10 Mart 2020 05:27

Erdoğan, Brüksel’den istediğini alamadı

Brüksel’de NATO ve AB üst düzey temsilcileriyle görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye eli boş döndü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Mülteciler için maddi yardım ve Suriye politikasına askeri destek için Brüksel’de NATO ve AB üst düzey temsilcileriyle görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye eli boş döndü. Özellikle AB’nin mültecileri durdurmak için ek yardım yerine 2016’da imzalanan anlaşmaya uymayı gündeme getirmesi karşılıklı gerilimlere yol açtı. Erdoğan, mülteciler konusunda istediği ek maddi yardımı alamadığı için AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısına katılmadan döndü.

ERDOĞANSIZ AÇIKLAMA YAPTILAR

40 dakika süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Michel ve von der Leyen, 2016’da imzalanan anlaşmanın maddelerinin nasıl uygulanacağı konusunda bundan sonra dışişleri temsilcileri düzeyinde görüşmelerin devam edeceğini ifade etti.

AB’nin ek maddi yardım yapmaya yanaşmamasında, Erdoğan’ın AB’yi mültecilerle tehdit etmesinin büyük bir rol oynadığı ifade ediliyor. Ayrıca, alınan güvenlik önlemleri nedeniyle fazla sayıda mültecinin Yunanistan tarafına geçmemesinin de görüşmeler sırasında AB’nin elini güçlendirdiği belirtiliyor.

UZMAN HEYETLER GÖRÜŞECEK

Die Welt gazetesinde yer alan haberde, AB temsilcileriyle Erdoğan arasında yapılan görüşmede 2016’da imzalanan anlaşmanın uygulanması konusunda görüş farkı ortaya çıktı. Bunun üzerine AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, anlaşmadaki hangi maddelerin uygulanmayacağı konusunda bir analiz yapmak üzere AB Dış İlişkiler Yüskel Temsilcisi Josep Borrell ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında uzman heyetlerin bir araya gelmesini önerdi. Öneri kabul edildi.

SINIRDA BEKLEYEN MÜLTECİLER AZALDI

Alman basının bölgeden geçtiği haberlere göre özellikle Meriç nehri üzerinden Yunanistan’a geçen mülteci sayısında bir hayli azalma meydana geldi. Ayrıca, Pazarkule sınırına yapılan askeri yığınak nedeniyle mültecilerin uzaklaştığı ifade ediliyor.

Görüşme sonrasında yapılan açıklamalar, Erdoğan’ı mülteci kozunu kullanmasının şimdilik bir sonuç vermediğini gösteriyor. Ancak önümüzdeki günlerde baskıyı artırmak için değişik açıklamalar yapabileceği de tahmin ediliyor.

Die Welt gazetesi, Erdoğan’ın mültecilere bakım için Avrupa’nın daha fazla maddi yardımda bulunması ve Suriye’de destek talebiyle görüşmelere katıldığını yazdı. AB yetkilileri, Suriye konusunda ise bir açıklama yapmamaya özen gösterdiler. Bu durum, Türkiye’nin Suriye’de izlediği politikaya destek vermeme olarak değerlendirildi.

NATO SEKRETERİ İLE GÖRÜŞME

Suriye politikası konusunda benzer bir tutum NATO’dan da geldi. Brüksel ziyareti sırasında ilk olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Erdoğan, Suriye’de NATO’dan somut destek beklediklerini talep etti. Erdoğan’ı bu talebine doğrudan yanıt vermeyi tercih etmeyen Stoltenberg, “Türkiye’nin yükün büyük kısmını üstlendiğinin farkındayız” dedi. NATO’nun şu anda hava savunma sistemi konusunda Türkiye’ye yardım ettiğini söylemekle yetindi.

MERKEL: 2020, 2015 DEĞİL

Öte yandan Erdoğan ile 2016’da Mülteci Anlaşması’na imza koyan Almanya Başbakanı Angela Merkel, söz konusu anlaşmada yeni aşama talep etti. Berlin’de toplanan Alman-Yunan Ekonomi Forumu’nda konuşan Merkel, “2020 2015 değil. Vatandaşlar göçü azaltacağımızda emin olabilirler. 2015’te yapılan görüşmelerin hedefi de buydu” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Akademisyen Ömer Turan: DEVA emekçilerin sorununu çözmeyecek

SONRAKİ HABER

Şeker pancarı üreticisine kota cezası: Fabrikalar özelleşti üretici borçlu çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa