Diyarbakırlı sağlıkçılardan sağlıkta şiddete karşı eylem
Diyarbakır'da sağlıkta şiddete karşı eylem yapan sağlık meslek örgütleri "Sağlık Bakanlığını, çalışanlarının can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.
İLGİLİ HABERLER
Sağlık emekçilerinin "15 Mart Beyaz Mitingi" koronavirüs vakası sebebiyle ertelendi
Sağlık emekçileri Beyaz Miting'e hazırlanıyor: Hastaneler fabrika, biz köle değiliz
15 Mart'ta gerçekleşecek Beyaz Miting öncesi açıklama: Artık Yeter!
Diyarbakır'da sağlık emekçilerinin darbedilmesi üzerine açıklama yapan sağlık meslek örgütleri, son 7 yılda 91 binden fazla şiddet vakasının yaşandığını ve AKP’nin hiçbir adım atmadığını belirterek Sağlık Bakanlığını gereken adımları atmaya çağırdı.
SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, hasta yakınları tarafından darbedilen sağlık emekçileri için basın açıklaması düzenledi. Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde düzenlenen açıklamayı kurumlar adına SES Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Şiyar Güldiken okudu.
"ARKADAŞLARIMIZ ASLA YALNIZ DEĞİLDİR"
6 Mart’ta Umut Yanık ve Reyhan Güneş adlı sağlık çalışanlarının darbedildiğini belirten Güldiken, “Arkadaşlarımız daha sonraki günlerde bir Diyarbakır milletvekilinin danışmanı ve İl Sağlık Müdürlüğünden bir yetkili tarafından aranmış ve uzlaşmaları istenmiştir. Uzlaşma, böyle olmaz. Şiddeti önlemek için taleplerimiz ve önerilerimiz dikkate alınırsa zaten bu olaylar da yaşanmayacaktır. Arkadaşlarımız asla yalnız değildir, bu sürecin hukuksal olarak da takipçisi olacağız” dedi.
"7 YILDA 91 BİNDEN FAZLA ŞİDDET VAKASI YAŞANDI"
İktidarın sağlıkta şiddeti durdurma noktasında bir adım atmadığını vurgulayan Güldiken, “Tam tersine sağlıkçıların yaşamlarını ve çalışma haklarını yok sayan uygulamalarını arttırarak sürdürdü. SABİM ve CİMER gibi uygulamalarıyla sağlıkçıları hedef yapmaktan asla geri adım atmadı. 2003 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi, sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana daha da kronik hale getirdi” diye konuştu.
Sağlık emekçilerinin son 7 yılda 91 binden fazla şiddet vakası yaşadığını hatırlatan Güldiken, “Her saat birden fazla, her gün ise ortalama 40 sağlıkçı sözel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor. Şiddet uygulayanlar ise mahkemelerden sembolik bile denilemeyecek cezalar alıyor ya da serbest bırakılıyor. Siyasi iktidar ise haberlerde gündem olmuşsa veya ölümle sonuçlanmışsa sadece açıklama yapmakla yetiniyor” dedi.
“SAĞLIKTA ŞİDDET ÜLKENİN DURUMUNDAN BAĞIMSIZ DEĞİL”
Sağlıkta şiddetin ekonomik krizden, yoksulluktan, işsizlikten ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve sınıfsal iklimden bağımsız olmadığını söyleyen Güldiken, “Emeğimize ve mesleğimize sahip çıkacağımız mücadelemizle sağlıktaki şiddet iklimini sonlandırarak, görevimiz olan sağlık hizmetini şiddetsiz ve barışçıl bir ortamda sunmayı başaracağız. Sağlık Bakanlığını, çalışanlarının can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyor, şiddete karşı sağlık meslek örgütleri ve sendikalarıyla ortak hareket etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et