18 Mart 2020 08:02
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mart 2020 13:58

Koronavirüs salgınında işçilerin de hakları var

Fabrikalarda koronavirüse karşı acil eylem planı açıklanmalı talebi yükselirken Avukat Murat Özveri işveren ve işçilerin yasada var olan haklarının neler olduğunu paylaştı.

Fotoğraf: IndustriALL Global Union/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Paylaş

Fabrikalarda koronavirüse karşı süren üretim baskısı, alınmayan önlemler işçileri tedirgin ediyor. Evrensel yazarı Avukat Murat Özveri, "Koronavirüse karşı işyerinde önlem almayan işverene karşı işçilerin hakları neler? İşçilerin taleplerinin başında gelen ücretli izin talebi yasada nasıl tanımlanıyor" gibi pek çok soruya yanıt verdi. Koronavirüs salgınının iş hukuku açısından “zorlayıcı sebep" olduğunu belirten Özveri, işçilerin ve işverenlerin kanunda belirlenen haklarını sosyal medya hesabı Twitter'dan sıraladı.

Murat Özveri'nin paylaşımları şöyle:

  1. Koronavirüs salgını iş hukuku açısından “zorlayıcı sebeptir”. 4857 sayılı İş Yasası zorlayıcı sebepleri işçi ve işveren açısından ayrı ayrı düzenlemiştir.
  2. Koronavirüs nedeniyle işçinin çalıştığı işyerinde işin durması halinde işveren bir hafta süreyle işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftanın sonunda işveren ücret ödemeyecektir. (md. 40)
  3. Bu durumda işçi dilerse iş sözleşmesini bir haftanın sonunda 4857 sayılı İş Yasasının 24/III maddesi uyarınca sona erdirebilir. Ancak ihbar tazminatı alamaz. Kıdem tazminatını hak eder.
  4. Koronavirüs nedeniyle işçi hasta olmadığı halde hastalık riski nedeniyle çalışmaz ise işveren bir hafta süreyle işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftanın sonunda işveren ücret ödemeyecektir.
  5. Bu durumda işveren dilerse iş sözleşmesini bir haftanın sonunda 4857 sayılı İş Yasasının 25/III maddesi uyarınca sona erdirebilir. Bu durumda işveren işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorundadır. (md. 40)
  6. İşveren tek taraflı almış olduğu kararla işçileri ücretsiz izne çıkartamaz. Tek taraflı işçinin rızası alınmadan uygulanan ücretsiz izin fesih anlamına gelir. İşe iade davası açma süreleri işlemeye başlar.
  7. İşveren işçileri ücretli izne çıkartabilir. Bu durumda işçinin onayı aranmaz. İşçi ve işveren anlaşarak ücretsiz izin uygulayabilir. Ücretsiz izne rıza veren işçi bu rızasıyla bağlıdır.
  8. İşveren ayrıca 4447 sayılı yasanın ek 2. Md. uyarınca kısa çalışma ödeneği için başvuru yapabilir. Kısa çalışma ödeneği işverenin bir hafta süreyle yarım ücret ödeme zorunluluğunun bitimiyle başlar.
  9. Kısa çalışma ödeneğinden yapılan ödemeler işçinin ileride alacağı işsizlik ödeneğinden mahsup edilir. Ancak kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ) 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hatay'da Defne Belediyesinin tek kültür merkezi kapatıldı

SONRAKİ HABER

Karacaların koruma alanına çinko-kurşun madeni yapılmak isteniyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa