17 Mart 2020 10:57

Almanya’da koronavirüs salgınının risk derecesi yükseltildi

Almanya’da Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Weiler, koronavirüs salgınının risk derecesini "yüksek" olarak derecelendirdi.

Fotoğraf: Abdullah Coşkun/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre Almanya’da 6 bin 12 kişi koronavirüse yakalanırken 13 kişi hayatını kaybetti. Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) halk açısından oluşturduğu tehlikeyi "yüksek" olarak derecelendiren Enstitü Başkanı Pfor. Lothar Weiler, hastanelere yoğun bakım yataklarını iki katına çıkarma çağrısı yaptı. Robert Koch Enstitüsü salgının oluşturduğu tehlikeyi "orta" olarak nitelendiriyordu. Öte yandan koronavirüs aşısı üzerinde çalışan CureVac firması AB’den 80 milyon kredi aldı. Aşının haziran ayına kadar denenmeye başlanması bekleniyor.

Weiler, bugün düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki koronavirüs riski konusunda uyarılarda bulundu. 16 Mart saat 15.00 itibarıyla Almanya’da koronavirüse yakalanan kişi sayısının 6 bin 12, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 13 olduğunu söyleyen Prof. Weiler, halkı kişisel temaslarda bulunmaktan uzak durma konusunda uyararak, hastanelerdeki yoğum bakım sayısının artırılmasını istedi.

Kononavirüsün dinamik şekilde yayılmaya devam ettiğini, şu anda alınan bütün önlemlerin amacının bu yayılmayı yavaşlatmak olduğunu belirten Weiler, önlemlerin iki hafta içerisinde sertleştirilmesini istedi.

SAĞLIK SİSTEMİNİN KALDIRAMAYACAĞI BİR SAYIDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Prof. Weiler, koronavirüsünü kapan insan sayısının mevcut hızla yayılmaya devam etmesi durumunda sağlık sisteminin bunu karşılamayacak durumda olmadığına dikkat çekti. Bu temelde hastanelere yoğun bakım hastaları için ayrılan kapasitenin iki katına çıkarılmasını istedi.

Almanya’da resmi rakamlara göre her 100 bin kişiye 34 hasta yatağı düşüyor ve bu Avrupa ortalaması açısından olumlu bir rakam olarak değerlendiriliyor.

Yoğun bakım için ise 28 bin yatak bulunuyor ve bunların 25 binine aynı zamanda solunum cihazı bağlı. Ancak bu yoğun bakım kapasitesinin ne zamana kadar yeterli olacağı tahmin edilemiyor.

Kendilerine gelen bilgilere göre ağır hasta sayısında sürekli bir artışın olduğunu söyleyen Weiler, koronavirüse yakalanan beş kişiden birisinin ağır hasta durumuna düştüğünü, beşte dördünün ise bunu hafif geçirdiğine işaret etti. Ağır hastaların daha çok yaşlılar ve hastalığı bulunanlar olduğu da belirtildi.

Almanya’da koronavirüsün yayılması üzerine geçen hafta cuma günün pek çok eyaletler okulları kapatmıştı. Dün akşam bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, zorunlu ihtiyaçların karşılandığı iş yerlerinin dışındaki işletmelerin de kapatılacağını duyurmuştu. Bunun üzerine bugünden itibaren pek çok restoran, kafeterya, bar, düğün salonu kapatıldı. Bazı işletmeler de yeterli satış yapamadığı için kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı.

KORONAVİRÜS AŞISI BULUNDU MU?

ABD’nin koronavirüs aşısı üzerine çalışmalar yapan CureVac firmasını satın almaya kalkması yönündeki tartışmalar da devam ediyor. RKI Başkanı Prof. Weiler, Donad Trump’un ABD için aşı üretmesi yönünde yaptığı teklifi “bencilce” olarak değerlendirdi. Alman hükmeti de teklife tepkis göstererek Alman firmasının satılık olmadığını açıklamıştı. ABD’nin teklifini reddeden CureVac’e AB 80 milyon avroluk kredi teminatı verdi.

CureVac yetkilileri tarafından basına yapılan açıklamalarda üzerinde çalışılan koronavirüs aşısının önümüzdeki haziran ayında kliniklerde kullanılmaya başlanabileceği ifade edildi. Ancak yan etkilerinin neler olduğu, aşının tam olarak hangi sonuçları verdiğini görmek için yıl sonuna kadar zaman alabileceği tahmin ediliyor. Aşının maliyetini de düşün olacağı ileri sürülüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merke de, düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine CureVac konusunda yaşana tartışmada bakanların gerekli yanıtları verdiğini, bu nedenle konun kendisi için kapandığını söyledi.

Öte yandan Alman basınında yer alan haberlere göre, ABD de koronavirüse karşı mRNA-1273 adında bir aşı geliştirdiği ve bunu denemeye başladı. Testin 18-55 yaşları arasında sağlıklı 45 kişi üzerinde denendiği belirtildi. Sonuçlarının bir yıl içinde kesinleşmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Üç partinin koronavirüs komisyonu teklifi AKP ve MHP tarafından reddedildi

SONRAKİ HABER

Avrupa sendikalarından ortak açıklama: İnsan hayatı kârdan önemlidir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa