Stajyer avukat: Emeğimin karşılığını alamıyorum, ailemin desteği ile geçiniyorum
Zorunlu stajyerlik sürecinde avukatlar ne ücret alabiliyor ne de başka bir yerde çalışabiliyor. Stajyer avukat Büşra Taşkıran: Emeğimin karşılığını alamıyorum, ailemin desteği ile geçiniyorum.
ARŞİV | Fotoğraf: DHA
Burcu Yıldırım
Ankara
Avukatlık mesleğinin yapılabilmesi için bir yıl süreyle zorunlu tutulan stajyerlik ile ilgili sorunlar uzun zamandır avukatların gündeminde. Bir yıl boyunca staj yapan avukat adayları ne ücret alabiliyor ne de başka bir yerde çalışabiliyor. Tam zamanlı emeğinin karşılığını alamayan stajyer avukatlar hem meslek eğitimlerine odaklanamıyor hem de kişisel gelişimlerini ertelemek zorunda kalıyor.
Ankara Barosu’nda avukatlık stajı yapan Büşra Taşkıran yaşadıklarını ve bu konudaki düşüncelerini paylaştı. “Avukatlık stajını yaparken, öğrenci değilsiniz aslında bir çalışansınız. Bu gözardı ediliyor” diyen Taşkıran toplamda bir yıl süren stajın ilk altı ayının mahkemede diğer altı ayının ise avukat yanında yapıldığını hatırlattı. Taşkıran, “Normal bir çalışan gibi çalışma ve devam zorunluluğu var. Ama bu çalışmamın, emeğinin karşılığını almak mümkün değil. Hakim ve savcılık stajını yapan meslektaşlarımızla aynı çalışmayı yürütüyoruz. Mahkeme stajımız iki grup içinde, aynı şart ve koşullarda gerçekleşiyor. Onlara devlet tarafından maaş verilirken, bize bu hak tanınmıyor. Bu, adalet duygumu zedeliyor ve eşit bir uygulama olarak gelmiyor” diye konuştu.
"FREELANCE ÇALIŞARAK VE AİLEMİN DESTEĞİYLE GEÇİNİYORUM"
Kendilerinden hem ücret almadan hem de tam zamanlı çalışmanın beklendiğini ifade eden Taşkıran, “Şuan ailemin ekonomik desteği ve freelance olarak yaptığım muhabirlik ile geçimimi sağlamaya çalışıyorum yoksa mümkün değil. Kalan stajın ikinci yarısında ise bir avukat yanında çalışmak 500 ile 800 TL arasında kazandırıyor, bu para ile geçinmek de zaten imkansız” dedi. Staj süresinde herhangi bir yerde sürekli ve sigortalı çalışmanın yasak olduğunu aksi takdirde yapılan stajın iptal edildiğini dile getiren Taşkıran, “Bu durumda erkek stajyerler daha dez avantajlı. Onlar da bizim gibi para kazanamıyor ama bunun yanında bir de genel sağlık sigortasını ödemek zorunda kalıyor. Zor ve anlaşılmayan bir durumla karşı karşıyayız” diye ifade etti.
"DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAK GEREKİR"
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından Meclis'e verilen stajyer avukatların staj süreleri boyunca para ödenmesi kanun teklifini değerlendiren Taşkıran bu durumu geç ama olumlu bir gelişme olarak yorumladı: "Şuana kadar bunun mücadelesinin avukatlar tarafından verilmemiş olması hayal kırıklığı yarattı ancak bundan sonra tüm avukatların ve stajyerlerin dayanışma içerisinde olmasını ve bu yasa değişikliği teklifinin desteklenmesini istiyorum. Çünkü tam zamanlı emeğinin karşılığını alamayan stajyer avukatlar hem meslek eğitimlerine odaklanamıyor hem de kişisel gelişimlerini ertelemek zorunda kalıyor. Büyük emeklerle hukuk fakültesini kazanan bu insanlara haksızlık yapılmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TUTDERE, STAJYER AVUKATLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, stajyer avukatlara bir yıllık staj süreleri boyunca devletten para ödenmesi için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. Avukatlık stajlarını yapan yurttaşların mağdur olduğunu ve fırsat eşitli sağlanması gerektiğini ifade eden Tutrede, 1136 sayılı avukatlık kanununun 15. maddesine, “Staj görevini yürütmekte olan avukatlara bir yıllık staj süresi boyunca her ay asgari ücret tutarında ücret ödenir. Ödenen bu tutar devlet tarafından karşılanır” fıkrasını ekleyerek Meclis'e sundu.
Tutdere gerekçesinde şunlara yer verdi: “Avukat stajyerlerin bir kısmı ailelerinden başka yerlerde staj yapmak zorunda ve hiçbir ekonomik geliri olmadan bu bir yılı geçirmektedirler. Stajyer avukatlar sadece Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından sağlanan cüzi bir staj kredisi bulunmaktadır. Bu miktar stajyer avukatların ihtiyacını karşılamamakta. Aynı fakülteden mezun olan ancak hakimlik stajı yapan stajyerlerere ücret ödenirken avukatlık stajı yapanlara ödenmiyor. Teklifte fırsat eşitliğinin sağlanması, sosyal ve ekonomik imkanlar bakımından bulunan mevcut farklılıkların giderilmesi amaçlanmaktadır.”