TPI Composite işçileri: Biz risk altındayken idareci ve sendikacılar rahat olmamalı
Astım rahatsızlığından işten ayrılan veya bölüm değiştirme hakkını kullanmak isteyen işçilerin olduğu TPI Composite'de işçiler koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.
Fotoğraf: Petrol-İş
Turan KARA
İzmir
Rüzgar gülü üretilen TPİ Composite fabrikasında çalışma ve üretim koşullarının etkisiyle astım ve akciğer problemleri sık yaşanıyor. Öyle ki astım rahatsızlığından işten ayrılan veya bölüm değiştirme hakkını kullanmak isteyen işçilerin sayısı hayli fazla. Şirketin bu konuda kesin rakamlar açıklamadığını söyleyen işçiler solunum yolları rahatsızlığının fabrikada yaygın olduğunu düşünüyor. Ancak işçiler, tüm dünyada salgın halini alan ve Türkiye’de de “olağan dışı” önlemler alınan koronavirüse karşı fabrikada “Olağanüstü bir rahatlık olduğundan” dert yanıyor. “Kimyasallar, zımparadan ve havalandırma eksikliğinden dolayı tozlu ortamda çalışmak zorunda kalıyoruz. Üstelik yurt dışından birçok malzeme geliyor” diyen işçiler fabrikada hâlâ temel korunma yöntemi olan tuvalet, banyo, yemekhane dezenfeksiyonu yapılmadığı gibi jel bile getirilmediğini söylüyor.
ANLATILAN DURUM TPI İŞÇİLERİ İÇİN İÇLER ACISI
Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada sendika yaklaşık iki ay önce şirket idaresi temel İSG kurallarına uymadığı için eylem yapmış ve içinde sendika temsilcilerinin de olduğu bir grup işçi işten atılmıştı. Daha sonra mücadele ile işten atılanlar geri alınsa da yaşanan korona tehlikesine karşı idarenin duyarsızlığı yaşanan sorunlarda köklü bir değişikliğin olmadığını gösteriyor.
Sendikanın solunum yolları hastalıklarının yaygın olduğu fabrikada henüz yerinde inceleme yapıp talep listesi oluşturmadığını belirten işçiler sendikanın genel bilgiler ve bireysel çözümler içeren bir dizi açıklamayı sosyal medyadan yaptığını ama işyerinde sorunu yakından takip etmediğini ifade ediyor.
T1 fabrikasında yemekhane ve tuvalet gibi alanlara dezenfektan koyulduğunu belirten işçiler servislerin de temizlendiğini ifade ederken T2 fabrikasında ise bir gelişme olmadığını söylüyorlar. “Şirket yönetimi birkaç gün önce jel siparişi verdiklerini söyledi ama henüz fabrikaya gelmedi. Sendika da bu konuda daha hızlı adım atmalı. Sorunumuz sadece dezenfekte ve jel de değil, tozlu ve kimyasal ortamda çalışıyoruz, çoğumuz astım hastası bir o kadarımız da gizli hasta, en riskli gruptayız. Dünyanın her yerinden malzeme geliyor, denetimsiz. Birçok risk barındırıyoruz. Ama önlem desen yok. Bireysel olarak önlem aldık diyelim ya bir başkası almadıysa, ya aldığımız önlem yeterli değilse?” diyen bir işçi şirket yönetiminin adım atmasını istediklerini söyledi.
ÇALIŞMA ŞARTLARI İŞÇİLERİ MAĞDUR ETMEYECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ
Bir işçi kimyasal ve yoğun toz altında çalışma yapılan TPI Composite’de alınabilecek kimi zorunlu tedbirleri şöyle sıralıyor: “Çay molaları çoğaltılabilir, çay ve yemek süresi uzatılabilir. Dinlenmeye biraz daha vakit ayıracak ve tempoyu düşürecek bir çalışma gerekli. Toz ve kimyasallar zaten yeterince tehlikeli ve zehirli. Havalandırma yapılması lazım, bu artık daha önemli bir sorun. Gerekirse çalışma süresi kısaltılarak fazla mesailerin kaldırılması lazım ama o zaman da ücretlerin düşüklüğü ortaya çıkıyor. Fazla mesailerin kaldırılmasından doğacak ücret azalmasını telafi edecek prim ödemesi milyon dolarlık şirketi batırmaz. Kârı değil milleti düşünsünler bir kere de.”