18 Mart 2020 04:15

Otomobil tekelleri Avrupa'da üretime ara veriyor, işçiler zorunlu izne çıkarılıyor

Başta Daimler AG olmak üzere Volkswagen, Audi, Ford, Opel ve Skoda gibi otomobil tekelleri, koronavirüs sebebiyle pek çok Avrupa ülkesinde üretime cuma gününden itibaren iki hafta ara verecek.

Otomobil tekelleri Avrupa'da üretime ara veriyor, işçiler zorunlu izne çıkarılıyor

Fotoğraf:  Land Rover MENA/Flickr (CC BY 2.0)

Almanya'da başta Daimler AG olmak üzere Volkswagen, Audi, Ford, Opel ve Skoda gibi otomobil tekelleri, koronavirus nedeniyle bu hafta cuma günü üretimi durduracaklarını açıkladı. Üretim durdurma kararının başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde uygulanacağı ve ilk etapta iki hafta süreceği belirtildi. Merkezi hükümet ise firmalar için ilk etapta 500 milyar avro ödenek ayırdı.

Daimler AG, bu süreçte Almanya ve Avrupa genelinde bulunan 300 binden fazla çalışanını, işyeri işçi temsilciliği ile yaptığı anlaşma uyarınca iki hafta izne ayıracak. İki hafta sonunda üretimin başlamaması durumunda ise firma, kısa çalışma için başvuru yapacak.

Daimler, çalışanların izinleri konusunda işçi temsilciliği ile yaptığı anlaşma uyarınca, otomobil üretiminde çalışan işçiler ve memurlar dahil olmak üzere (Home Office dahil), 2019 yılından eski izni olanları yaklaşık 10-12 iş günü izne ayıracak. Eski izni olmayanlar ise yarı yarıya olmak üzere yeni izin ya da zaman havuzunda biriken saatlerini izin yerine kullanacak.

İki haftalık üretim durdurma süresi sonunda durumun devam etmesi halinde ise işveren, haftanın üç günü işçileri evde tutup iki günü üretime çağırmak üzere işçi bulma kurumuna kısa çalışma başvurusu yapacak. Kısa çalışma süresinde işçiler, aylıklarını işçi bulma kurumuna kesilen kendi aidatları üzerinden belli bir oranda alacaklar.

Daimler AG sözcüsü, basına yaptığı açıklamada çalışanlarının sağlıklarını düşündüklerini iddia ederek bu salgına karşı birlikte mücadele edeceklerini ve bu dönemde uğrayacakları zararın bir şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.

Almanya'daki iş yasalarına göre bir firmanın kısa çalışma başvurusu yapabilmesi için bünyesinde çalıştırdığı işçilerin biriken saatlerinin sıfıra yaklaşması ve yıllık izinlerinin belli bir bölümünün kullanılması zorunluluğu var. Ancak bu durum herhangi bir kriz anında, örneğin 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz durumunda başvurulacak bir yöntem şekli. Şu an için söz konusu olan şey ise salgın hastalık.

Yapılan açıklamalarda, kriz döneminde yapılan kısıtlamaların aynısının bu dönemde yapılmaması gerektiği söylense bile işyeri işçi temsilciliği ile yapılan anlaşmadaki maddelerin hepsi işçilerin aleyhine. İzinlerin zorla kullandırılması ve birikmiş saatlerinin bugünler için harcanmak istenmesi işçiler tarafından tepki ile karşılanıyor. İşyerinin korunması çerçevesinde anlaşmaya imza attığını iddia eden İşyeri temsilciliği ise, yasaların böyle olduğu açıklamasını yapmakla yetiniyor. (Sindelfingen/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et