Dr. Osman Öztürk: Bakanlık, koronavirüs konusunda meslek örgütleriyle ortaklaşmalı
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öztürk, Sağlık Bakanlığının koronavirüs salgınıyla mücadelede sağlık meslek örgütleriyle ortaklaşması gerektiğini söyledi.
Ankara | Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yayılırken Türkiye’deki ilk vaka Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ın açıklaması ile gün yüzüne çıktı. Bakan Koca, birtakım tedbirleri açıklasa da toplumda kaygı giderek büyüyor.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman Öztürk, konuya ilişkin Mezopotamya Ajansına (MA) açıklamalarda bulundu.
"MUHTEMELEN BAŞKALARI DA GELECEKTİR"
Virüsün Türkiye’de de görülmesinin olağandışı bir durum olmadığını söyleyen Öztürk, “Zaten bekleniyordu, beklenmeyen bir şey değildi. Bütün dünyada bu kadar yayıldı. Etrafımızdaki bütün ülkelerde görüldü. Türkiye’de de oldu. Daha çok var olan olgular tespit edilememiş gözüküyordu. Bakanlığın açıklamasına göre ilk vaka tespit edildi. Muhtemelen başkaları da gelecektir. Bakan kendisi de zaten bir süredir dilini o şekilde kullanmaya başlamıştı. Zaten diğer türlüsü absürt bir şeydi. Bütün dünyada var, bir tek Türkiye’de yok. Bilimsel olarak bunun devam etmesi çok mantıklı gözükmüyordu” diye belirtti.
"TESTLER SINIRLI KALDI"
Sağlık Bakanlığının koronavirüs tehdidi karşısında kurumsal olarak kendileriyle işbirliği yapmadığını ifade eden Öztürk, şunları dile getirdi:
“Bakanlık bizimle kurumsal olarak işbirliği yapmadığı için her şeyini bilmiyoruz. Her şeyi düzgün yaptıkları, yeterli yaptıkları konusunda bir şey söyleyemem ama izliyoruz meslek örgütü olarak. Aynı zamanda sahada da olduğumuz için izliyoruz. Özellikle hızlı bir şekilde Bilim Kurulu oluşturuldu. Çok değerli arkadaşlarımız orada yer alıyor. Birtakım protokoller geliştirildi. Sınırlardan girmesini engellemeye yönelik birtakım şeyler yaptı. Oralarda çok önemli bir eksik ya da hata diyebileceğimiz bir şey yok. Ama dediğim gibi tamamını bilmiyoruz. Daha çok testler konusunda sıkıntı yaşandı ve hâlâ da devam ediyor gibi gözüküyor. Testler sınırlı kaldı. Bunun da kesin tanısı testle konulur. O yüzden muhtemelen var olan rakamları tespit etmekte biraz zorlanıldı, biraz gecikildi. Şimdiye kadarki önlemler de virüsün Türkiye’ye girişini engellemeye yönelik şeylerdi. Ama bundan sonra vakaların artacağını düşünürsek Bakanlığın nasıl bir yol planı çizeceğini, bugün toplanması beklenen Bilim Kurulu toplantısı sonrası net olarak göreceğiz.”
"TESPİT ETMEK ZAMAN ALMIŞ GÖRÜNÜYOR"
Başka vakalar olup olmadığı konusunda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını paylaşan Öztürk, “Başka vaka konusunda elimizde bilgi yok. Bakanlığın laboratuvarından yapılıyor bu testler. Onların resmi olarak açıklaması gerekiyor. Onun dışında Bakanlık açıklamadıktan sonra bu tür yorumların çok anlamı yok. Onu da Bakanlığın gizlediğini düşünmüyoruz, böyle düşünmek istiyoruz. Dünyada pandemiye dönüşmüş bir salgın olduğu için Bakanlığın böyle bir şey yapmaması gerekir. Bunu yaparsa çok zor durumda kalır. Öyle bir durum olduğunu tahmin etmiyoruz. Şu ana kadar tespit etmek biraz zaman almış gözüküyor” diye konuştu
"EVDE TEDAVİ" İDDİALARI
Virüs tespit edilmiş bazı kişilerin evlerinde tedavi edildiği yönündeki iddialara dair Öztürk, “Elimizde böyle bir bilgi yok. Tek bir vakayı Bakanlık açıklamış oldu. Ama dünyada da zaten virüs tespit edilen herkes hastaneye yatıp tedavi olmuyor. Genel durumu iyiyse bu mümkün. Yani herkesi yatırıp hastanede yoğun bakıma falan alınmıyor. Dünyada da yüzde 80-85 zaten ayakta geçiriyor tedaviyi. Genel durumu iyiyse tabii” dedi.
"BAKANLIK SAĞLIK ÖRGÜTLERİYLE ORTAKLAŞMALI"
Bakanlığın yaptığı açıklamaların toplumdaki hassasiyetleri gidermediğinin altını çizen Öztürk, “Sağlık Bakanlığı sürekli açıklamalar yapıyor ama bu açıklamalar toplumdaki hassasiyetleri gidermiyor. Resmi kurumların açıklamalarına, Sağlık Bakanlığının açıklamalarına çok fazla itibar edilmediğini görüyoruz. Bu ciddi bir sorun çünkü bunun toplum tarafından doğru anlaşılması, doğru yönlendirilmesi, hep birlikte doğru davranılması konusu çok önemli. Yoksa bu tekil bir olay değil, bir kişiye bulaşıp gitmeyecek ya da bir kişiye bulaşınca sadece onda kalmayacak. O da etrafında bulaştıracak. Bakanlığın Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere sağlık meslek örgütleriyle yaptıklarını, yapacaklarını daha fazla paylaşması gerekiyor” dedi.
"HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ"
Dr. Öztürk, virüse karşı alınabilecek tedbirleri ise şöyle sıraladı:
“Başta el temizliği olmak üzere vücut hijyenine dikkat etmek, toplu yerlerden olabildiğince uzak durmak; beslenmeye, dinlenmeye, fiziksel egzersizlere, açık alanlarda bulunmaya dikkat etmek gerekiyor. Bunun dışında başka bir önlem dünyada da yok zaten. Aşı çalışmaları daha sonuçlanmadı. İlaçla ilgili bir çalışma var ama o çıktığı zaman koruyucu bir şey olmayacaktır. Tedavi için hastalığa yakalananlarda kullanılacaktır. Genel korunma tedbirlerine hep birlikte dikkat etmeliyiz.” (İstanbul/MA)