İngiltere’de virüs için sermayeye kesenin ağzı açıldı
Koronavirüs salgını gerekçesiyle patronlara 330 milyar sterlin destek verilecek. Milyonlarca emekçinin ihtiyaçları ise görmezden geliniyor.
Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA
Arif BEKTAŞ
Londra
İngiltere’de 17 Mart gecesi itibariyle, yapılan testler sonucu 1950 kişide virüse rastlanırken, toplam 71 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte 407 yeni vaka ortaya çıktı. Koronavirüs yayılmaya devam ederken, hükümet ciddi önlemler alma konusunda ayak diremeyi sürdürüyor. Virüs nedeniyle zarar görebileceği öngörülen sermaye ve işletmelerin zararlarının karşılanması için kesenin ağzı açıldı. Toplam 330 milyar sterlin patronlara verilecek. Milyonlarca emekçinin ihtiyaçları ise görmezden geliniyor.
HALKIN PARASI PATRONLARA
330 milyar sterlin İngiltere’nin Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) yüzde 15’ine denk geliyor. Her gün basın açıklaması yapan Başbakan Boris Johnson, yine Maliye Bakanı Rishi Sunak ile basının karşısına çıktı ve ekonomik önlem açıkladı. Henüz 33 gündür görevde olan Maliye Bakanı Sunak, büyük işletmeler ve işverenler için, devlet bütçesinden 330 milyar sterlin ayırdıklarını duyurdu. Bakanın yaptığı açıklamada, ev taksidi olarak mortgage borcu ödeyenlerin 3 ay ara verebileceklerini belirtti. Bakan Sunak, küçük işletmelere de 25 bin sterline kadar yardımda bulunacaklarını söyledi.
Küçük işletmeler ya da çalışan halk için toplam bir kaç milyarı geçmeyen bir yardım paketi açıklanırken, sermayedarlara büyük paket ayrılması büyük tepki topladı.
İŞE GİDEMEYENLER KİRALARINI NASIL ÖDEYECEK?
Ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, “Kira ödeyen emekçilerin kiraları nasıl ödenecek?” diyerek, işe gidemeyen bu emekçilerin kirasının da ödenmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan, halkın mümkünse evden çıkmamasını tavsiye eden iktidarın, insanların temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına ilişkin bir yardımı da söz konusu değil. Elektrik, gaz, su gibi ihtiyaçlarını marketlerden kartla alan vatandaşlar, bir süre sonra bu ihtiyaçlarını karşılayamayacak. Kısacası, hükümet, sermaye gruplarının tüm ihtiyaçlarını hesaplarken, on milyonlarca insanın ihtiyacına dönük bir plan yok.
HALKIN TEPKİSİ ÖNLEM ALDIRTTI
Öte yandan Imperial College tarafından yapılan bir araştırmaya göre koronavirüs nedeniyle ülkelerinde (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler) 250 bin kişinin hayatını kaybetmesi öngörülüyordu. Halkın baskısı ve bilim insanlarının uyarıları sonucu yetersiz de olsa alınan önlemler nedeniyle bu rakam 20 bine çekildi.
Imperial College London’da bir grup bilim insanının yaptığı çalışma sonucu ortaya çıkan gerçek karşısında hükümet, salgının yayılma hızının henüz yükselmediği ve daha hızlı bir yayılmanın önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini açıkladı.
Okulların kapatılmasını talep eden halkın isyanını görmeyen hükümet, yine de hala, “Durumu yakından izliyoruz” demekle yetiniyor. Ülkenin en büyük eğitim sendikası NEU, okulların kapatılması gerektiğini açıkladı.
Hükümetin yeni açıkladığı önlem politikaları ise, bar ve restoran gibi işletmelere halkın gitmemesini söylemenin ötesine şimdilik geçmedi.