Kraliyet ailesi mensuplarının gözaltına alındığı Suudi Arabistan’da ne oluyor?
Kraliyet ailesi mensuplarının ve üst düzey memurların gözaltına alınması ile yeniden gündeme gelen Suudi Arabistan’da ne oluyor?
Fotoğraf: G20 Argentina/Flickr
Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın krallık içindeki gücünü daha da pekiştirme çabası olarak görülen, üst düzey kraliyet üyelerine ve memurlarına yönelik yeni bir baskı furyası başlattı. Geniş kapsamlı baskı sırasında gözaltına alınanlar arasında iki önde gelen kraliyet üyesi de bulunuyor: Suudi Kral Selman’ın küçük kardeşi Prens Ahmed bin Abdulaziz ve eski veliaht prens ve kralın kuzeni olan Prens Muhammed bin Nayef.
Tutuklamalara ilişkin Suudi yetkililerden herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, cuma günü ortaya çıkan haberler olası bir darbe ya da 84 yaşındaki kralın sağlığının beklenmedik bir şekilde kötüleştiği dedikodularına yol açtı.
TUTUKLAMALAR
Cuma günü The Wall Street Journal (WSJ), görgü tanıklarına dayanarak yüzü maskeli kraliyet mahkemesi muhafızları tarafından Prens Ahmed ve Muhammed bin Nayef’in evlerinde tutuklandıklarına ilişkin bir haber yayımladı.
Cumartesi gününe gelindiğinde ise WSJ, kapsamın onlarca İçişleri Bakanlığı memuruna, üst düzey ordu yetkililerine ve darbe girişimini destekleme şüphesi ile başka kişilere kadar genişletildiğini haberleştirdi. Ordu istihbarat eski başkanı olan Prens Nayef bin Ahmed de gözaltına alınanlar arasındaydı.
Gözaltılar, Kral Selman’ın sağlık durumu ve Muhammed bin Selman’ın tahta çıkmasının yakın olup olmadığına ilişkin spekülasyonları arttırdı.
Fakat, pazar günü, resmi Suudi Haber Ajansı, Kral Selman’ın Ukrayna ve Uruguay’a yeni atanan Suudi büyükelçilerinin yemin töreninde başkanlık ettiğinin görüldüğü bir fotoğraf yayımladı.
Yine pazar günü, WSJ, kraliyet mahkemesi tarafından sorgulandıktan sonra İçişleri Bakanı Abdulaziz bin Saud bin Nayef ve babası Prens Saud bin Nayef’in serbest bırakıldığına ilişkin bir haber geçti.
PRENS SELMAN 2017’DE HAREKETE GEÇMİŞTİ
Kral Selman’ın oğlu Muhammed bin Selman, 2017’de tahtın varisi olarak kuzeni Muhammed bin Nayef’in yerini aldığından beri gücünü pekiştirmek için harekete geçmişti.
Aynı yılın sonlarında, Suudi hükümetinin yolsuzlukla mücadelenin parçası olarak nitelendirdiği bir operasyonda kraliyet ailesinin onlarca üst düzey üyesi ve milyarder iş insanları yakalanmış, başkent Riyad’daki lüks bir otelde gözaltında tutulmuşlardı.
Analistler, baskının, kraliyetin fiili yöneticisi olarak görülen Muhammed bin Selman’ın kraliyet ailesi içindeki gücünü pekiştirmek amacıyla gerçekleştirilen bir girişim olduğunu belirtiyor.
Gözlemcilere göre, özellikle de Muhammed bin Selman’ın muhtemel alternatifleri olarak görülen iki üst düzey prensin tutuklanması, çok büyük bir olasılıkla tahtın Kral Selman’dan oğluna geçme risklerini yönetmek doğrultusunda yapılan önleyici bir hamle.
Muhammed bin Selman, iktidardaki varlığını pekiştirerek kraliyet ailesindeki bazı kişiler arasında kızgınlığı körüklerken, bazı kişiler ise geçtiğimiz yıl Yemen’deki Husi milisler tarafından üstlenilen kraliyet petrol tesisine yönelik büyük bir saldırının yanı sıra tanınmış gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de Suudi ajanlar tarafından öldürülmesiyle oluşan uluslararası tepkinin ertesinde onun liderlik yeteneğini sorguluyor.
Suudi Arabistan’ı tanıyanlar ve Batılı diplomatlar, Kral Selman hayattayken kraliyet ailesinin Muhammed bin Selman’a karşı çıkmasının muhtemel olmadığını ifade ederlerken, Kral Selman’ın en gözde oğlunun aleyhine dönmesinin de düşük bir ihtimal olduğunu kabul ediyorlar. (DIŞ HABERLER)
Kaynak: El Cezire / Çeviren: Mert Demir