİ DE YASAL DEĞİL
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Coşku Özbucak da Ordu Büyükşehir Belediyesinin tesis alanında yapmak istediği imar değişikliği hakkında bilgi verdi. “Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclisi çoğunluğuna güvenerek burası için imar değişikliği kararı almış. Bunun nedeninin tesisteki usulsüzlüğü kapatma gayreti olduğunu düşünüyoruz. Değişiklik, İmar Komisyonunda görüşülmeden yapılmaz. Belediye ben yaptım oldu, anlayışıyla hukuksuz uygulamalarını sürdürüyor. İmar değişikliği kararı, 18 Mart 2020 tarihine kadar askıda kalacak. Hazırladığımız dilekçeyi köylüler imzalıyor, süre dolmadan Ordu Büyükşehir Belediyesine getirecekler. Dilekçeden sonra da hukuksal haklarını kullanacaklar” dedi. (Ordu/EVRENSEL)