Liman-İş'ten koronavirüs açıklaması: Tüm işçi ve emekçilere ücretli izin verilmeli
Artan koronavirüs vakalarına ilişkin açıklama yapan Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, "Tüm işçi emekçilere ücretli izin verilmeli, bu izinler yıllık izin kapsamında sayılmamalıdır" dedi.
Fotoğraf: Pixabay
Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplu halde çalışmaya devam eden işçilerin virüsten etkilenme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada "Tüm işçi emekçilere gerekli hallerde ücretli izin verilmeli, bu izinler yıllık izin kapsamında sayılmamalıdır" çağrısı yapıldı.
Limanlarda, depo ve tersanelerde çalışmanın devam ettiği ve işçilerin servislerle işlerine gidip geldiği söylenen açıklamada "Biz örgütlü olduğumuz yerlerde işçi arkadaşlarımızın çalışma koşullarını, bulundukları yerlerin hijyenik olması gibi konularda adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz. Ancak sendikalı olmayan yerlerde gördüğümüz kadarıyla önlemler çok yetersiz" denildi.
Açıklama örgütsüz işlerlerinde çalışan işçilere çalışma koşullarının günümüz koşullarına uygun hale getirilmesini talep etme, birliklerini kurma ve sağlıksız çalışma koşullarını reddetme çağrısında bulunuldu.
Önümüzdeki dönemde limanların, depo ve tersanelerin çalışmalarına ara vermesinin gündeme gelebileceği hatırlatılan açıklamada "Zorunlu üretim ve hizmetlerde ara vermek, işçi kıyımına dönüşmemelidir" denildi ve işçiler sendikalaşmaya çağrıldı.
Gerekli önlemleri almanın işverenin sorumluluğunda olduğu belirtilen açıklamada "Ancak işyerlerini denetlemekte ilgili bakanlıklarının sorumluluğundadır. Tüm işyerleri ivedilikle denetlenmeli, gerekli tedbirler alınmalıdır. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak, kararname ya da genelge yayınlanarak hızlıca işten atmalar yasaklanmalıdır. Bu sıkıntılı dönem atlatılana kadar işçi ve emekçilerin işleri ile ilgili tüm hakları güvence altına alınmalıdır" denildi.
Açıklamada öneriler şöyle sıralandı:
- Tüm işçi emekçilere gerekli hallerde ücretli izin verilmeli, bu izinler yıllık izin kapsamında sayılmamalıdır.
- İş güvenliği ve işçi sağlığı kurallarının her iş yerinde uygulanması devlet tarafından güvenceye alınmalı ve gerçek bir denetim sağlanmalıdır.
- Tanı merkezleri ihtiyacı karşılayacak düzeyde her ilçe ve semtte oluşturulmalıdır.
- Temel gıda ve temizlik maddelerinin fiyatları düşürülmeli ihtiyacı olan herkese ücretsiz sağlanmalıdır.
- Elektrik, su, doğalgaz borçları silinmeli temel enerji maddeleri ücretsiz olmalıdır.
- Tedavide kullanılacak ilaçların ve destek tedavide kullanılacak maddelerin yeterli düzeyde bulundurulmalı, tüm halka ücretsiz biçimde sunulmalıdır.
- Toplu taşıma araçlarının, şehirlerarası ulaşım araçlarının temizliği denetlenmelidir.
- Hastalık ve korunma hakkında bilgilendirme çalışmaları artırılmalıdır.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)