İtalya balkonları daha sessiz ama umutlu: Her şey iyiye gidecek
Koronavirüs salgınının hüküm sürdüğü İtalya'da kısıtlamalar devam ediyor. Evlerin balkonlarında artık müzik sesleri yerine "Her şey iyiye gidecek" yazılı afişler var.
Yüksek öğrenim için son altı aydır İtalya’nın Torino kentinde bulunan Türkiyeli bir öğrenci, ülkede iki aydır yaşananları Evrensel için yazdı. İsmi bizde saklı öğrencinin mektubunun tamamını paylaşıyoruz:
HER ŞEY NASIL BAŞLADI?
Çin’de 31 Aralık tarihinden itibaren neredeyse tüm ülkede hayatın durmasına sebep olan koronavirüs salgını, yaklaşık iki ay sonra İtalya’ya da geldi. İlk olarak başkent Roma’da, Çinli bir ailede ortaya çıktığı haberleri dolaştı. Sonrasında ise bu aile iyileşip ülkelerine döndü ve aradan geçen birkaç hafta sonunda aynı panik bu defa Kuzey İtalya’da vuku buldu.
İlk ölüm, enfekte olan başka insanlar derken 22 Şubat 2020’de İtalya’da ikinci ölümün gerçekleşmesi ile virüsün bulunduğu kasabanın karantinaya alınacağı açıklaması yapıldı.
Bu kasaba İtalya’nın kuzeyinde, Lombardi bölgesinde ve burada ikinci ölüm olduğu gün bölgedeki enfekte sayısı 36 kişiydi. İkinci ölüm ile bölge karantinaya alındı ve eş zamanlı olarak okullar kapatıldı.
Sadece Lombardi bölgesi değil şu anda yaşamakta olduğum Torino şehrini de kapsayan Piemonte bölgesinde de okullar kapatıldı, ki o dönem üniversitelerde hâlâ final sınavları devam ediyordu.
MESELENİN ÖNEMİ GEÇ ANLAŞILDI
Esasında ilk ölüm vakasının ardından devlet hızlı bir şekilde karantina ve okulları kapatarak önlem almaya çalıştı fakat insanlar durumun ciddiyetine varamadılar. 22 Şubat’tan 10 Mart’a kadar olan süreçte market alışverişi için dışarıya çıktığımda gözlemlediğim kadarıyla, herkes rutin yaşantısına devam ediyordu. Sokaklar, toplu taşıma araçları, kafeler diğer zamanlarda olduğu gibi aynı yoğunluktaydı.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA BİR İLK
Maske eldiven gibi koruyucular kullanılmıyor ve genel mizaç olarak da yakın durmayı, birbirleriyle teması seven İtalyanlar koronavirüsün ülkeye girmiş olmasına aldırış etmeden bu davranışlarını sürdürmeye devam ettiler. Ancak 9 Mart’ta ölü sayısının 463’e sıçramasıyla Başbakan Guiseppe Conte tüm ülke çapında karantinaya gidileceğini, şehirler arası geçişlerin yazılı izin belgesi olmadan yapılacağını bildirdi. Bu karantina ülkede İkinci Dünya Savaşından sonraki ilk karantina ilanıydı.
EN AZ BİR HAFTA DAHA ÖLÜMLER ARTACAK
Bu ilan ile İtalya’da ciddi önlemler alınmaya başlandı fakat sadece 10 günlük bir zaman diliminde… Şu anda 30 binleri geçen vaka sayısı 3 binlerde ölüm sayısı ise, ilk vaka sonrası 17 gün normal rutinde geçirilen zamanın sonucu oldu. Bu artan rakamların maalesef bir hafta kadar daha aynı artışla devam edileceği ön görülüyor, çünkü tüm ülkenin karantinada geçirdiği süre virüs için belirlenen minimum kuluçka süresine ulaşamadı henüz.
HASTANE VE CİHAZLAR YETERSİZ KALDI
Olayın bu kadar trajikleşmesinin bir diğer sebebi ise enfekte olan hasta sayısını karşılayacak miktarda hastane ve cihazların bulunmaması oldu. Emekli doktorlar, son sınıfı tıp öğrencilerinin bu olağanüstü durum için hastanelerde görevlendirildi fakat yine de yeterli olmadı.
Bazı şehirlerde panikle marketlerdeki ürünler stoklandı marketle boşaltıldı fakat Torino’da bu gibi durumlar yaşanmadı, hem insanların daha sakin karşılaması hem de yeterli stokların olduğu ile ilgili duyurular bunun önüne geçti.
Şubat ayında eczanelerde maske ve dezenfektan gibi malzemeler ise tükenmişti. Ülke çapındaki karantina ilanından sonra burada çok kısa sürede insanlar kararı uyguladılar. Sokaklar boşaldı, market ve eczanelerde 1 metre kuralı ve içeri girecek insan sayısının sınırlandırılması gibi önlemler hemen alındı.
ŞARKILAR YERİNİ SESSİZLİĞE BIRAKTI
Şu an buradaki güncel durum ise; insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için sokaklara maske ve eldiven kullanarak çıkıyorlar, toplu taşıma devam etmesine rağmen kullanım oranı çok düşük. Okullarda eğitim internet üzerinden devam ediyor. İlk karantina günlerinde balkonlardan söylenen şarkılar, çalınan müzikler artan ölüm sayısı ile birlikte yerini sessizliğe bıraktı. Market ve eczane hariç başka sebeple izin belgesi almadan sokağa çıkmanın cezası var ve bunun için polis ekipleri geziniyorlar. Saatte bir geçen ambulans sesleri gece yarılarına kadar devam ediyor. “Andrà tutto bene” yazıları ve bayraklar hemen hemen tüm balkonlarda asılı: “Her şey iyiye gidecek.”
TÜRKİYE, 1 AY ÖNCEKİ İTALYA’YA BENZİYOR
Durum burada şu an için kritik ama insanlar artık virüsü ciddiye almış durumdalar ilerleyen günlerden vakalarda düşmesini bekleniyor fakat eğer karantinadan olumlu sonuçların alınmaması durumunda doktorlar ikinci bir B planlarının olmadığı ile ilgili açıklamalar yapıyorlar.
Son olarak Çin dün yerli insanlarda yeni virüs vakası olmadığını duyurdu. Bu da orada alınan katı önlemlerin ve karantinanın işe yaradığını gösteriyor, aynı gelişmelerin burada gerçekleşmesini umuyoruz.
Türkiye’de şu anda İtalya’nın 1 ay önceki durumu söz konusu, virüsün hem ekonomik hem de sağlık açısından dolaylı ve dolaysız çok ciddi etkileri var. Global bir sorun artık ve bu nedenlerden dolayı “gençlere bir şey olmaz, ölüm oranı düşük, aşısı çıkacak zaten” gibi cümlelerle geçiştirmek yerine, durumun ciddiye alınması gerektiği inancındayım. (DIŞ HABERLER)