19 Mart 2020 11:57

TMMOB'un "Sanayinin Sorunları" raporu: Koronavirüs ekonomiye ağır yük oldu

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, koronavirüsün ekonomiye etkisini analiz ettiği raporunda, ücretsiz sağlık hizmetinin sağlanmasına, iş ve gelir güvencelerinin teminat altına alınmasına vurgu yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından yayımlanan ‘Sanayinin Sorunları’ raporunda, “2019’un son çeyreğinde, sanayinin görece toparlandığı zaman aralığında sanayi yatırımlarında da bir kıpırdama görüldü. Ancak, 2020’nin koronavirüsü etkisi altında kalması ihtimali, bu görece toparlanmanın süreceği konusunda pek umut vermiyor” denildi.

Her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin 57’ncisini kırılgan ekonomiye koronavirüs yükü konusuna ayrıldı.

HEDEFLER ÇÖP OLDU!

MMO analizinde şu noktalara dikkat çekildi:

  • OECD raporuna göre 2019’da yüzde 2.9 büyüyen dünya ekonomisi, koronavirüs etkisiyle 2020’de yarım puan hız kaybedecek ve büyümesi yüzde 2.4’e düşecek.
  • Türkiye ekonomisi için 2020’de ancak yüzde 2.7 büyüme öngörülüyor. Oysa Yeni Ekonomik Program’da (YEP) 2020 için yüzde 5 büyüme hedefi belirlenmişti. Yüzde 2.7 büyüme, konulan hedefin neredeyse yarısı demek ve bu, 2019’u yüzde 13.7 işsizlik oranı, 4.4 milyon işsiz ile kapamış Türkiye ekonomisi için oldukça düşük bir performans anlamına geliyor.
  • Koronavirüs paniği ile tasarrufların dövize yönelmesindeki eğilim arttı. 6 Mart itibariyle, tasarruf sahiplerinin döviz mevduatı 202 milyar dolara yaklaştı. Mart 2019’a göre dövizdeki tasarruflar 30 milyar dolara yakın arttı. 
  • Koronavirüs salgını, ihracat, taşımacılık, turizm, havacılık gibi bazı sektörlere olan baskın etkisiyle, üretimi de, tüketimi de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla büyümeyi de azaltıcı etki yaratacağı kaçınılmaz.

Analizde "İnsanın ve insan sağlığının her şeyin önünde tutulması gerektiğini savunarak, bu tür salgına dönüşebilen hastalıklara karşı devletlerin, uluslararası kuruluşların el birliği ile hastalığı defetmelerini, kaynakların daha çok sağlık araştırmaları, aşı buluşları için kullanılmasını talep etmek gerekiyor. Bu tür hastalıklara karşı, özellikle alt ve orta sınıfların bedelsiz tedavisi sağlanmalı, yanı sıra iş ve gelir güvenceleri teminat altına alınmalıdır. Yaşananlara rağmen, kâr ve sermaye birikimini aksatmamak için başvurulacak politikalar teşhir edilmeli" denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Paket emekçileri korumuyor sendikalar harekete geçmeli

SONRAKİ HABER

İstanbul'daki okullarda çalışan işçiler hastanelerde görevlendirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa