İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu: "Ortak sorunları birlikte çözebiliriz"
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu 15 Mart’ta ortak temsilciler kurulunu topluyor.
Fotoğraf: Evrensel
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) 15 Mart’ta ortak temsilciler kurulunu toplayacak.
İşsizlikten iş cinayetlerine, örgütlenmenin önündeki engellerden ekonomik krizin yüküne kadar işçi sınıfının birçok sorunu olduğunu dile getiren sendika temsilcileri “Bu sorunlara karşı yol haritamızı konuşmak için bir araya geleceğiz. Üç konfederasyona bağlı sendikalar olarak sorunlarımız ortak mücadele de de ortak hareket etmeliyiz” dedi. Sendika temsilcileri sorunların çözümü için konfederasyonların da dayanışma içerisinde olması gerektiğini vurguladı.
EMEKÇİLERE YÜKLENEN CİDDİ YÜKLER VAR
Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, “İşsizlik, iş cinayetleri, örgütlenmenin önündeki engeller, hayat pahalılığı tartışacağımız konular arasında. Suriye’de süren bir savaş süreci var. Emekçilere yüklediği ciddi yükler var. Ülkenin ekonomik durumunu, bize yansımalarını konuşup bunlara dair politikalar belirlemeye çalışacağız” dedi.
“Birleşik mücadelenin koşullarını yaratabilir miyiz, bunların çalışmalarını yapacağız” diyen Özdemir şöyle devam etti: “Bizler şubeleriz, gücümüz belli, burada konfederasyonların, emek cephesinin ortak sorunlarında ortak hareket etmesi önemli. Farklı konfederasyonlara bağlı şubeler olarak bir araya gelmemizin yukarıyı da hareketlendirmesi, bu sürece öncülük etmeleri bizim arzumuzdur. Bu kadar sorunun olduğu yerde emek cephesinin parçalı olması çözümün ötelenmesi demek. Kaygılarımız sıkıntılarımız ortak çözüm için de ortak hareket etmememiz gerekiyor.”
“GÜÇLÜ BİR SINIFSAL MÜCADEYE İHTİYAÇ VAR”
Belediyelerde toplu sözleşme süreçlerinin başlayacağını ifade eden Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan “1 Mayıs geliyor. İşçiler örgütsüz, sendikasız, güvencesiz çalışıyor. Ülkedeki işsizliği öne sürerek düşük ücretlerle ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Çalışma şartlarının iyileştirilmesine karşı patronlar diretiyor. İşçilerin yaşadığı her türlü sorunla ilgili yol haritası çizip bütün sendikaların birliktelik yakalayabilmesini istiyoruz. Birilerine rağmen değil, konfederasyonlarla birlikte hareket etmek, tabandan örgütleyerek daha güçlü bir sınıfsal mücadele verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
“DAYANIŞMA ARTMALI”
Lastik-İş İstanbul Şubesi İdari Sekreteri Yasin Onar da “Mevcut gündemimiz iş cinayetleri, işsizlik, örgütlenmenin önündeki engeller. İşverenler baskıyı arttırıyor, mobbing yapıyor, işten çıkarmayla tehdit ediyor, işçileri zor alanlara göndererek intikam alır gibi davranıyor. Bunun haricinde örgütlenmeyi tamamladıktan sonra da sıkıntı yaşıyoruz. İşverenlerin yetkiye itiraz ettiği, işçiyi ve sendikayı yıprattığı bir süreç yaşıyoruz. Bu sorunlarımızı gündeme getirip çözüm arayacağımız bir toplantı olacak” dedi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HER KESİMİN SORUNU
TGS İstanbul Şube Yöneticisi Çağrı Sarı, “TGS, medya sektöründe toplu iş sözleşmesi imzalanmış 10 işletmenin 9'unda yetkili olan bir sendika. Bu yönüyle gazeteci dayanışmasının sağlanması için TGS'nin önemi de sorumlulukları da büyük. Üyelerimizin sosyal ve ekonomik haklarını iyileştirmek kadar tüm gazetecilerin kalemini hür bir şekilde kullanabilmesi, hukuki bir baskı ya da sansüre uğramaması için mücadele veriyoruz. Son dönemde meslektaşlarımıza yönelik gözaltı ve tutuklamalar dikkate alındığında, TGS olarak 15 Mart'ta basın özgürlüğü mücadelemizi kürsüden bir kez daha ilan etmek istiyoruz. Basın özgürlüğünün sadece gazetecilerin değil, gerçek ve tarafsız habere ulaşma hakkı engellenen her kesimin sorunu olduğunu hatırlatmak ve dayanışmayı büyütmek istiyoruz” diye konuştu.
"İŞSİZLİK ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDE ENGEL"
DERİTEKS İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Arslan “İşçi sirkülasyonunun hızlı olduğu bir sektörde faaliyet yürütüyoruz. Güvencesizlik, düşük ve düzensiz ücretler, kayıt dışı çalıştırma ve örgütsüzlük çok yoğun. İşten çıkarıldığında iş bulamama kaygısı ciddi anlamda gündemde. Bu da örgütlenmemiz önünde engel. Tekstil patronları inanılmaz baskı yapıyor. Hem gayri ahlaki hem hukuksuz bahanelerle işçileri işten atıyor. Bu gibi gündemlerle temsilciler toplantısında olacağız. İşçilerin yaşadığı ortak problemlere yönelik ortak çözüm anlayışı gibi bir derdimiz var” ifadelerini kullandı.
1 MAYIS’I ELE ALACAĞIZ
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz şunları söyledi: “İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu birlikte güçlüyüz talebi üzerine oluşmuş bir platformdur. Sendikal platformlara alternatif olmadığı gibi işçi sınıfımızın ortak, bir arada mücadele talebine yanıt vermeye çalışan bir platform diyebiliriz. 15 Mart’ta yapacağımız toplantıda da işyerlerinden gelen temsilci arkadaşlarımızla birlikte önümüzdeki dönem çalışmalarımızı planlayacak ve aynı zamanda işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı ele alacağız. Bu toplantı gibi yaptığımız diğer tüm işlerimizde hedeflenen sendikal rekabet değil sınıf dayanışmasının büyütülmesi oldu ve bu çaba devam edecek.” (İstanbul/EVRENSEL)