Rehabilitasyon öğretmenlerine ‘ücretsiz izne çıkıyorum’ belgesi imzalatılıyor
Koronavirüs nedeniyle eğitime ara verilmesinin ardından çok sayıda özel eğitim kurumunda öğretmenler ücretsiz izne gönderiliyor.
Bir özel eğitim kurumundan koronavirüs izinlerine dair belge.
Meltem AKYOL
İstanbul
Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime ara verilmesi sonrasında bazı özel eğitim kurumları öğretmenleri ya zorla ücretsiz izne gönderiyor ya da çalışmadıkları günlerin yıllık izinlerinden düşüyor. Tatilin uzaması durumunda Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin tümünde aynı uygulamanın hayata geçeceğinden endişe ettiklerini söyleyen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenleri Dayanışma Platformundan Meryem Yalçın, “Bu 32 bin öğretmenin mağduriyeti demek. Zaten şu durumda bile geçinemeyen arkadaşlarımız bu durumda ne yaparlar” diye sordu.
ÖZEL EĞİTİM KURUMLARININ ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR
Koronavirüs salgını nedeniyle 16-30 Mart 2020 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları tatil etti, bu eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere genel idari izin verildi. Ancak özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler için net bir ifade yer almadı. Öyle olunca da öğretmenler özel eğitim kurumlarının sahiplerinin insafına terk edildi. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan ve özel okul sahiplerinin insafına terk edilen yaklaşık 32 bin öğretmen ve toplamda yaklaşık 60 bin personel tedirgin. Bu okullarda çalına öğretmenlerin bir bölümüne tatil günlerinin yıllık izinden düşürülmesi ya da ücretsiz izinli sayıldıkları beyan eden dilekçeleri imzalatıldı.
ZATEN ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ…
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenleri Dayanışma Platformundan Meryem Yalçın, tatilin uzaması durumunda bütün özel eğitim öğretmenlerinin mağdur olacağını söyledi. Zaten pek çok konuda sorun yaşadıklarını söyleyen Yalçın, “Biz AGİ alamıyoruz, patronların her an bizden vazgeçmesi, özlük haklarımızın olmaması gibi yığınla sorunumuz var. Şimdi koronavirüs nedeniyle verilen tatil kararında da yine biz mağdur oluyoruz. Açıklamada bize ilişkin hiçbir şey yok, CİMER’e yaptığımız başvurularda ‘ilerleyen zamanlarda telafi hakkınız olacaktır, mağduriyetiniz giderilecektir’ şeklinde yanıtlar geliyor. Bize ödemenin ne zaman yapılacağı ise belirsiz. Çoğu öğretmen arkadaşımız asgari ücretle çalışıyor ve zaten bu durumda zor geçinen, kirasını zar zor ödeyen arkadaşlarımız var. Ücretlerin ödenmemesi zaten geçinemeyen arkadaşlarımızı belirsizliğe itecektir” dedi.
OKULLARI GEZİP ‘SİZ DE YAPIN’ DİYENLER VAR
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenleri Dayanışma Platformuna pek çok başvuru geldiğini söyleyen Yalçın, “İlk etapta bazı okullardan geliyordu. Öğretmenlere tatil günlerini ücretsiz izin ya da yıllık izinden düşülmesi şeklinde dilekçe imzalatıyorlar diye. Şu anda bazı rehabilitasyon merkezlerindeki kurum yöneticilerinin uygulamaları tatilin uzaması durumunda tüm kurumlarda geçerli olacak” dedi. Yalçın gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Özel Eğitim Kurumları Derneği yöneticileri özel okulları geziyor ve okul sahiplerine “ortak karar verelim siz de ücretsiz izne çıkarın ya da yıllık izinlerinden düşün” şeklinde ‘telkinde’ bulunuyor. O yüzden tatil uzarsa hepsi bu yola başvuracak.”
"ARTIK MAĞDUR EDİLMEK İSTEMİYORUZ"
Koronavirüs nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kurumlarını tatil etmesi ve bu eğitim kurumlarında görev yapan çalışanlara genel idari izin vermesi kararının Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışanlar için de geçerli olmasını isteyen Yalçın, “Biz artık mağdur olmak, mağdur edilmek istemiyoruz” dedi.