16 Mart 2020 02:38

TUHAYDER: Cezaevlerinde koronavirüse karşı tek önlem görüşleri ertelemek

TUHAYDER Yöneticisi Nazım Adıgüzel, cezaevlerinde görevli memurların olduğu alanlar dezenfekte edilirken, koğuşlarda önlem alınmadığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronovirüs salgınıyla risk oluşturan alanların başında gelen cezaevlerinin durumuna dikkat çeken TUHAYDER Yöneticisi Nazım Adıgüzel, görevli memurların olduğu alanlar dezenfekte edilirken, koğuşlarda önlem alınmadığını söyledi.

Mezopotamya Ajansından Ferhat Çelik'in haberine göre, İstanbul Maltepe Cezaevinde kalan 24 tutuklu, 9 Mart tarihinde başka cezaevlerine sevk edildi. Tutuklulardan 16’sı Afyon Cezaevine, 8'si ise Bandırma Cezaevine götürüldü. Cezaevi yönetimi tarafından bu sevklere dair tutukluların ailelerine haber verilmedi. Aileler, yakınlarının başka yerlere sevk edildiği bilgisini haftalık telefonla görüşme hakkı kapsamında Pazartesi (9 Mart) ve Salı (10 Mart) günlerinde bekledikleri telefonlar gelmeyince cezaevini aramaları üzerine öğrendi.

Ailelerden bir kısmı bu bilgiyi almak için bile defalarca cezaevini aramak zorunda kaldı. Sabah saatlerinde aradıkları cezaevi santralinden "Saat 16.00’da arayın" yanıtı almaları üzerine o saatte yeniden arayan ailelere bu kez "yoğunuz" denilerek bilgi verilmemesi üzerine bazıları ancak cezaevine giderek bilgi alabildi.

Ailelerin kendilerine bildirmesi ile durumdan haberdar olduklarını söyleyen Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Adıgüzel, araştırdıklarında bazı koğuşlarda arama yapılacağı, bazılarında ise oda değişimi yapılacağı bahanesiyle tutukluların dışarı çıkarıldığını aktardı.

"İZ KALMAYACAK ŞEKİLDE İŞKENCE"

Tutukluların koğuşların gece yarısı basıldığını ifade eden Adıgüzel, bazı koğuşlarda aramanın yapılacağı, bazı koğuşlarda da odalarının değişeceği bahanesiyle tutukluların dışarı çıkarıldığını söyledi. Adıgüzel, arkadaşlarının nereye götürüldüğünü soran tutukluların ise gardiyanlar tarafından darbedildiklerini söyledi.

"DUYARLILIK BEKİLİYORLAR"

Afyon ve Bandırma cezaevlerine sevk edilen tutukların cezaevleri girişlerinde çıplak arama ve işkenceye maruz kaldıklarını ileri süren Adıgüzel, şunları söyledi:

"Sürgün edilen tutuklular görüşe giden yakınlarına, ‘Kapalı görüşlerimize gelmeyin. Geldiğinizde bizi hücreye atıyorlar. Burada can güvenliğimiz yok. Hiçbir talebimiz karşılanmıyor’ demişler. Tutuklular, çıplak arama ve işkenceye karşı çıktıklarında ise gardiyanlar; ‘Direnmeyin. Siz ne kadar direnirseniz o kadar işkenceye maruz kalırsınız. Sizi zaten bunun için buraya getirdik’ tehditlerinde bulunmuş. Tutukluların bu anlamda kamuoyunda duyarlılık oluşması yönünde eklentileri var."

Yapılan bu sevklerle sadece tutuklulara değil, ailelere de bir anlamda işkence uygulandığını ifade eden Adıgüzel, ailelerin çoğunun maddi zorluklardan dolayı görüşe gidemediğini belirtti. Tutuklu ailelerine dönük son aylarda gözaltı ve tutuklama furyasına da girişildiğini dile getiren Adıgüzel, “Gözaltına alınan ve tutuklanan ailelere; ‘Siz neden bu tutsaklara para yatırıyorsunuz?​’ deniyor. Ailelerin para gönderdiği kişiler ya babasıdır, ya abisidir, ya kardeşidir ya da onlarla birlikte kalan ama durumu olmayan başka biridir. En son işte Marmara TUHAYDER Eş Başkanı para gönderdi diye tutuklandı. Bu şekilde ailelerin üzerinde de baskı var” dedi.

Adıgüzel, risk oluşturabilecek alanların başında gelen cezaevlerine yönelik koronovirüs salgını tehdidi üzerinde de durdu.

"TEK ÖNLEM GÖRÜŞLERİ ERTELEMEK"

Cezaevlerinde koronavirüs tehdidine karşı memurların olduğu alanlar dezenfekte edilirken tutukluların kaldığı koğuşlarda herhangi bir önlem alınmadığını ileri süren Adıgüzel, “Bizler görüşe gidip gelen ailelerle de görüştük. Ailelerin aktardığına göre cezaevi yönetimleri tutsaklara; ‘Ne haliniz varsa görün. Biz sizinle alakalı hiçbir şey yapmıyoruz’ demiş. Hem Bandırma, hem Maltepe hem de Afyon Cezaevinde durum böyle. Geçen gün Edirne Cezaevine gittiğimde ben de aynı durumu gördüm. Memurların bulunduğu alanlarda müthiş bir dezenfekte çalışma var. Ama tutuklulara sorduğumuzda kendi bulundukları yerlerde böyle bir şeyin olmadığını söylediler. Buralarda 400’e yakın tutsak var. Bunların içerisinde hastalar var, yine çocuklar var. İki kişilik ama 20’den fazla kişinin kaldığı odalar var. Cezaevlerinde koronavirüsüne önlem almak için şimdiye kadar ne yaptılar? Sağlık Bakanı Koca, ‘Görüşleri iki hafta erteledik’ diyor. Bunu da ‘önlem aldık’ diye duyuruyorlar. Fakat önlem almak istiyorlarsa bir an önce tutukluların tahliye edilmesi gerekir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsviçre, Lübnan, Peru ve Ermenistan'da koronavirüs nedeniyle OHAL ilan edildi

SONRAKİ HABER

Benzine 7 kuruş zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa