15 Mart 2020 06:10

Manisa Cezaevinde tutuklulara darp ve ölüm tehdidi iddiası

Manisa T Tipi Kapalı Cezaevinde ayakta sayımı reddeden tutukluların feci şekilde darbedildiği ve cezaevi müdürü tarafından ölümle tehdit edildiği iddia edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Manisa T Tipi Kapalı Cezaevinde geçen perşembe günü 20 kişilik koğuşta ayakta sayımı reddeden tutukluların, gardiyanlar tarafından yerde sürüklenerek götürüldükleri karanlık bir odada darbedildiği iddia edildi. Cezaevi müdürünün tutukluları "Gerekirse sizi öldürürüm" diye tehdit ettiği ve vücutlarında birçok darp izi bulunan tutukluların uygun şekilde tedavi edilmediği de iddialar arasında.

Mezopotamya Ajansının haberine göre iddiayı, 24 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Tekin (46) ile telefonda görüşen kardeşi Hacı Tekin gündeme getirdi. Hacı Tekin, ağabeyinin elmacık kemiğinde kırık ve kaburgalarında kırıklar bulunduğunu, ayağından da kan geldiğini kendisine aktardığını ifade etti.

"KARANLIK BİR ODAYA GÖTÜRÜLDÜLER"

Tutukluların koğuşlarına baskın yapılarak kitaplarını, günlük defterlerini, birçok eşyalarını alıp gözlerinin önünde kırdıklarını aktaran Tekin, yapılanları zulüm olarak değerlendirdi.

Ağabeyinin cezaevinde yaşananları kendisine aktardığını dile getiren kardeş Tekin, şunları anlattı:

"Orada bütün tutukluları dövmüşler. Abimin şu an elmacık kemiği kırık, ayağından sürekli kan geliyor, kaburgalarının parçalanmış durumda. Hatta cezaevi müdürü tutuklulara 'Gerekirse sizi öldürürüm' diyerek ölümle tehdit etmiş. Telefonla konuştuğumuzda kardeşim 'Ayağımdan hâlâ kan geliyor' dedi. Bu duruma bir çare bulunmalı ve üzerine gidilmelidir. Bir tek koğuş var, onlarda kaç aydan beridir üzerlerinde büyük bir baskı var. Kaç zamandır onun sevkiyle uğraşıyorduk. Birçok kere Adalet Bakanlığına, cezaevine dilekçe yazıp gönderdik. Bize dönüşü 'Sizin dilekçeleri kale almıyoruz’ şeklinde. Daha önce maddi ve çok az fiziksel şiddet yaşanıyordu. Bu sefer yaşanan şiddet çok ciddi. Cezaevi koridorunda kameralar var. Eğer o görüntüler silinmemişse yerde sürüklendikleri an yansıyordur" dedi.

"KARDEŞİMLE KONUŞTUĞUMDAN BERİ TEDİRGİNİM"

Ağabeyinin hasta olduğunu dile getiren Tekin, beynindeki kistten dolayı birçok kez hastaneye götürüldüğü söyledi. Yaşanan gardiyan şiddetinin ardından tutukluların sadece revire götürüldükleri aktaran kardeş Tekin, revirdeki doktorun da tutuklularla ilgilenmediğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri başta olmak üzere cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgilenen tüm kurumlara başvuru yapacağını belirten Tekin, “Gerekirse Ankara'ya giderim. Tutukluların üzerindeki baskının bir an önce kaldırılması, bir an önce durdurulması gerekiyor. İnsan hakları suçu işleniyor. Kardeşimle konuştuğumdan beri durumundan tedirginim" ifadesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Düzce'de bir baba, koronavirüs belirtisi görülen kızını hastaneden kaçırdı

SONRAKİ HABER

52 gündür kendisinden haber alınamayan Mehmet Bal’ın dosyasına takipsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa