"Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi: Sermayeyi kurtarma operasyonu
Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Yalçın Karatepe ve Mustafa Altıntaş "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini değerlendirdi: İşsizler için kurulan işçi fonu; istihdamı geliştirme adına işverene veriliyor.
Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA
Erdoğan’ın “Ekonomimize, piyasaya, üretime, istihdama olumsuz etkisini azaltmak amacıyla, çok önemli kararlar aldık” sözleriyle açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini Mezopotamya haber ajansı ekonomistlere sordu. Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, açıklanan paketin tamamıyla işvereni koruyan önlemlerden ibaret olduğu, Prof. Dr. Yalçın Karatepe tedbirlerin sonuç doğuracak ciddiyette olmadığı, Prof. Dr. Mustafa Altıntaş ise pakette yurttaşları ilgilendiren bir düzenlemenin olmadığı görüşünde.
"İŞSİZLER İÇİN KURULAN FON İŞVERENE VERİLİYOR"
Başkent Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, açıklanan paketi “İşvereni korumak için bir takım önlemler alıyorsunuz, kredi borçlarını erteliyorsunuz, işsizlik fonundan onlara bir takım finansal destekler sağlıyorsunuz ama bu kurumlarda çalışan, sıkıntıya girecek işletmelerin kurumlarında çalışan, işçilerin durumu ne olacak? Asıl sorulması gereken soru, alınması gereken önlem burası. Koronavirüs nedeni ile işlerini kaybeden ve kaybedecek işçileri öncelikli olarak işsizlik fonunda mutlaka belli bir süre finanse edilmesi gerekiyor. Yapılan şey işsizlik fonundan sermayeyi kurtarma operasyonudur. İşsizler için kurulan işçi fonu; istihdamı geliştirme adına işverene veriliyor. Baktığınızda istihdamın geliştiği falan da yok” sözleriyle değerlendirdi.
"SONUÇ DOĞURACAK TEDBİRLER GÖREMİYORUZ"
“Bana göre yetersiz bir paket oldu” diyen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Dünyanın diğer taraflarında baktığımızda ciddi tedbirler alınabiliyor. ABD’de, Almanya’da bir sürü para akışı sağlanıyor. Dolayısıyla Türkiye de, bu kriz sorunlarını atlatmak için bir açıklama yapılmak zorundaydı. Fakat yapılan açıklamaya bakıldığında ekonomik anlamda sonuç doğuracak ciddi tedbirlerin olduğunu maalesef göremiyoruz. Burada somut olarak vatandaşın hayatına yansıyacak düzenleme en düşük emekli aylığının bin 500 liraya çıkartılması oldu. Bence bu yetersiz bir rakam. Türkiye’de insanlar bu para ile nasıl geçinecek, onu bile bilemiyorum. En somut düzenleme bu oldu” şeklinde konuştu.
"YOKSULA KOLONYA VE MASKE DÜŞTÜ"
Pakette yurttaşları ilgilendiren bir düzenlemenin olmadığını, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD’ın temsilcilerinin bulunduğu toplantıda işçi temsilcilerinin bulunmadığına işaret eden Ekonomist Prof. Dr. Mustafa Altıntaş ise, "Bu manzara aslında önlemlerin kimler için olduğunu gösteriyor. Çünkü erteleme hep sermaye kesimine dönük. Yani 83 milyon insanı doğrudan ilgilendiren bir adım yok. Örneğin elektrikte KDV yüzde 18 olurken, hava yollarının iç hatlardaki KDV’sini yüzde 18’den yüzde 1’e indirdi. Ve onunla da yetinmeyerek, Türk Hava Yolları’nın kayıplarının da giderileceği vurgulandı. Yine basın toplantısı alkışla sona erer mi? Bakın oraya gelen adamlar birilerini alkışlıyorlarsa bu işte iş var. Sonuç olarak 65 yaşındaki insanlara cülus verildi, kolonya ve maske verildi. Bu manzara bu paketin kimler için düzenlendiğini gösteriyor. Sonuç olarak yoksula kolonya ve maske düştü” dedi. (HABER MERKEZİ)