15 Mart 2020 20:42

Koronavirüse karşı fabrikalarda alınacak önlemler patronun insafına bırakılmamalı

İşyeri hekimi İsmail Bulca ve İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Taşyürek ile koronavirüse karşı işçilerin bireysel önlemleri dışında patronların alması gereken tedbirleri konuştuk.

Koronavirüse karşı fabrikalarda alınacak önlemler patronun insafına bırakılmamalı

Fotoğraf: IndustriALL Global Union/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Birkan BULUT
Ankara

Koronavirüs salgını konusunda okulların tatil edilmesi, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması, kitlesel toplantılarda önlemler alınmasının ardından gözler binlerce işçinin çalıştığı fabrika ve sanayi merkezlerinde. Ancak bu alanda yetkili makamlardan herhangi bir adım atılmaması nedeniyle, işçilerin bireysel önlemleri dışındaki güvenlik ve sağlık konusunda alınacak tedbirler yine patronların insafına kaldı. Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan işyeri hekimi İsmail Bulca işyerlerinde havalandırma, temizlik malzemelerinin ulaşılabilirliği ve hijyen gibi önlemlerin ihtiyaç olduğunu belirtirken, İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Taşyürek ise ücretli izin hakkının da içerisinde olduğu önlemlerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenerek uygulanması gerektiğini vurguladı.

TTB Merkez Konseyi eski üyesi ve işyeri hekimi İsmail Bulca, üretim alanları, fabrikalar, atölyeler, özelikle havalandırması zayıf olan dokuma atölyeleri, kalabalık olarak çalışılan yerler ve sanayi sitelerinin koronavirüsün yayılmasının önlenmesi açısından, korunma tedbirlerinin çok sıkı uygulanması gereken alanlar olarak öne çıktığını vurguladı. Bulaşmanın önlenmesi ve işçilerin bu virüsten korunabilmesi için, öncelikle tüm işçilerin hem hastalık hakkında hem de korunma yolları konusunda eğitilerek bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Bulca, alınacak tedbirlerle işçilerin korunmasına ilişkin koşulların sağlanması gerektiğini söyledi.

İŞYERLERİ SIK SIK HAVALANDIRILMALI

Bu virüsün solunum yolu ve kirlenmiş ellerle bulaştığını hatırlatan Bulca, “İşletmelerde öncelikle koronovirüsle mücadeleyi planlayan ve denetleyen bir ekip oluşturulmalı. İşçileri uyaran, nasıl ve hangi tedbirleri alacağını gösteren görseller, işletmenin her bölümüne yeteri kadar asılmalıdır. Öksürük, hapşırık, konuşma ve gülme ile virüslerin ortama saçılacağı hatırlatılarak, bu gibi durumda, ağzın bir mendille kapatılarak, mendilin de ağzı kapalı bir torbaya konması, mendil yoksa eğer kolun iç yüzeyi ile ağzın kapatılması hatırlatılmalıdır. Bu tür durumlarda ortama saçılan virüsler toz zerreciklerine tutunarak havada asılı vaziyette durur. Bu toz zerreciklerinin solunmasıyla da insana bulaşırlar. Bu nedenle, işyerlerinin sık sık havalandırılarak virüslerin ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Kapalı ve havalandırması yetersiz olan atölyelerde, hava sirkülasyonunu sağlayarak virüsü ortamdan uzaklaştıracak önlemlerin alınması çok önemlidir” dedi.

YEMEK SAATLERİNDE SIK SIK TEMİZLİK

Virüs bulaşmış ellerin hastalığın yayılmasında en önemli araç olduğuna dikkat çeken Bulca, bu nedenle öncelikle virüsün ellerle bulaşmasının engellenmesi gerektiğini anlattı: “Bunun için tokalaşarak ve öpüşerek selamlaşmadan vazgeçilmelidir. Hasta olması muhtemel kişilerle, bir metreden fazla yaklaşılmamalıdır. Ayrıca işletmede kapı kollarının, merdivenlerin kenarlıklarının ve birden fazla kişinin kullandığı eşya ve malzemenin sık sık temizlenmesi, bulaşmanın önlenmesi açısından önemlidir. Örneğin; yemekhanenin, kapı kolları ve merdivenlerinin kenarlıklarının, yemek saatlerinde sık sık temizlenmesi yararlıdır. Bu yüzeyleri 1/100 sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlemek yeterlidir. Ama hasta olduğu bilinen birinin temas ettiği yüzeyler ise 1/10 sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenebilir.”

HER BÖLÜMDE DEZENFEKTAN OLMALI

İşyerinde ellerin sık sık sabunla yıkanmasının mümkün olmaması durumunda, işletmenin bütün bölümlerine alkol bazlı dezenfektanlar yerleştirilmesi gerektiğini belirten Bulca, bu dezenfektanların özellikle kapı kollarının hemen yanına, merdiven tutacaklarının hemen yanına konarak daha önce biri tarafından dokunularak kirletilme ihtimaline karşı ellerin temizlenmesi sağlanması gerektiğini söyledi.

İŞÇİLERİN ÖZGÜRCE ÜCRETLİ İZİN ALABİLMESİ SAĞLANMALI

İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Taşyürek de planlamanın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından merkezi şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. “Şu an okullar tatil edildi ama çocuklara kim bakacak” diye soran Taşyürek, işyerlerinde herkesin kendine göre bir önlem arayış içerisinde olduğu ve bu yüzden topyekün kararlar alınması, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ana ilkelerini belirleyeceği ve koşullarını hazırlayacağı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Mümkün olanların evden çalışabilmesinin yararlı olduğunu ama fabrika ve sanayide binlerce işçinin bu olanağa sahip olmadığını belirten Taşyürek, işçilerin hem işsiz kalmaması hem de üretimin yapılması gerektiğini ifade etti. Bu nedenle işçilerin hasta oldukları veya hasta bakımı durumunda özgürce ücretli izin alması koşulunun sağlanması gerektiğini kaydeden Taşyürek, devletin bu konuda adımlar atmasının elzem olduğunu söyledi.

Evrensel'i Takip Et