15 Mart 2020 11:10

İtalya’da patronlar önlem almıyor, işçiler koronavirüsten grevle korunuyor

Koronavirüs salgını nedeniyle hayatın neredeyse durduğu İtalya'da fabrikalar kapatılmadı. İşçiler ise iktidarın ve patronların önlem almadığı fabrikalarda koronavirüse karşı greve çıktı.

Fotoğraf: twitter.com/Nuevo_Curso (Arşiv)

Paylaş

İtalya’da koronavirüs yaygınlaşmaya devam ederken, birçok ticari işletmenin kapatılması ancak fabrikalar için benzer önlemler alınmaması işçilerin öfkesini artırıyor. Birçok fabrikada işçiler geçtiğimiz haftadan itibaren fiili grevlere başladı. Sendikalar fabrikaların dezenfekte edilmesi ve işlerin yeniden örgütlenmesini talep ediyor. Kanada da Fiat fabrikasındaki işçiler koronavirüs endişesi nedeniyle iş bıraktı.

İTALYA’DA KUZEYDEN GÜNEYE GREV

Politico gazetesinin haberine göre İtalya’da Kuzey’deki Liguria kentinde bulunan tersane işçilerinden Güney’deki Puglia kentindeki çelik işçilerine kadar ülke genelinde işçilerden “grev” sesleri yükseliyor.

Habere göre, Avrupa’da kimi hükümetler evden çalışma çağrısı yaparken, süpermarketler, fabrikalar, rıhtımlar ve çelik fabrikalarında binlerce İtalyan işçi için bu önlem alınmıyor. İşçiler, sağlık hakları için geçtiğimiz hafta Salı gününden itibaren fiili grevlere başlamış durumda.

Çarşamba günü ise İtalyan hükümeti, işçilerin uzaktan çalışmalarını ve ücretli izin almalarını, “zorunlu olmayan” üretim hatlarının kapanmasını tavsiye etmiş ve sanayi bölgelerinde “sosyal mesafe” ve sağlık önlemlerinin teşvik edilmesini içeren bir kararname yayınlamıştı. Ancak kararnamede üretimin tamamen durdurulması talimatı bulunmuyor, inisiyatif patronlara bırakılıyor. İtalyan hükümeti birçok ticareti işletme ve mağaza için ise doğrudan kapatma kararı vermişti.

La Repubblica gazetesinin dün yayınladığı bir habere göre 3 milyon İtalyan kararname ile iş durdurdu ancak geri kalan 3.6 milyon çalışan hâlâ risk altında.

İLK GREV FIAT FABRİKASINDA

Politico’ya göre bazı fabrikalarda işçilere maske ve eldiven dağıtıldı. Ancak işçiler bunların yeterli olmadığını belirtiyor ve koronavirüsün yayılmasını önlemek için gerekli en önemli önlem olan “sosyal mesafe” için patronların herhangi bir şey yapmadığına dikkat çekiyor.

La Repubblica’ya konuşan fabrika işçileri sendikası Fiom-Cgil temsilcisi Francesca Re David, “Fabrika işçileri fabrika kapısından adımlarını attıktan sonra sahipsiz topraklara girmiş oluyor” diyerek işçilerin yaşamlarının koruma altına alınmamasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekiyor.

Wsws.org’un haberine göre İtalya’daki grev dalgası Fiat-Chrysler’in 6 bin işçi çalıştıran Napoli’deki Pomigliano fabrikasında başladı. Zenginler için lüks Alfa-Romeo otomobilleri üretmek üzere bant başında tutulan otomobil işçileri, salı öğleden sonra saat 2’de kendiliğinden iş bırakarak dışarı çıktılar, güvensiz koşulları protesto ettiler.

Çarşamba günü ise Pomigliano tesisinin ve Melfi, Atessa ve Cassino’daki üç gün kapatıldığı duyuruldu. Yönetim tesislerin “dezenfekte edileceğini” iddia etti, yani işçiler daha sonra işçileri tekrar işe dönmeye zorlanacak. Halbuki fabrikadaki lüks üretimde hiçbir kamu yararı bulunmuyor!

TERSANEDE KORONAVİRÜS GREVİ

Liguria kentindeki Fincantieri tersanesi çalışanı bir işçide koronavirüs tespit edilmesinin ardından tersane işçileri geçtiğimiz perşembe günü iş bıraktı. Grev diğer tersanelere de yayıldı. Puglia kentindeki bir çelik fabrikası olan Ilva işçileri de, yeterli korunma önlemi alınmadığı için 10 günlük grev ilan etti.

Hastalıktan en kötü etkilenenler arasında yer alan Lombardiya bölgesindeki Brescia’da yayımlanan Secolo d’Italia gazetesi, perşembe günü “bazı fabrikalardan işçilerin birden fazla fiili grev başlattığını” yazdı.

FEDERASYONLARDAN UYARI

Soğutma üniteleri üreten Pogliano Milanese’deki Scotsman Ice’ta ve Cormano’daki Bitron otomobil fabrikasında çalışanlar da perşembe günü iş bırakanlar arasında.

Ülkenin üç büyük sendikal konfederasyonu Cgil, Cisl ve Uil “temel kamu hizmeti” üretenler dışında tüm fabrikaların 22 Mart’a kadar kapatılasını ve tüm bu işyerlerinin dezenfekte edilerek işlerin işçi sağlığı korunacak şekilde yeniden örgütlenmesini talep ediyor. Eğer bu talep yerine getirilmezse daha büyük grev kararı alınacağı uyarısı yapıyor.

PATRONLAR KÂRLARINDAN VAZGEÇMEK İSTEMİYOR

Patron örgütleri ise üretimi durdurmaya karşı çıkıyorlar, bunun yerine “dengeli bir çözüm bulunması için uzlaşılması”nı istiyorlar. Habere göre, İtalyan sanayi lobisi, bu haftanın başlarında, daha fazla kısıtlamanın “kaçınılmaz olarak ciro ve istihdam üzerinde bir etkisi olacağı” açıklaması yaparak işten atma tehdidi de savurdu.

Confindustria isimli patron örgütünün Lombardiya Temsilcisi Marco Bonometti, grevleri “sorumsuz” olarak nitelendirerek sendikaları suçladı.

Cgil’in Lombardiya temsilcisi Elena Lattuada ise, Radyo Popolare ile yaptığı söyleşide, “İşçiler her şeyden önce sağlıkları hakkında düşünmeli” dedi.

KANADA’DA DA FIAT İŞÇİLERİ İŞ DURDURDU

OTOMOTİV tekeli Fiat Chrysler’in Kanada’daki minivan fabrikasında işçilerin koronavirüs endişesi nedeniyle üretimi durdurdu. 5 bin 900 işçinin çalıştığı fabrikada bir işçinin koronavirüs şüphesiyle kendisini karantinaya almasının ardından işçiler tedirgin. Cnbc’nin haberine göre işçiler, geçtiğimiz perşembe iş durduktan sonra bir de yürüyüş yaptılar ve cuma saat 15.00’e kadar çalışmadılar. İşçilerin örgütlü olduğu UNIFOR sendikasının başkanı Jerry Dias, Cnbc’ye yaptığı açıklamada, “İnsanlar tedirgin. Her şey çok hızlı değişiyor. Her uyandığımızda durumun daha da kötüye gittiğini görüyoruz” dedi. Sendikanın üyelerinin iş bırakma kararını desteklediğini belirten Dias, “İnsanlar işlerinde virüse yakalanmaktan ve bunu çocuklarına, eve götürmekten korkuyorlar” dedi.

Unifor sendikasının ülke genelinde 315 binden fazla üyesi bulunuyor. Dias, bazı üyelerinde koronavirüs tespit edildiğini ancak şu ana kadar hiçbirinin otomotiv sektöründe olmadığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler fabrikalardaki koronavirüs önlemlerine tepkili: Acil eylem planı açıklanmalı

SONRAKİ HABER

Krizin yükünü sırtlamak istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa