19 Mart 2020 03:52

İngiltere’de halk tepkisi koronavirüse önlem almayan Johnson’a geri adım attırdı

İngiltere'de koronavirüs nedeniyle 104 kişi öldü. Hayatını kaybedenlerden biri Maraş Katliamı’ndan sağ kurtulan ve katliamda yakınlarını kaybeden Hayri Ergönül. Hükümet önlem almaya başladı.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de 18 Mart gecesi itibariyle toplam koronavirüs vakası 2 bin 626’a çıktı. Ölü sayısı da 104’e yükseldi. Hayatını kaybedenler içinde 2 de Türkiyeli var. Biri Kıbrıslı Türk, diğeri ise 1978 yılında Maraş Katliamı’ndan sağ kurtulan, katliama tanıklık eden ve katliamda yakınlarını kaybeden Hayri Ergönül. Ergönül henüz 55 yaşındaydı ve çeşitli solunum yolları sorunlarının olduğu belirtiliyor.

OKULLAR KAPATILACAK, SINAVLAR İPTAL

Halk, öğretmenler, sendikalar ve öğrenciler, okulların bir an önce kapatılmasını, geçtiğimiz haftadan itibaren dillendiriyorlardı. Başbakan Boris Johnson, okulların kapatılmaması konusunda ayak diriyordu.

Dün sabah saatlerinden itibaren yoğun baskı altında kalan Johnson, akşam saatlerinde, okulların Cuma günü kapatılacağını ve sınavların da iptal edildiğini duyurdu. Sağlık çalışanlarının çocukları için ise bazı okulların açık tutulacağı belirtildi.

KİRALARI DA ÖDEYECEK

Birçok işyerinin kapatılması ve işçilerin çalışamaz duruma gelmesi durumunda yaşanacaklara ilişkin bir planı olmayan ve bir çırpıda 330 milyar sterlini işverenlere dağıtan Johnson, muhalefetin ve halkın yoğun baskıları sonucu, toplam 20 milyon kişinin kiralarının da en az üç ay boyunca ödeneceğini duyurdu.

İşyerlerinin kapatılacağı, hatta sokaklara asker ineceği söylentilerinden dolayı marketlere akın etme devam ediyor. Birçok market, sabah saat 11’e kadar sadece yaşlılara ve engellilere hizmet vereceğini açıkladı.

SERMAYEYE PARA NE KOLAY AKIYOR

Birleşik Krallık’ın toplam nüfusu 67 milyon. Bu sayının 27.5 milyonu çalışıyor. Tüm işçilerin evlerine gönderilmesi ve her ay 2 bin sterlin dağıtması durumunda 5 ay sonra devletin kasasından 275 milyar sterlin çıkacak ve bu para 67 milyonun 5 aylık geçimi olacak. Ama hükümet bunu yapmak yerine 330 milyar sterlini patronlara dağıttı.

Bütün ülkeler, bu zor süreçte patronlara para yağdırılıyor. Türkiye’de, ABD’de, Almanya’da, Fransa’da ve İngiltere’de, sözde ekonomiyi düzeltecekler diye patronlara ve büyük işletmelere  hükümetler kesenin ağzını açtı.

YENİ ÖNLEMLER ALINIYOR

Başından çok gevşek davranan ve adeta “Başınızın çaresine bakın, evinizde oturun” diyen Boris Johnson, aşırı baskılar sonucu bu tutumundan vazgeçmek zorunda kaldı. Çok az da olsa halka verilmek üzere hazırlanan bazı ekonomik yardımların yanı sıra, günde 12 bin olan test 25 bine çıkarıldı. Böylelikle salgın şüphesi olan kişilerin önemli bir bölümü birkaç hafta içinde test yapılmış olacak.

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: Koronavirüs krizi işçinin sırtına yükleniyor

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da koronavirüs önlemleri: İşten atma yasaklandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa