15 Mart 2020 11:11

Krizin yükünü sırtlamak istemiyoruz

" YKS ücretlerine gelen zamda öğrenciler ve aileleri çaresiz durumda. Evet belki sınava girmek zorunda olabiliriz ama değiştirmek bizim ellerimizde."

Fotoğraf: Pxhere

Paylaş

Ekin Temmuz SALTIK        

Kaya Karakaya Anadolu Lisesi

Elazığ

Geçen aylarda Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan Merkezi Uzlaşma Komisyonu tarafından 87 şirketin, toplam 2.5 milyar liralık vergi borcunun 2.4 milyar lirası silinirken, bir taraftan da YKS ücretlerine %40’lık zam yapıldı. ÖSYM bunun üzerine “Maliyetine yapıyoruz” şeklinde açıklama yapmıştı. Sınava giren öğrenciler bu duruma tepkili. Özele inecek olursak Elazığ’da üç haftanın ardından okullar açıldı. Birçok okul yıkıldı ve bazı okullarda ikili öğretime geçildi. İkili öğretim olan okullarda eğitim 80 dakikalık blok ders şeklinde yapılıyor. Bizde arkadaşlarımız ile bu iki konu üzerinde durduk.

Son sınıf öğrencisi olan Samet “YKS kayıt ücretinin 1 yıl içinde %40 artması öğrenciler için zor olacak. Ekonomik özgürlüğünü kazanmış yetişkin bireyler için %40 zam bir şey ifade etmiyor olabilir ama öğrenci için her kuruşun bir önemi var.

ÖĞRENCİ İÇİN HER

KURUŞUN BİR ÖNEMİ VAR

Bazı arkadaşlarım ücreti ödeyebilmek için yemek parasından kesinti yapıyor. Zor durumda olsak da bu ekonomik zorluğu ülkede sadece yoksul vatandaşın sırtına vuruyorlar. 40 TL’lik zam ülkenin bir kesimi için anlam ifade etmiyor olabilir ama o 40 TL için gecesini gündüzüne katan insanlar var.” Bu sözleri söyleyerek duyarlı olunması gerektiğini belirtiyor. Depremden psikolojik olarak etkilendiğini söyleyen Samet “Biz son sınıf öğrencisi olduğumuz için psikolojik olarak çok etkilendik derslere olan konsantrasyonumuz bozuldu. Farklı yerlerde yaşayan sınav öğrencilerine göre derslerde geride kaldık ve yaklaşık bir aylık süre kaybı yaşadık. Gerek sosyal medya gerek yetkililerle birebir diyaloglar kurarak durumumuzu anlatmaya çalıştık ama bir çözüm yolu bulunmadı” diyerek hâlen daha dezavantajlı olarak sınava çalıştığını belirtti. 

Bir başka son sınıf öğrencisi olan Mustafa ücretini bugün yaptırdığını belirterek “Bizim maddi durumumuz iyi, 200 TL olsa yine yatırabilirdim ama asgarî ücretle geçinen, ayın sonunu zor getiren birçok aile var. Bu insanları düşünmek lazım. %40’lık zam az bir zam değil” diye ekleyerek kayıtsız kalınmaması gerektiğini vurguluyor. “3 hafta kayıp zaman az değil. Deprem mağduru öğrencilere imtiyaz verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde eğitimde fırsat eşitliği lafta kalır” diyerek kaygısını belirtiyor. Ülkede hiç adaletin kalmadığını belirten Baran: “Öğrencilerin çoğu harçlık konusunda sıkıntı yaşarken, bir de üstlerine sınav ücretleri biniyor. Zengin iş adamlarının 20 dakikada kazandığı parayla biz öğrenciler bir ayımızı geçirmekteyiz.” YKS ücretleri hakkında bunları söyleyerek, deprem konusunda: “Sınava hazırlanırken günde ortalama 500 soru çözen bir öğrenci için üç haftalık kayıp yaklaşık 10000’dir. Bunlar sırtımıza yük olurken bir de okullarımızı bırakıp farklı okullara gitmek zorunda kaldık.”

BU ZAMLAR ARTIK İNSANLARA ÇOK NORMAL GELİYOR

Sevcan “Bir yandan milletvekillerinin maaşı 941 TL artarken, diğer yandan öğrencilerin bursu sadece 50 TL artıyor, bir yandan milletvekilleri son model arabalara binerken diğer yandan halk geçimini zor sağlıyor. Biz bunlara şahit olmuşken YKS ücretlerine zam yapılıyor. Bu zamlar artık insana çok normal geliyor ki bir şey düşünemiyorum” diyerek devam ediyor: “Şu an sabahçı-öğlenci yapmaktan başka çaremiz yok ama zamanında önlemler alınmış olsaydı, denetlemeler tarafsız yapılsaydı, işler şimdi bu noktada olmayacak ve bizler alıştığımız sıralarda olacaktık.”

DEĞİŞTİRMEK BİZİM ELLERİMİZDE

İrem “Bu ülke zengini koruyup fakiri ezmeyi çok seviyor. Zenginsen her kapıyı açıp bütün sorunları ortadan kaldırıyorlar. Fakirsen hiçbir soruna engel olamıyorsun. Kısaca menfaat ve çıkar ilişkileri ön planda. Ben de YKS sınavına hazırlanıyorum. Öğrenciye yardım edilmesi gerekirken her şeyden para alınıyor ve destek sağlanmıyor. YKS ücretlerine gelen zammı saçma buluyorum. Kâr elde etmek için yapılmadık şey kalmadı artık. Bakanımız ‘Sınav ücretlerinden kâr elde etmiyoruz’ dese de ortada çok büyük bir miktar söz konusu. Öğrenciler bir ülkenin geleceğidir. Ülkenin gelişmesini isteyenler öğrencilere destek çıkmalıdır.” diyerek rahatsızlığını dile getiriyor. “Çok büyük deprem bekleniyor şeklinde uyarılar yapıldı ama hiçbir şekilde önlem alınmadı. Birçok sayıda okul yıkıldı. Meslek liseleri için durum daha da zorlaştı. Çünkü iki öğretimden dolayı birkaç derslerini işlemiyorlar. Uyarı yapıldıktan sonra gerekli önlemler alınsaydı, şu an kimse mağdur olmayacaktı. Çok hızlı bir şekilde yenileme ve sağlamlaştırma yapılması gerekiyor.” Bunları söyleyerek bitirdi. 

Bizim burada anlamamız gereken konu bu sistem içinde zenginin zenginleşmesi, fakirin de fakirleşmesi. YKS ücretlerine gelen zamda öğrenciler ve aileleri çaresiz durumda. Çünkü girilmesi gereken zorunlu sayılabilecek bir sınav var. Evet belki sınava girmek zorunda olabiliriz ama değiştirmek bizim ellerimizde...

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İtalya’da patronlar önlem almıyor, işçiler koronavirüsten grevle korunuyor

SONRAKİ HABER

Osman Kavala: Tutukluluğum hukuksuzdu, artık yasalara da aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa