17 Mart 2020 07:50

Koronavirüs nedeniyle ticaret duruyor, siparişler iptal

Karantina, açıklanan toplu gösteri yasakları, eğlence mekanlarını kapatma, uçuş iptalleri gibi salgının yayılmasını önlemeye dönük zaruri önlemler birçok sektörü olumsuz etkiledi.  

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Karantinalar, açıklanan toplu gösteri yasakları, eğlence mekanlarını kapatma, uçuş iptalleri gibi salgının yayılmasını önlemeye dönük zaruri önlemler ekonomik sıkıntıları artırıyor. Otomotivden tekstile, turizmden ulaşıma birçok sektör süreçten olumsuz etkileniyor.  

Koronavirüs vakası nedeniyle Çin’de üretimin durması sonrası işleri açılan tekstil sektöründe rüzgar tersine dönmeye başladı. Sektörde siparişlerin artmasını beklenirken salgının Türkiye’yi de etkisi altına alması ve ticaretin durma noktasına gelmesiyle siparişler durma noktasına geldi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, özellikle tüketim mallarına bağlı siparişlerin keskin bir şekilde düştüğünü ve iptallerin yaşandığını söyledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur da, salgının yayılmaya başlaması ile birlikte siparişlerin iptal edildiğini ve alımların ertelendiğini doğruladı.

Otomotivde de Avrupa’ya ihracat yapan firmalar için kötü günler başladı, İtalya, İspanya, Fransa siparişleri iptal ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını en çok Türkiye turizmini vurdu. Sektör temsilcileri erken rezervasyon dönemi olan aralık, ocak, şubat ve mart aylarında rezervasyon kapasitesinin yüzde 35’inin kaybedildiğini belirtiyor. 

Yurt dışı gelişlerde de düşüşler sürüyor. Rezervasyon iptalleri nedeniyle acentalar zor durumda. Acentalar iptallerde vatandaşa parasını geri vermek zorunda kalırken otellerden ve havayollarından bu ücretleri tahsil etmesi pek mümkün olmuyor.

İŞYERLERİ KAPANDI, SOKAKLAR BOŞALDI

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında valiliklere gönderilen genelgenin ardından işyerleri kapandı, caddedeki insan yoğunluğu azaldı.

Taksim’de kafeterya işleten Serkan Mehmetoğlu, “Dün geceden itibaren kapalıyız. Büyük zararımız var. Sezon kapandı, turist gelmiyor. Yaklaşık 50 bin lira kiramız var. 15’e yakın personelimiz var. Günlük ücretlerini veremiyoruz. Şu anda evlerinde oturuyorlar” dedi. 

İzmir'de de sokaklar boşaldı. İzmir’de vatandaşların en yoğun olduğu yerlerden Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi oldukça tenhalaşırken, birçok işyeri de faaliyetlerini durdurdu. 

Cadde üzerindeki bir giyim mağazasının müdürü Gönül Özer de, işlerinin durma noktasına geldiğini, ancak alınan kararın da yerinde olduğunu söyledi. Özer, "Keşke bu karar daha önceden alınsaydı. Çünkü şimdiye kadar yurt dışından birçok vatandaş girdi. Esnafın halini düşünüyorum. Kiralar nasıl ödenecek, döngüler nasıl sağlanacak. Etrafta kimse kalmadı, zararlar çok büyük. Umarım bunlar telafi edilir" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Karabük'te uzaklaştırma kararı bulunan eşinin vurduğu Vildan hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

UEFA, EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı koronavirüs salgını dolayısıyla erteledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa