18 Mart 2020 10:35

Mardin’de suları kesilen köylüler: Salgın var, hiç mi düşünülmüyor?

Mardin’in kırsal mahallelerinde çiftçilerin tarımsal sulama için kullandıkları elektriğin kesilmesiyle buralarda yaşayan bütün köylülerin suları da kesildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Mardin’in kırsal mahallelerinde çiftçiler tarımsal sulama için kullandıkları elektriğin faturasını ödeyemiyor. En son 29 Şubat’ta Dicle Elektrik (DEDAŞ) kentte 1.3 milyar lirayı bulan elektrik borcunu ödemeyen 1.500 tarımsal sulama abonesinin elektriğini kesme kararı almıştı. Alınan karar sonrası elektriği kesilen onlarca mahallelerde sularda kesilmişti. Konu kamuoyunda tepkiyle karşılanınca DEDAŞ elektriği açma kararı almıştı. Ancak aradan geçen sürede DEDAŞ ile çiftçiler arasında anlaşma sağlanmayınca önceki gün elektrikler yeniden kesildi.

İNSANLAR SUSUZ NASIL YAPACAK?

Evrensel’e ulaşan Mardin’in Derik ilçesine bağlı Çadırlı Mahallesinde bulunan Avukat Heja Mercan, “Yaklaşık bir ay öncede 10 günlük bir elektrik kesintisi vardı. Milletvekilleri araya girince bir şekilde düzeltildi. DEDAŞ ile bir toplantı yapıldı. Toplantı sonucunda herhangi bir uzlaşı falan çıkmadı. Dünden itibaren elektrikler bazı köylerde kısmen tek faz bazı köylerde ise hiç yok. Tek faz geldiği için kuyulardan su çıkarılamıyor. İnsanlar bir nevi susuz kalmış durumda. Malumunuz bölgede sular kuyulardan çıkarılıyor. Elektrik olmadığı zaman susuz da kalıyoruz. Biz sürekli bu durumu yaşıyoruz. Arada 10-15 gün bizi cezalandırıyorlar. Nedenini sorduğumuzda da tarımsal sulamadan dolayı borçlarınız deniliyor. Böyle bir borç varsa bütün bir halkı, milleti cezalandıramazsınız ki. O zaman senin yaptığın suç oluyor.

Üstelik bir hastalık, salgın, virüs var ortada. İnsanlar susuz nasıl yapacak. Hiç mi düşünülmüyor bu” diye sordu.

DEPOLARDAKİ SU TÜKENMEK ÜZERE

Köylülerin şuan su ihtiyacını evlerinin üzerinde bulunan 3 tonluk su deposundan karşıladığını anlatan Mercan, depolardaki suyun yarı seviyesinden olduğunu belirterek, “Geçen ay su ihtiyacımızı belediye karşıladı. Tankerlerle belediye su getirdi. Muhtemelen su kaynağı tükendiğinde belediye tankerlerle köyün içine gelip, suyu biten halka su dağıtacak. Ama bu da çok eskide kalmış bir şey. Kalkıp tankerle bu şekilde su dağıtmak bu içinde bulunduğumuz yüzyıla yakışmayan bir hareket” diye konuştu.

Borçların ödenmeyene kadar bu şekilde cezalandırılmanın devam edeceğini belirten Mercan, “Borçların da ödenmesi zor görünüyor. Çiftçiye gelen fatura ortada. En azından bu salgın dönemi için bir çözümün bulunması gerekiyor. Depolarda su bir iki güne biter” dedi. 

MUHTAR: YÜKSEK FATURALARI ÖDEYEMİYORUZ

Evrensel’e konuşan Çadırlı Köyü Muhtarı Ali Çakıl, “Ne görüşeceğimiz biri var. Ne muhattap var. Kimsenin bizden haberi yok, dünden beri yine elektriklerimiz kesik. Köyde su da yok, elektriğe bağlı olarak. Millete haksızlık yapılıyor. 200 ile 400 arası fatura geliyor. Kim sorumlusu bilmiyorum. Mağduruz. Hastalık var bir yandan ne istiyorlar bizden. Çevredeki köylerde de elektrik yok. Haksızlık ediyorlar. Valiyi arıyoruz cevap vermiyorlar. Millet evden çıkamıyor. Bizim suyumuz yok, elektrik de yok. Geçen bizim elektriğimizi bir hafta kestiler, Koçyiğit köyünün de 22 gün kestiler. Bir aydan beri böyle. Biz yüksek faturaları ödeyemiyoruz. Bir şey istemiyoruz. Köye su versinler” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

DİSK: Ayrımcılık sağlığa zararlıdır

SONRAKİ HABER

Türk Traktör işçisi: Salata barlarını kapatmak yetmez, üretime ara verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa