09 Mart 2020 00:21

CHP’li vekillerden çağrı: Bekçilere polis yetkisi veren kanun teklifi geri çekilsin

CHP’li vekiller Ali Öztunç, Özgür Karabat ve Ali Şeker, bekçilere polis yetkisi veren kanun teklifinin geri çekilmesini istedi.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Yargının “bekçi kimlik soramaz” kararları üzerine harekete geçen AKP, bekçilerine gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifinin Meclis İçişleri Komisyonundan kabul ettirmesinin ardından Meclis Genel Kurulunda bu hafta görüşülmesi bekleniyor. CHP Milletvekilleri Ali Öztunç ve Özgür Karabat, hükümete seslenerek, bekçilere polis yetkisi verecek olan teklifin geri çekilmesi gerektiğini ifade ettiler. CHP Milletvekili Ali Şeker ise kanun teklifiyle AKP’nin kendi ‘milis gücünü’ oluşturmak istediğine dikkat çekti. Yargının “bekçi kimlik soramaz” kararları üzerine harekete geçen AKP, bekçilerine gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifinin Meclis İçişleri Komisyonundan, CHP ve HDP’nin şerhiyle geçti. Bu hafta Meclis Genel Kurulunda beklenen teklife, insan hakları örgütleri, polis devleti uygulamasının bekçilikle pekiştirileceği için eleştiri gelmişti. Bu hafta Mecliste görüşülmesi beklenen kanun teklifiyle ile ilgili CHP PM Üyesi ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç ile CHP İstanbul Milletvekilleri Özgür Karabat ve Ali Şeker'le konuştuk.

"BEKÇİLİK BAŞKA ŞEKİLDE GÜNCELLENİYOR"

Ali Öztunç, “Bekçilik olmalı mı? Evet olmalı. Bizim bildiğimiz bekçilik olmalı. Mahalle bekçisi olmalı” dedi. AKP’nin bekçilikle ilgili kanun teklifinin bundan çok farklı olduğuna işaret eden Öztunç, “Teklifle polis yetkilerini bekçiye veriyorlar. Bekçi üst araması yapabilecek, durdurup gözaltı yapabilecek. Düşünsenize kadın bekçi yok. Bekçi, kadını durdurup, kadın polis gelene kadar bekleyecek mi? Tuhaf bir durum var. Eski kanun güncelleniyor. Ama başka bir şekilde güncelleniyor.” Mecliste İçişleri Komisyonunda yaptıkları itirazlarının Meclis Genel Kurulunda da sürdüreceklerini anlatan Öztunç, “Şu an 30 bin bekçi var. Her sene 30 bin bekçi alırlarsa ne olacak? Yepyeni bir kolluk kuvvetli kurulacak. Bu da tehlikedir. 41 günlük eğitim veriyorlar. 41 günlük eğitimde sonra silah verecekler. 41 günlük eğitimden sonra ortaokul mezunu bir adam ne kadar bekçilik yapabilir ki? İnsan hakları dersi 4 saat. Hukuk dersi 6 saat. Bu şekilde olmaz. Çok yanlış bir uygulama” dedi. Öztunç, bekçilik ile ilgili kanun teklifinde özlük haklarının konulmadığını belirterek, “Adamı bekçi yapacaksanız. Ama özlük hakkını vermeyeceksiniz. Böyle bir şey olur mu?​” diye sordu. Hükümete çağrı da bulunan Öztunç, “Bekçiliği güncelliyorlar. Ama yanlış güncelliyorlar. Bundan vazgeçsinler” dedi.

"PARALEL MİLİTARİST BİR GÜÇ YARATILDIĞI KAYGILARINI BESLİYOR"

Özgür Karabat, AKP hükümetinin uzun zamandır bir yönetememe krizi yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Bu krizin en somut emareleri daha fazla baskı ve totaliterleşme olarak karşımıza çıkıyor. Gazetelere ve gazetecilere yönelik göz altı ve tutuklamalar, sansür, yeni hapishane “müjdeleri” ile birlikte düşünüldüğünde bu kanun söz konusu baskının toplumun her hücresine yayılması anlamına geliyor. İnsanları kamusal alanlar dahil evlerinin içinde ve önünde bile kontrol etme gayreti var!” Bekçilikle ilgili Meclis Genel Kuruluna gelecek kanun teklifiyle ilgili Karabat, “Mahalle ve çarşı bekçilerine yönelik yasa teklifine karşı toplumun geniş kesimlerinden itirazlar yükseliyor. En önemli itiraz ise görevlendirilen bekçilerin AKP teşkilatları kanallarından bu göreve getirilmiş olmaları. Bu durum haklı olarak paralel militarist bir güç yaratıldığı kaygılarını besliyor” ifadelerini kullandı. Karabat, “Mevcut kolluk gücünün yetki ve orantısız güç kullanımı, keyfi uygulamaları gündemden düşmüyor. Bunlar hakkında adeta bir cezasızlık politikası sürüyor. Hal böyleyken temel hak ve özgürlükler konusunda yeterli eğitim almamış, liyakatsiz ve siyasi saiklerle hareket edebilecek unsurlara silah kullanmak da dahil geniş yetkiler veren bu kanun derhal geri çekilmelidir” dedi.

"AKP ‘MİLİS GÜCÜNÜ’ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR"

AKP iktidarının uzatmaları oynadığını anlatan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker şunları söyledi: “Her alanda sıkıştı. Ekonomi, işsizlik sokağı vurmuş durumda. ‘Şehitler tepesi’ argümanı artık oy verenleri konsolide etmeye yetmiyor. Araştırmalar da bunu doğruluyor. Tüm bunların sonucu olarak da AKP iktidarı kendi iktidarını korumak için geçmişteki tüm otoriter iktidarların başvurduğu yöntemlere başvurarak muhaliflere yönelik kontrol, baskı ve denetim mekanizmaları kuruyor.  Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasası bunlardan biri. Anaya Yasa Mahkemesinin iptalleri ve uyarılarını dikkate almıyor. Bekçilere olağanüstü yetkiler veren teklifi bir kez daha Meclise getiriyor. İktidar halkı korumak için değil kendi iktidarını korumak için bekçileri kullanıyor. Mahalle Bekçiliği alanını kendi taraftarları için yeni bir istihdam alanı olarak da kullanılıyor. AKP, kendi iktidarını korumak için işsizliğin rekor düzeye ulaştığı ülkemizde bu alanı kullanarak ‘milis gücünü’ oluşturmaya çalışıyor.”

CHP VE HDP ŞERH KOYMUŞTU

Meclis İçişleri Komisyonunda yapılan görüşme sırasında CHP ve HDP, bekçilere geniş yetkiler veren kanun teklife şerh koymuştu. Teklifin belirsiz tanımlarla bekçileri geniş yetkilerle donattığını belirten CHP ve HDP, özellikle silah kullanma yetkisi ve bekçi adaylarında aranacak şartlar konusunda uyardı.

ÖNCEKİ HABER

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, toplanan yardımları mültecilere ulaştırdı

SONRAKİ HABER

‘Daha’ filminin sınırlı evreni genişledi ve taştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa