10 Mart 2020 08:24

Özelleştirme sırası limanlarda: 4 limanın daha özelleştirilmesi planlanıyor

Geçtiğimiz yıl HES’leri özelleştiren Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bu yıl gündeminde liman özelleştirmeleri var.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Üç hidroelektrik santralı (HES) ile muhtelif sayıdaki taşınmazın satış-devir işlemlerini geçen yıl tamamlayarak yaklaşık 116 milyon dolar gelir elde eden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bu yıl liman özelleştirmelerine odaklandı.

ÖİB’nin faaliyet raporundan yaptığı derlemeye göre, 1986 yılında başlanan özelleştirme uygulama öncelikle yarım kalmış tesislerin, küçük ölçekli işletmelerin ve bazı büyük fabrikaların satışı ile başladı. Daha sonraki dönemde sürdürülen özelleştirme uygulamalarıyla petrol rafinerisi, tekstil, petrokimya, çimento, yem sanayisi, demir çelik, tütün ve alkol, elektrik dağıtım gibi sektörlerde özelleştirme uygulamaları yapıldı.

Rapora göre Türkiye özelleştirme uygulamalarına devam edecek. Özelleştirme portföyünde bulunan şirket ve varlıkların özelleştirilmesine devam edilecek, özelleştirilme potansiyeli olan yeni şirket ve varlıklar portföye alınacak.

4 LİMANIN DAHA ÖZELLEŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR

45 yıllığına işletme hakkının verilmesi için açılan ve ihalesi daha önce iptal edilen Güllük Yat Limanı Projesi’ne ilişkin özelleştirme sürecinin bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Taşucu Limanı’nın 36 yıllığına işletme hakkının verilmesi için çıkılan ihale, yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Taşucu Limanı ve liman geri sahası özelleştirme sürecinin de bu yıl sonuçlandırılması öngörülüyor.

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının 36 yıl süreyle ve işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine yönelik çıkılan ihale de teklif alınamadığından iptal edilmişti. Limanın bu yıl içinde yeniden ihale edilmesine yönelik çalışmalara devam ediliyor.

Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanının da imar planları yürürlüğe girdi. Limanın 36 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle çıkılan ihale, yeterli teklif alınamadığı için iptal edildi. Yeniden başlayacak ihale süreci işlemlerinin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

1986’DAN BU YANA TOPLAM 70,3 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME

Özelleştirmede 1986’dan bu yana gerçekleştirilen ihalelerin toplam tutarı 2019 sonu itibarıyla 70.3 milyar doları buldu. Önceki işlemlerin taksitleriyle birlikte özelleştirmeden 2019’da elde edilen gelir 885 milyon lirayı buldu. Hazineye yapılan transfer tutarı ise aynı dönemde 759 milyon dolar olarak gerçekleşti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı: Maniple edilmeseydi işsizlik yüzde 17 olurdu

SONRAKİ HABER

Berkin Elvan'ın ailesi: Başka çocuklar ölmesin diye adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa