Yunanistan İltica Ajansı çalışanları mülteciler için grevde
Yunanistan İltica Ajansı çalışanları Midilli Adası'ndaki Moria kampındaki şartların iyileştirilmesi için greve çıktı.
İrini Zanni Fotoğraf: Tevfik Durul/AA
Yunanistan İltica Ajansı çalışanları Avrupa’ya geçmek isteyen bazı göçmenlerin tutulduğu Midilli Adası'ndaki Moria kampındaki şartların iyileştirilmesi için iş bıraktı. Ajans çalışanı İrini Zanni, Moria kampında şartların "berbat" olduğunu belirterek, mültecilere insani davranılması çağrısı yaptı.
Zanni, iki hafta önce gittiği Moria kampındaki duruma ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Mültecilerin kampta zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğine dikkatiçeken Zanni, Moria kampında gördüklerini inanılmaz olarak nitelendirdi. Zanni, "Moria’ya 2017’de gitmiştim ve 2 hafta önce bir kez daha gittim. Şu anda oradaki durum 3 yıl öncesine kıyasla çok kötüleşmiş durumda. Orada tutulan mültecilerin şartları gerçekten berbat" ifadesini kullandı.
Kampın kapasitesinin sınırlı olduğuna işaret eden Zanni, "Birçok mülteci aile, kampın dışındaki ormanda sağlıksız şartlarda yaşıyor" dedi.
Yunanistan hükümetinin mültecilere karşı "politik" bir tutum sergilediğine dikkat çeken Zanni, hem kendi çalışma şartlarının iyileşmesi hem de mültecilere insanca muamele talebiyle dünden itibaren greve gittiklerini belirtti.
Zanni, Yunanistan Parlamentosunun önündeki Sintagma Meydanı’nda hükümetin taleplerini dikkate alması çağrısıyla protesto düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
ADADA BİNLERCE MÜLTECİ BULUNUYOR
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Avrupa'ya gitmeye çalışan mültecilerin ilk durağı olan Midilli Adası'ndaki Moria kampında yaklaşık 25 bin mülteci bulunuyor. Moria kampında aşırı kalabalık ve hijyenik olmayan koşullar söz konusu.
YUNANİSTAN MÜLTECİLERİ ALIKOYUYOR
1 Mart'tan sonra Midilli Adası'na ulaşan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 500 mülteci yaklaşık bir haftadır Midilli Limanı'nda tutuluyor. 450 mülteci kendilerini ana karaya taşıyacak Yunanistan donanmasına ait ''Rodos'' isimli ulaştırma gemisinde tutulurken, 50 mülteci de gemide yer kalmadığı gerekçesiyle liman bölgesinde bulunan belediyeye ait otobüslerde sabahlamak zorunda kalıyor.
Yunanistan hükümeti, 2 Mart'ta mülteci geçişlerini önlemek için iltica başvurularını bir aylığına askıya almıştı.
YUNANİSTAN, ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR
İnsan Hakları İzleme Örgütü de (HRW), yaptığı açıklamada, mültecilerin iltica başvurularını askıya alan Yunanistan hükümetinin uluslararası ve Avrupa hukukunu ihlal ettiğini vurgulamıştı. Açıklamada, "Söz konusu kişilerden biri iltica başvurusu hakkı tanınmadan ülkesine gönderildiği takdirde Yunanistan, işkence ve ölüm cezası tehlikesi altında bulunan kişilerin iade edilmemesi gibi temel bir insan hakkını çiğnemiş olacak" değerlendirmesi yapılmıştı.