13 Mart 2020 20:10

Aydın EROL
SES Aksaray Şube İşyeri Temsilcisi

Çin’in Wuhan kentinde çıkan koronavirüs vakalarını bir süre televizyon kanallarından, sosyal medyadan izledik. Uzak diyarlarda olan Çin’de yaşanan bu salgının Türkiye’ye etkisi olmayacağı, daha önce yaşanan kuş gribi, sars, domuz gribi gibi vakalarla karşılaştırılması gibi söylemler, hastalığa yakalananların ve hayatını kaybedenlerin istatistikleri gündemden hiç düşmedi.

10 Mart gece yarısı Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye de ilk koronavirüs vakasını açıkladı. Ülke gündeminin ilk sırasına yerleşti. Ardı ardına hükümetin aldığı, alacağı tedbirler sıralanırken, halkta panik başladı. Kamu spotları, bilim kurulu üyelerinin açıklamaları, tavsiyeleriyle halkın alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiği ifade edildi. En son okullar bir süreliğine tatil edildi.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs ile ilgili çeşitli önlemler alırken hastanelerde durum nedir? Sağlık çalışanları açısından alınan tedbirler nelerdir? Bu kriz sürecinde en etkili şekilde görev yapacak sağlık çalışanlarına ivedi olarak krizi yönetme eğitimi verilmelidir. Bu kadar paniğin olduğu, herkesin hayatını bir şekilde etkileyen koronavirüs salgını karşısında hastanede olağan dışı tedbirler ya da önlemler yok. Sağlık çalışanları açısından da durum aynı, birkaç hastane dışında maske ve el dezenfektanı bulmak neredeyse imkansız.

Uzun ve yoğun çalışma süreleri devam ediyor (kesintisiz 24 saat), mesailerin yeniden düzenlenmesi gerekir. Bazı hastanelerin acilleri dezenfekte edilmekteyken diğer sağlık ünitelerine de aynı özen gösterilmeli. Hastayla temas eden sağlık çalışanlarına maske ve diğer koruyucu ekipmanlar dağıtılmalı. Acillere başvuran şüpheli vakalar konusunda triaj uygulaması yetersiz, diğer hasta ve hasta yakınlarının izolasyonu sağlanmalı.

Hastanelerde ortak kullanım alanları konusunda da alınmış bir önlem yok. Tuvaletler, yemekhaneler, ofisler, hiçbir şey yokmuş gibi, günlük rutin yaşam devam ediyor. Klinikte çalışan sağlık personeli bu ortak kullanım alanlarına rahatça virüsü bulaştırabilir. Yine sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu sivil kıyafetlerinin üstüne önlük giymekte, işi bittiğinde önlüğü çıkarıp sivil kıyafetle evine gitmekte ya da kullandığı önlüğü evine götürüp yıkamakta. Kriz atlatılana kadar sağlık personelinin kıyafetleri hastanelerin sağlayacağı çamaşırhanelerde yıkanmalı.

Sağlık çalışanları olarak talebimiz fazla mesailerin kaldırılması, 9 yaşından küçük çocukları olan ailelere ücretli izin verilmesi, gıda takviyeleri yapılması, nöbetlerin yeniden düzenlenmesi, maske, el dezenfektanı, eldiven, el sabunu gibi kişisel koruyucu malzemelerin tedarik edilmesi, belli periyotlarla hasta hizmeti sunan birimlerin dezenfekte edilmesi, çalışma alanlarının havalandırmasının düzenli çalışması, hastane yöneticilerinin, sendikalar ve meslek örgütleri temsilcileriyle ekip halinde krizi yönetmesi...

Evrensel'i Takip Et