Dolar 6,30'u aştı, risk primi yükseldi: Koronavirüs ekonomiye daha çok nüfuz edecek
Dünya piyasaları ve ekonomisinde koronavirüs etkisi devam ederken Türkiye’de dolar 6,31 lirayı, avro 7,07 lirayı, sterlin de 7,93 lirayı gördü.
Dolar ve maske fotoğrafları Pixabay | Kolaj: Evrensel
Dünya ekonomisinde koronavirüsün olumusuz etkisi devam ediyor. Türkiye’de de dolar 6,31 lirayı, avro 7,07 lirayı, sterlin de 7,93 lirayı gördü. Dolar sonrasında İstanbul Borsasındaki dalganın durmasının ardından dolar/TL 6,28 seviyelerine geriledi.
Dünya ekonomisin yaşadığı sarsıntı karşısında merkez bankaları daha önce olduğu gibi yaşanan krizin etkisini para sürerek azaltmaya çalışıyor. Örneğin New York Merkez Bankası (Fed), finansal likidite sıkışıklığı yaşanmaması için piyasaya 1,5 trilyon dolarlık likidite sağlıyor. New York Fed, perşembe günü açtığı 3 ay vadeli repo ihalesi ile piyasaya 500 milyar dolar verdikten sonra, cuma günü de 500 milyar dolar büyüklüğünde 3 ay vadeli ve 500 milyar dolar büyüklüğünde 1 ay vadeli repo operasyonları ile 1 trilyon dolar verecek ve böylece piyasaya iki günde toplam 1,5 trilyon dolar vermiş olacak.
Faizleri düşürmek de piyasaya para sürmek de işe yaramıyor artık! Paralar virüsü etkisiz hale getirmiyor, yatırıma yönelen yok, ticaret geriliyor, tüketim azalıyor. Çalışanlar işyerlerine gidemedikçe üretim azalıyor, insanlar evlerine kapandıkça ekonomik fatura daha da ağırlaşıyor. Bu şartlarda piyasaya sürülen paralar borçlu şirkleri kurtarmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.
TÜRKİYE İÇİN ALARM ZİLLERİ
Ekonomik etkiler dünyada ülkeden ülkeye hızla yayılıyor. Önlemler her geçen gün sıkılaştıkça ülke ekonomileri yavaşlıyor. İthalat azalıp ihracat pazarları daraldıkça ihracatı Avrupa ekonomisine bağlı Türkiye ekonomisi için alarm zilleri çalıyor. Ekonomi içinde önemli yer tutan turizm sektöründe gelirler kaybı çok ciddi boyutlarda; iptal edilen rezervasyonlar, konferanslar telafisi zor bir kayba yol açacak.
Ocak ayı ortasında 267’ye düşen ve İdlib krizinde 343’e ulaşan Türkiye’nin risk primi (CDS) 10 Mart’ta 420 bandına kadar tırmandı. Bu tırmanışta ana kaldıraç, koronavirüsün hem tüm dünyada etkisini artırması hem de Türkiye’de vakaların yaşandığının artık bizzat Sağlık Bakanı tarafından doğrulanmasıydı. Söz konusu tırmanış sonucu artık Türkiye’nin dışarıdan kredi bulması çok pahalı hale geldi!
Gelişmelere bağlı olarak döviz gelirleri düşecek olan ve aynı zamanda bu yıl yüksek miktarda dış borç geri ödemesi olan bir ülke için risk priminin artışı "kara" haber. Türkiye, sosyal ve ekonomik hayatına daha fazla nüfuz edecek bir salgın gerçeği ile karşı karşıya. (EKONOMİ SERVİSİ)