TTB Genel Sekreteri Yılmaz: Özel hastaneler kriz yönetimine devredilmeli
TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, "Özel hastanelerdeki yoğun bakım yataklarına ihtiyacımız olabilir" dedi.
Dr. Bülent Nazım Yılmaz | Fotoğraf: Evrensel
Özel hastanelerin koronavirüs kriz yönetimine devredilmesi gerektiğini belirten TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, "Özel hastanelerdeki yoğun bakım yataklarına ihtiyacımız olabilir" dedi.
Türkiye’de yayılmaya devam eden koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı ikinci ölüm yaşandı. Sağlık örgütleri hastanelerde yeterli önlemlerin alınmadığını ve yatak sorunu oluşacağını belirtiyor. Mezopotamya Ajansından Emrullah Acar'a konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, hastanelerde yatak sıkıntısı yaşanmaması için özel hastanelerin kriz yönetimi tarafından denetlenmesi ve yönetilmesi gerektiğini belirtti. Özel hastanelerin muayene rutinlerinin düzenlemesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı özel hastanelerin işleyişine müdahale etmelidir. Özel hastanelerdeki yoğun bakım yataklarına ihtiyacımız olabilir” dedi.
"KRİZİ BERABER YÖNETMEK İSTİYORUZ"
TTB olarak Sağlık Bakanlığına “krizi birlikte yürütelim” çağrısı yaptıkları hatırlatan Yılmaz, “TTB’nin uzun zamandır halk sağlığı konusunda önemli deneyimleri var bu deneyimlerini paylaşmak istiyoruz” dedi.
Aynı zamanda Sağlık Bakanlığına ulaşan verilere direk ulaşmak istediklerine belirten Yılmaz, “Bilimsel Kurulda bir temsilcimizin olmasını istiyoruz. Bununla birlikte sağlık alanında hekimlerin ve diğer çalışanların ciddi sıkıntıları var, bu sıkıntıların yüz yüze sürekli aktarılmasına ihtiyaç var. Toplum sağlığı açısından önemli olan hastanelerde hizmet sürelerinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç var. Bu temel noktalar üzerinden Sağlık Bakanlığıyla sürekli iletişim içinde olmamız gerek. Kimsenin görevini devir alam gibi bir niyetimiz yok sağlık Bakanlığı kendi görevini yapacak bizde kendi görevimizi. Hekimlerin sağlık hakkını korumak önemli bu yönde çağrılarımız devam ediyor Sağlık Bakanlığı bu çağrımıza kulak vermeli” ifadelerini kulandı.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İHTİYAÇLARI KARŞILANSIN"
Hastanelerde sağlık çalışanlarına sınırlı sayıda koruyucu malzeme verildiğine dikkati çeken Yılmaz, “Malzemeler sadece sağlık çalışanlarının sadece kendilerini değil olası bir hastalığı hastaneye gelen diğer hastalara da bulaştırmamasına karşı önemlidir. Sağlık Bakanlığı yine planlamasını yapsın ama bilimsel kurallar nelerse o çerçevede sağlık çalışanlarının ihtiyaçları karşılansın” çağrısında bulundu.
TANI MERKEZLERİ ARTIRILMALI
Yılmaz, virüs tanı merkezlerinin artırılması gerektiğini söyledi. Bütün hastanelerde virüs tanısı yapılmadığını belirten Yılmaz, “TTB’nin de elinde hangi hastanelerde yapıldığına ilişkin net bilgiler yok. Sağlık Bakanı tanı merkezlerinin ve test yapılan yerlerin artırılacağı yönünde açıklama yapmıştı bu bir an önce yapılmalı. Referans hastane olarak tanıtılan Şehir hastaneleri ve devlet hastanelerinin hiç birinde her hangi bir uygulama hayata geçirilmedi. Bütün hastanelerde test ve tanı imkanları olmalı. Herkese test tapılması zor ama bu testler arttırılmalı. Öncelikli olarak sağlık çalışanlarına periyodik aralıklara test yapılması gerek. Hekimler tarafından uygun görülen kişilere testin yapılması gerek” şeklinde konuştu.
"BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINA GİDİLMELİ"
Yılmaz, zorunlu olmadığı sürece hastanelere gidilmemesi uyarısında bulundu.
Yüksek ateş ve nefes darlığı gibi şikayetleri olmayan özellikle yaşlı insanlar evlerinde yaşamaya çaba göstermesi gerektiğin belirten Yılmaz, “Temel ihtiyaçları genç nüfus tarafından sağlanması gerek. Hastalar öncelikli olarak Aile Hekimlerine uğraması gerek. Ateş ve solunum sorunu olduğunu düşünen kişiler öncelikli olarak birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurması hastanelerde bir yığılmanın önünü alır. Merkezi randevular var polikliniklerinde bu merkezi randevular 5 dakikada bir verilecek şekilde düzenleniyor biz bunun 20 dakikada bir verilmesini istiyoruz. Hastalara daha fazla zaman ayrılmalı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)