09 Mart 2020 12:40
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mart 2020 13:11

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kayıp tablolarının yargılamasına başlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesinde kaybolan tablolarla ilgili 6 belediye görevlisinin "zimmet suçu"yla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. İkinci duruşma 4 Mayıs tarihine ertelendi.

Görsel: İzmir Büyükşehir Belediyesi kataloğu

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi demirbaşları arasında yer alan 28 farklı ressamın 33 tabloluk koleksiyonunun 2000 yılında kayıp olduğu ortaya çıktıktan sonra başlayan hukuksal süreç, bugün 6 belediye görevlisinin "zimmet suçu"yla yargılandığı duruşmayla devam etti.

Aralarında Bedri Rahmi, Aliye Berger, Şeref Bigalı, Metin Eloğlu ve Cavit Atmaca gibi tanınmış 28 ressama ait toplam 33 değerli tablonun kaybolası üzerine "zimmet suçu"yla açılan davanın ilk duruşması bugün 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada davacı Ali Rıza Avcan, tutuksuz yargılanan Veysel Çıldır, Turan Eker, Muzaffer Kapı, Kasım Şenyuva ve Meltem Varol hazır bulunurken Yılmaz Sözen katılmadı. Duruşmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi avukatı olarak Hakan Oyar katıldı. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, davayı açan stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan, kaybolan 33 adet değerli tablonun bulunması için 2017’den bu yana hukuk mücadelesi verdiğini hatırlattı. 33 değerli tablonun İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Burhan Özfatura zamanında, o dönem Belediyede sanat danışmanlığı yapan Alev Bursalıoğlu başkanlığında bakımlarının yapıldığını ve sergilendiğini anlatan Avcan, tabloların 1998 yılı Nisan ayında kataloga basıldığını söyledi. 

TABLOLARDAN BİR KISMI KONAK BELEDİYESİNE AİT BİNALARDA ÇIKTI

Görevinden ayrılan Alev Bursalıoğlu’nun 2017 yılında bu tabloları farklı kültür merkezlerinde gördüğünü, yetkilileri “tabloların herhangi bir kültür merkezlerinde sergilenmeyecek kadar değerli olduğu” yönünde uyardığını ifade eden Avcan, yapılan bu uyarı sonrasında tabloların durumu hakkında bilgi almak için araştırma yaptığını ve tabloların ortada olmadığının bilgisini aldığını söyledi.

Kayıp tablolar konusu Sayıştay'ın 2017 yılı Denetim Raporu'nda yer almasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamlı bir araştırma yapıldığını aktaran Avcan, yapılan araştırma sonucunda kayıp 33 tablodan bir kısmının belediyenin değişik birimleriyle Konak Belediyesinde olduğu öğrenildiğini dile getirdi. 

SANIKLAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Duruşmada ilk sözü sanık Muzaffer Kapı aldı. 2000 yılında Belediyede Kültür Daire Başkanlığı yaptığını belirten Kapı, göreve geldiğinde herhangi bir demirbaş sayımı yapılmadığını söyledi. Daha önceleri de sağlıklı sayımların yapılmadığını ifade eden Kapı, tabloların kaybolduğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırma sonrasında öğrendiğini belirtti ve suçlamayı kabul etmediğini dile getirdi.

İkinci sanık Tufan Eker, belediyede çalıştığı dönemde, eşyaların sayımına ilişkin herhangi bir görevi olmadığını savundu. Diğer sanık Veysel Çıldır da belediyelere ait kamu binalarının bakımsız olduğunu, iddia edildiği gibi bir deponun bile bulunmadığını söyleyerek, “Bizim binalarımız bakımsızdı. Kapısı bile olamayan bir alanı depo niyetine kullanırdık ve buraya koyduğumuz eşyalar zamanla çürürdü. Kimi görevliler bu çürüyen eşyaları imha ederdi. Bu tablolar da bu şekilde yok olmuş olabilir” dedi.

Kasım Şenyuva ise savunmasında belediyenin pek çok biriminde sağlıklı sayımların yapılmadığını belirtti. Kendi görev sürecinde yaptığı bir envanter çalışmasında benzer şekilde pek çok eşyanın olmadığını ortaya çıkardığını söyleyen Şenyuva, suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. Sanık Meltem Varol da, bahsi geçen tabloların bulunduğu kütüphanede hiç çalışmadığını, sadece kimi demirbaşların bazen listelerden düşümü yapıldığını ve bu işlemin yapılması için kendisine gelen evrakı imzaladığını, ancak bu evrakın davaya konu olan tablolarla ilgisi olup olmadığını bilmediğini dile getirerek, suçlamayı kabul etmedi. 

DURUŞMA 4 MAYIS’A ERTELENDİ

Duruşmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi avukatı olarak katılan Hakan Oyar, sanıklar hakkında İzmir 9. Asliye Ceza mahkemesinde tazminat davası açıldığını aktardı. Oyar, Alev Bursalıoğlu’nun da tanık olarak dinlenmesini istedi. 

İfadeleri dinleyen mahkeme, Alev Bursalıoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine, sanıklar hakkında İzmir 9. Asliye Ceza mahkemesinde olan tazminat davası dosyasının ve sözü geçen Sayıştay raporunun incelenmesine karar verdi. Mahkeme eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı 4 Mayıs’a erteledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Daha’ filminin sınırlı evreni genişledi ve taştı

SONRAKİ HABER

Petrol fiyatlarında rekor düşüş yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa