Fabrikalarda koronavirüs önlemi yok, işçiler hijyen koşulları olmadan çalıştırılıyor
İşyerleri ve fabrikalarda işçiler en asgari sağlık ve temizlik koşulları bile olmadan çalıştırılıyor. DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'den çağrı: Bakanlık denetim yapmalı.
Fotoğraf: IndustriALL Global Union/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, koronavirüs salgını ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İşyerleri ve fabrikalarda en asgari sağlık ve temizlik koşulların bile alınmadan çalışmaya devam edildiğine dikkat çeken Türkmen, bakanlıkların denetim yapmasını isterken, işçilerden de tedbir alınması için duyarlılık göstermesini istedi.
İŞYERLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
Son günlerde başta kamu kuruluşları olmak kamu kurumlarında koronavirüs tehlikesine karşı tedbir amaçlı alınan sağlık önlemlerinin alındığını söyleyen Türkmen, “Tedbirlerin yanı sıra çalışanlara izin verilmektedir. Yine aynı şekilde tedbir amacıyla insanların kalabalık şekilde bir araya geldiği sosyal ve kültürel etkinlikler iptal edilmekte ve insanların kalabalık halde bir arada olabileceği mekanların çoğunun faaliyetleri durdurulmaktadır” dedi.
Ancak yüzlercesi aynı fabrikayı paylaşan işçiler için tedbir alınmadığına dikkat çeken Türkmen, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Maraş, Malatya gibi iller olmak üzere yüz binlerce işçinin fabrikalarda ve işyerlerinde en asgari sağlık ve temizlik koşullarının bile olmadan çalıştırıldığını belirterek, şunları söyledi: “Pek çok fabrika, işletme ve atölyede tuvaletler pislik içinde, sabun ve kağıt havlu bile bulunmamaktadır. Yemekhaneler, soyunma odaları, servis araçları gibi ortak ve toplu kullanım alanları, işçilerin dokunmak zorunda kaldığı masa, tezgah, korkuluk gibi yüzeyler dezenfekte edilmemektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri bulundurulması zorunlu olan işyerlerinin pek çoğunda dahi hala gerekli tedbirler; uzman ve hekimlerin denetim yapması, çalışanlara yönelik sağlık kontrolü ve virüsten korunmak amaçlı çalışanlara yönelik eğitimlerin verilmesi gibi önlemler alınmamıştır.”
"BAKANLIK DENETİM YAPMALI"
Fabrikalarda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının Sağlık ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı kurumlarca denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Türkmen, “Gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edildiğinde yaptırım uygulanmalıdır. İşçilerin sağlığı patronların insafına bırakılmamalıdır. Bu tedbirlerin hepsinde işçi sendikaları başta olmak üzere sağlık meslek örgütleri karar alma ve uygulama sürecinin içinde, işbirliği halinde ve denetleyici bir biçimde yer almalıdır” dedi.
İŞÇİLERE ÇAĞRI: ÖNLEM ALINMASINI İSTEYİN
Son olarak bütün işçilere çağrıda bulunan Türkmen, “İşyerlerinizde gerekli sağlık önlemlerinin derhal alınmasını talep edin. Saydığımız maddeleri dilekçe halinde yazıp, işçiler olarak toplu şekilde imzalayıp işyeri yönetimine vererek işyerinizde bu önlemlerin alınmasını isteyin. Eğer en kısa sürede bu önlemler alınmazsa, şikayet hattını arayarak şikayet edin. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine ve iş kanununa göre, işçinin sağlığının tehdit altında olduğu koşullarda çalışmama hakkı vardır. İşyerlerinde koronavirüs tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınıp sağlıklı koşullar sağlanmadığında işçilerin çalışmama hakkı olduğunu ve gerektiğinde bu haklarını kullanabileceklerini hatırlatmak isteriz” dedi.
FABRİKALARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Türkmen, fabrika ve işyerlerinde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
- Öncelikle; tüm fabrikalarda işçiler hızla sağlık taramasından geçirilmeli ve işçilere korunma yöntemleri hakkında eğitimler verilmeli, işçilere ücretsiz korunma ve dezenfektan malzemeleri temin edilmelidir.
- İşçilerin toplu kullanım alanları; yemekhaneler, tuvaletler, soyunma odaları sık sık dezenfekte edilmelidir. Ayrıca üretim sahası ve işletmede bulunan, işçilerin dokunduğu yüzeyler; makine paneli, masa, tezgah, trabzan, korkuluk vb yüzeyler de aynı şekilde belirli aralıklarla dezenfekte edilmelidir.
- Fabrika işçilerine, işçilerin kolayca ulaşabileceği noktalara dezenfektan cihazları yerleştirilmelidir.
- Servis araçlarındaki yoğunluk azaltılmalı ve her servis seferinden önce ve sonra mutlaka dezenfekte edilmeleri sağlanmalıdır.
- İşyerlerinde işçiler için en az iki saatte bir zorunlu molalar sağlanmalı. Bu molalarda işçilerin açık hava ve hijyene bağlı ihtiyaçları giderilmelidir.
- Yemekler bağışıklık sistemini güçlendirecek, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
- Virüsün yayılma ihtimali karşısında fabrikaların acil eylem planı olmalıdır. Olası bir risk durumunda üretime ara verilerek işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.
- Fatura ve ödemeler durdurulmalı, hanelerin kesilmiş doğalgaz, su, elektrik gibi temel ihtiyaçları derhal hizmete açılmalıdır. (Antep/EVRENSEL)
{{399630}}