16 Mart 2020 10:32

Küba ve Avustralya'dan koronavirüs ilacına dair umut verici haberler

Avustralyalı bilim insanları 2 ilacın koronavirüse karşı etkili olduğunu saptadıklarını duyurdu. Küba ilaç endüstrisi de tedavide kullanılacak 22 ilacın üretilmesi konusunda garanti verdi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Avustralyalı bilim insanları, sıtma ve HIV tedavisinde kullanılan iki ilacın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olduğunu tespit ettiklerini duyurdu. Küba ilaç endüstrisi de, koronavirüs tedavisinde kullanılacak 22 ilacın üretilmesi konusunda garanti verdi. Bu ilaçlar arasında, koronavirüsle mücadele konusunda etkili olduğu görülen "Interferon Alpha 2B" de bulunuyor.

AVUSTRALYALI BİLİM İNSANLARI: İKİ İLACIN KORONAVİRÜSE SET ÇEKTİĞİNİ SAPTADIK

Sputnik'in aktardığına göre Avustralya'nın Brisbane kentindeki Kraliyet Brisbane ve Kadın Hastanesi (RBWH) Bulaşıcı Hastalıklar profesörü David Paterson, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilaçla tedavi edilmesi araştırmalarında ilerleme kaydettiklerini duyurdu.

Paterson, yeni tip koronavirüsün devasının ne olduğunu belirlemelerine ramak kaldığını ancak araştırmanın hızlanması için daha fazla bağışa ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Paterson, laboratuvardaki testlerde iki ilacın koronavirüse set çektiğini saptadıklarını, bu bulguyu insanlar üzerinde denemeye hazırlandıklarını söyledi.

İki ilacın da etkili göründüğünü, birinin diğerinden daha iyi olup olmadığını belirlemeleri gerektiğini aktaran Paterson, aile hekiminin reçeteye yazabileceği bir ilaç belirleme umudunu dile getirdi.

Biri sıtma diğeri HIV tedavisinde kullanılan bu iki ilacın test tüpü denemelerinde koronavirüsü etkin şekilde yok ettiği belirtildi.

Avustralya'da kullanımda olan her iki ilaç da hem ülkede hem de yurt dışında koronavirüs bulaşmış kişilere verildiğinde umut vadeden sonuçlar elde edildi. Ancak Paterson, çok sayıda insan üzerinde geniş çaplı deneyler tamamlanmadan kesin çözüm olarak lanse edilemeyeceğini belirtti.

Paterson, insanlar üzerinde denemeler başarılı olursa, ilaçların koronavirüsü tedavide etkin olup olmadığını üç ay içinde öğreneceklerini ifade etti.

İnsanlar üzerinde denemeler birkaç hafta içinde başlayabilir ancak bunun için 750 bin dolar fona ihtiyaç var. RBWH Vakfı bunun için bağış kampanyası başlattı.

KÜBA'DAN İLAÇ ÜRETİMİ GARANTİSİ

Küba merkezli ilaç üreticisi BioCubaFarma da daha önceki SARS ve MERS salgınlarında etkisini gösteren Interferon Alpha 2B dahil olmak üzere koronavirüsle savaşacak 22 ilacın üretimi konusunda garanti verdi.

Telesur'un aktardığına göre BioCubaFarma yöneticisi Eduardo Martinez Diaz, "Şu anda birçok ülkeden talepler alıyoruz ve yeterli kapasitemiz olduğu için bunlara cevap verebiliyoruz" dedi. Diaz, ilaç talep eden ülkelere gerekli olandan fazlasını göndermediklerini belirtti.

Küba Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji Merkezi'nden (CIGB) Genel Müdür Eulogio Pimentel Vazquez de, "Envanterimizde, Çin'de enfekte olan herkesi tedavi edebilecek miktarda ilaç bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Interferon Alpha 2B, 2002'deki SARS ve 2012'deki MERS salgınında da kullanılmış ve tedavide etkili olduğu görülmüştü. Bu ilaç, Küba teknolojisiyle ve Changchun Heber Biyolojik Teknoloji kurumuyla yapılan ortak çalışma sonucu Çin'in Jilin bölgesinde üretiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Aziz Konukman: Koronavirüs ekonomik krizi yeni safhaya taşıdı

SONRAKİ HABER

İşçi sağlığı için işyerlerinde koronavirüse karşı acil önlem alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa