10 Mart 2020 02:30

Erdoğan, Brüksel ziyaretini basın toplantısına katılmadan sonlandırdı

Mülteciler gündemiyle Brüksel'e düzenlediği günübirlik ziyarette AB Konseyi ve AB Komisyonu başkanlarıyla görüşen Erdoğan, planlanan ortak basın toplantısına katılmadan ülkeden ayrıldı.

Fotoğraf: @tcbestepe/Twitter

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika'nın başkenti Brüksel'e düzenlediği günübirlik ziyarette NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi.

Stoltenberg ile gerçekleştirdiği görüşmede Erdoğan, Suriye'de özelinde NATO'dan "açık destek" beklediğini dile getirdi. Erdoğan, AB Konseyi ve AB Komisyonu başkanlarıyla gerçekleştirilen görüşme sonrası yapılması planlanan ortak basın toplantısına ise katılmadı. Beraberindeki heyetle ülkeden ayrılan Erdoğan, gece saatlerinde Türkiye'ye döndü.

"NATO'DAN AÇIK DESTEK BEKLİYORUZ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Erdoğan, Suriye'de çatışmaların şiddetini artırması nedeniyle NATO'dan daha fazla destek talebinde bulundu. Erdoğan, görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında NATO'dan "açık destek" beklediğini kaydetti.

Erdoğan, "Türkiye NATO'ya, NATO da Türkiye'nin gücüne güç katıyor. Tabii burada esas olan NATO'nun ülkemizin savunmasına ve terörle mücadelesine katma değer sağlamasıdır. Ayrıca müttefiklerimizin ülkemizle dayanışmalarını ayrım gözetmeden ve siyasi koşullar ileri sürmeden sergilemeleridir. Talep ettiğimiz desteğin daha fazla gecikmeksizin karşılanması bu bakımdan çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte gereken adımların atılacağına inanıyor, Sayın Genel Sekretere teşekkür ediyorum" dedi.

"KARŞILAŞILAN KRİZ ORTAK BİR SORUNDUR VE ORTAK ÇÖZÜMLER GEREKTİRMEKTEDİR"

Ardından söz alan Stoltenberg de "Türkiye, Suriye'deki şiddet olaylarından ve çalkantılardan en fazla etkilenen ülkedir. Başka hiçbir müttefikimiz bu kadar terör olaylarından etkilenmemiş, bu kadar fazla mülteciye ev sahipliği yapmamıştır" dedi.

NATO'nun Türkiye'ye "bir dizi tedbirle" yardımcı olduğunu belirten Stoltenberg, bu desteklerin füze savunma sistemleri, hava ve deniz mevcudiyetiyle sağlandığını söyledi.

Stoltenberg, "NATO, Türkiye'ye yıllar içerisinde 5 milyar ABD dolarından fazla miktarda askeri yardımda bulunmuştur. Bunların tamamı NATO'nun güçlü bir şekilde Türkiye'nin güvenliğine olan taahhüdünü göstermektedir" dedi.

Türkiye-Yunanistan sınırında yaşananlardan dolayı endişeli olduğunu söyleyen Stoltenberg, "Karşılaşılan kriz ortak bir sorundur ve ortak çözümler gerektirmektedir. NATO bundan sonra üzerine düşen rolü oynamaya devam edecektir. Şu anda gereken adımları atmaya başladık. Müttfiklere yine aynı şekilde Türkiye'ye destek verme çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

BASIN TOPLANTISI ERDOĞANSIZ GERÇEKLEŞTİ

Erdoğan, Stoltenberg'in ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılması planlanan ortak basın toplantısına katılmayan Erdoğan ve beraberindeki heyet, araçlarla binadan ayrıldı.

Erdoğansız düzenlenen kısa basın toplantısında Michel ve von der Leyen, Türk tarafıyla 2016'da AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatının uygulanması konusunu görüştüklerini dile getirdi.

"BORELL VE ÇAVUŞOĞLU, MÜLTECİ MUTABAKAT İÇİN GÖREVLENDİRİLDİ"

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, mülteci mutabakatının uygulanması konusundaki görüş ayrılıklarını paylaştıklarını ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunun da masaya yatırıldığını kaydetti.

Michel, "Önümüzdeki gün ve haftalar için çok önemli ve somut bir karar olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i Türk mevkidaşı Dışişleri Bakanı ile mutabakatın uygulanışı konusunda iki tarafın ortak bir tutum geliştirmesini sağlamak üzerine görevlendirme kararı aldıklarını" söyledi.

Michel'in ardından söz alan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen da Türkiye ile iletişim kanallarının açık ve faal kalmasını olumlu bulduklarını belirterek Türk-Yunan sınırındaki durumun çözümü için ön koşulun yapıcı angajman olduğunu söyledi.

Von der Leyen, "Göçmenlerin desteğe ihtiyacı var. Yunanistan'ın desteğe ihtiyacı var. Ama Türkiye'nin de desteğe ihtiyacı var ve bizi ileri götürecek yolu bulmamız gerekiyor" dedi.

2016'da imzalanan mutabakatın hâlâ geçerli olduğunu ifade eden von der Leyen, eksik kalan parçaların nasıl tamamlanabileceği ve hayata geçirilebileceği konusunu istişare ettiklerini belirtti.

İlerleme sağlama konusunda AB olarak taahhütlerini Erdoğan'a ifade ettiklerini, bunun için adımların karşılıklı olması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, "Bugünün bu süreçte iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. Bu sürecin hedefi göçmenler için perspektif ve bölgenin istikrarıdır" diye konuştu.

Gazetecilerin, Yunan polisinin mültecilere yönelik sert müdahalesiyle ilgili sorusuna da yanıt veren Ursula von der Leyen, aşırı güç kullanımının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ve yetkililerin tüm eylemlerinin orantılı olması gerektiğini söyledi. Von der Leyen "Bizim için iki noktanın bir arada yürümesi önemli. AB sınırlarına saygı duyulması gerekiyor ve örneğin iltica başvurusunda bulunma hakkı gibi insani temel haklara da saygı gösterilmesi gerekiyor. İkisi bir arada olmak zorunda" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs salgını: Kanada, Lübnan ve Fas'ta ilk ölüm gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Haliç Köprüsü'nde aynı istikametteki iki metrobüs çarpıştı: En az 10 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa