15 Mart'ta gerçekleşecek Beyaz Miting öncesi açıklama: Artık Yeter!
Sağlık emekçileri, 15 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirecekleri sağlıkta şiddete karşı Beyaz Miting öncesi basın açıklaması düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul'da Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonu önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, beyaz miting için İstanbul'da 14 Mart gecesi otobüslerin kaldırılacağını belirterek sağlık çalışanlarını mitinge davet etti. "Gelmeyen Kalmasın! 15 Mart'ta sağlıkta şiddete karşı beyaz miting için Ankara'ya gidiyoruz" pankartını açıldığı eylemde sık sık "Sağlıkta ticaret ölüm demektir", "Sağlıkta şiddet sona ersin" sloganları atıldı.
"ARTIK YETER"
Basın açıklamasını okuyan SES Şişli Şubesi Eş Başkanı Abuzer Aslan "Kışkırtılmış sağlık talebinin yarattığı kışkırtılmış şiddetin kurbanı olmaktan; sözlü, fiziksel saldırıya uğramaktan, darbedilmekten, yaralanmaktan, arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı kaybetmekten bıktık, usandık. Artık yeter" dedi.
Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık çalışanlarının bu kadar çok şiddete maruz kalmadığına dikkat çeken Aslan, "Dünyanın hiçbir yerinde sağlık emekçilerinin yıpranmadan doğan hakları görmezden gelinmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde çalışma ortamlarındaki iş barışı bu derece bozulmadı. Dünyanın hiçbir ülkesinde binlerce sağlık çalışanının çalışma hakları 'güvenlik soruşturmaları' gerekçe gösterilerek ellerinden alınmadı. Artık yeter" diye konuştu.
"GELMEYEN KALMASIN"
Sağlık, emek ve meslek örgütleri olarak sağlıkta şiddet son buluncaya kadar mücadele edeceklerini belirten Aslan, "Türkiye’nin dört bir yanından gelecek sağlık çalışanlarıyla 15 Mart Pazar Günü Ankara’da sağlıkta şiddete karşı Beyaz Mitingde buluşuyoruz. İstanbul’dan 14 Mart gecesi otobüslerle yola çıkıp Ankara’ya gidiyoruz. Bizi hiçe sayanlara, bizi hedef gösterenlere karşı sesimizi, tepkimizi duyurmaya, isyanımızı haykırmaya, beyaz önlüklerimizle Ankara’yı beyaza boyamaya gidiyoruz. Bütün sağlık çalışanlarını otobüslerdeki yerlerini ayırtmaya davet ediyoruz. Gelmeyen kalmasın" dedi.
OTOBÜS KALKIŞ YER VE SAATLERİ
23.30 - Bakırköy İncirli Ethica Hastanesi Önü
00.00 - Mecidiyeköy Metro İstasyonu Önü
00.30 - Kadıköy Evlendirme Dairesi Önü
İmzacı kurumlar ise İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul şubeleri, Dev Sağlık-İş, Birlik Dayanışma Sendikası, Tüm Rad-Der oldu. (İstanbul/EVRENSEL)
14 MART TIP HAFTASI ETKİNLİKLERİ ADANA’DA BAŞLADI
Adana Tabip Odası tarafından düzenlenen 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri 40 Hekim 40 Fotoğraf Sergisi, meslekte 40 ve 50 yılını dolduran hekimlere plaket verilmesi, Kibele Ritim Grubunun Gösterisi ve Grup Kimene’nin Saz Dinletisi ile başladı.
Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Şiddetsiz bir ortamda emeğimizin karşılığını alarak iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Biz sayılara boğulmadan hastalara vakit ayırarak, performans kaygısı taşımadan, saldırıya, hakarete maruz kalma korkusu olmadan hekimlik yapmak istiyoruz. Ancak Sağlık Bakanlığı bakılan hasta sayılarının, yapılan tetkiklerin, çekilen filmlerin, yapılan ameliyatların artması ile sağlık sisteminin iyi olduğunu söylüyor. Bunun böyle olmadığını herkes çok iyi biliyor. Önemli olanın koruyucu hekimlik olduğunu insanların hasta olmasının önüne geçmek gerektiği tekrar tekrar anlatmamız gerekiyor” dedi.
“SAVAŞA KARŞI BARIŞTAN VE ÖLÜME KARŞI YAŞAMDAN YANAYIZ”
Tüm amacı insanların hastalıklarını tedavi etmek, ağrılarını azaltmak, yaşam sürelerini uzatmak olan bir mesleğin mensupları olarak her zaman savaşa karşı barıştan ve ölüme karşı yaşamdan yana tutum aldıklarını dile getiren Hilal, “Mesleğimiz doğası ve meslek etiğimiz bunu emreder bunun dışında bir tutum almamız bizden beklenmemelidir” dedi.
“HASTA SAYISINA GÖRE ŞİDDET ARTIYOR”
Adana'da yaptıkları bir anket çalışmasında sağlık çalışanlarının yüzde 57’sinin son bir yıl içinde sözel, psikolojik veya fiziksel şiddete uğradığını ifade eden Hilal, aynı anketin bakılan hasta sayısı ile şiddetin orantılı arttığı belirttiğini aktararak “Bu şiddet ortamında hizmet vermek mümkün değildir” dedi.
En üst düzeyde şiddetin kınanması, şiddet uygulayanlara sıfır tolerans ve Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı yasalaştırılması ile şiddetin önlenebileciğini vurgulayan Hilal, acil tedbir önerisilerini şöyle sıraladı:
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu etkin olarak uygulansın
- Muayene randevuları hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlensin
- Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilsin
- Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilsin
- Sevk zinciri uygulamasına geçilsin
Talepler için 15 Mart'ta Ankara'da olacağız diyen Hilal, "tüm meslektaşlarımızı sağlık çalışanlarını ve halkımızı mitinge bekliyoruz. Ülkemizden, geleceğimizden, iyi hekimlikten, ücretsiz ulaşılabilir sağlıktan umudumuzu kesmiyoruz. Yeter ki bize çalışılabilir, yaşanılabilir, bilim yapılabilir bir sağlık ortamı ve ülke yaratılsın” diye konuştu.
DR. ULUTAŞ: YA SAĞLIKTAKİ ŞİDDET DURACAK YA DA BU SAĞLIK SİSTEMİ
"Ya emeğimizi yok sayan sağlıktaki şiddet duracak ya da bu sağlık sistemi" diyerek konuşmasına başlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Yaşar Ulutaş,da “Meslektaşlarımızın teker teker öldürüldüğü, binlercesinin yaralandığı, on binlercesinin sözlü ve fiili tacize maruz kaldığı bir sağlık ortamına sessiz kalmamız söz konusu olamaz. Sağlıktaki bu ölümcül şiddeti tam olarak ortadan kaldıracak yasal düzenlemeler yapılıncaya, hasta- hekim ilişkisini insani boyuta taşıyacak siyasal - kültürel iklim oluşuncaya ve buna uygun sağlık politikaları tesis edilinceye kadar bu konuda mücadeleyi hep birlikte yükseltmekte kararlı olduğumuz bilinmelidir. Bu amaçla tüm sağlık emekçilerini 15 Martta düzenlediğimiz Ankara’da yapılacak olan Beyaz Mitinge ve Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisan'da yapılacak olan GöREV etkinliğine davet ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)
SES: SAĞLIKTA ŞİDDETE ALIŞMAYACAĞIZ, ŞİDDETİ BİRLİKTE DURDURACAĞIZ
SES Merkez Yönetim Kurulu da 15 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirecekleri sağlıkta şiddete karşı Beyaz Miting öncesi basın açıklaması ile mitinge çağrı yaptı.
SES Genel Merkezinde yapılan açıklamayı okuyan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden sağlık emekçilerinin taleplerinin karşılanmadığını vurgulayarak “İçinde bulunduğumuz her türlü zorluğa rağmen, en iyi şekilde hizmet vermek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Yıpranıyoruz, yıpranma hakkı alamıyoruz. Ücretlerimiz giderek eriyor, elimize geçen para artsın diye daha çok çalışmaya, daha çok nöbet tutmaya zorlanıyoruz. Personel eksikliği giderilmiyor, geçici görevlerle sürekli boşlukları doldurmaya zorlanıyoruz. İş güvencemiz yok, sürekli tehdit altındayız. Sağlık bir ekip işi iken, her birimizin rolü biricik ve vazgeçilmez iken sağlık emekçileri arasında ayrımlar oluşturuluyor, aramızda farklılıklar yaratılarak iş barışımız bozuluyor. Başta ücretlerimiz olmak üzere eşit koşullarda ve eşit haklarla çalışmamız engelleniyor. Çıkan her yeni düzenleme bu farkı kapatmak bir yana, daha da derinleştiriyor. İşte 4 Mart'ta Döner Sermaye Yönetmeliğinde yapılan son değişiklik de sağlık emekçileri arasındaki ücret eşitsizliğini gidermemektedir” dedi.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİNE YÖNELİK ŞİDDET YÜZDE 26 ARTTI”
Sağlık emekçilerine çalışma koşullarını zorlu hale getirenin sağlık sisteminin getirildiği nokta ve emekçilerin haklarını her alanda budamaya niyetli sistemin olduğunun altını çizen Erden şunları söyledi: “İçinde hizmet vermeye çalıştığımız sağlık sisteminin yeterli olmadığını gayet iyi biliyoruz. Ücretsiz sağlık hizmetinin ortadan kaldırıldığını, sağlık için cepten yapılan ödemelerin giderek arttığını, bugün 14 kalemde cebimizden para çıktığını biliyoruz. 2020 yılına geldiğimizde GSS prim borcu olanların sayısının 5 milyona ulaştığını biliyoruz. Hastanelere erişimin zorlaştığını, randevu almanın zorluklarını, günlerce sonrasına randevu alınabildiğini biliyoruz. Hasta başına ayrılan muayene süresinin 5 dakikaya indirildiğini biliyoruz. İçinde bulunduğumuz koşullar ve sağlık hizmetlerinin durumu böyle iken giderek artan şekilde şiddete uğruyoruz. İdarecilerden baskı ve şiddet görüyoruz. Ayrıca hasta ve yakınlarından da şiddet görüyoruz. Bu şiddet canlarımızı aramızdan alıyor, kimimiz kendi yaşamından vazgeçiyor. Bakanlığın verilerine göre her gün en az 40 sağlık emekçisi şiddete uğruyor. Yine Bakanlık verilerine göre 2012 yılı ile 2017 yılı arasında sağlık emekçilerine yönelik şiddet yüzde 26 artmış durumda. Üstelik bunlar sadece bildirim yapılan şiddet uygulamaları.”
“SAĞLIKTA ŞİDDETİN NEDENİ SAĞLIK SİSTEMİNİN EKSİKLİKLERİ”
Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin nedenlerinin sağlık sisteminin eksiklerinden kaynaklandığı ifade eden Erden “Hizmete erişim zorlaştıkça, gerçek sağlık sisteminin vaat edildiği gibi olmadığını görünce, hesap sorulan, öfke boşaltılan biz sağlık emekçileri oluyoruz. Çünkü olmayan bir sağlık sisteminin vaadi ile halkı kandıranlar, her aksaklığın sorumlusunun biz sağlık emekçileri olduğunu söylemekte de bir sakınca görmüyorlar. Sağlık emekçilerini itibarsızlaştırarak, sağlık emekçilerini hedefe koyarak ve suçlayarak halkı yanıltmaya, sağlık sisteminin sorunlarının üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Şiddetin çalışma ortamımızın olağan bir parçası haline getirilmesi isteniyorsa, bu şiddete alışmamız isteniyorsa, bir kez daha ifade edelim ki bu şiddeti kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Birlikte çalıştığımız tüm sağlık emekçileri ile bu şiddeti durdurmak, haklarımıza kavuşmak için mücadele edeceğiz. Sağlık hakları ellerinden alınan halkımızla ele ele vererek layık görüldüğümüz bu sağlık sistemini değiştirmek için, sağlık hakkımız için mücadele edeceğiz” dedi.
“15 MART MİTİNGİNE ÇAĞIRI”
Tüm Türkiye'den sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin 15 Mart'ta Ankara'da Tandoğan meydanında olacağını belirtilen Erden şu çağrıyı yaptı: “Şiddetin durması için taleplerimizi paylaşacağız. Tüm illerden sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile sağlık hizmetindeki sorunları derinden yaşayan halkımızı 15 Mart’ta Ankara'da buluşmaya çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)