Sezgin Tanrıkulu'dan koronavirüs önlemi için "infaz indirimi getirilsin" çağrısı
CHP Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, koronavirüs salgını nedeniyle infaz indiriminin bir an önce getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Fotoğraf: MA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, koronavirüsün cezaevlerine yansımasının ağır sonuçları olacağı uyarısında bulunarak, infaz indirimi ve tahliyelerin gündeme gelmesi gerektiğinin altını çizdi.
Mezopotamya Ajansından Diren Yurtsever'in haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, koronavirüs nedeniyle cezaevlerinde yaşanabilecek risklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cezaevleri kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu dile getiren Tanrıkulu, hijyen koşullarının insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğunun altını çizdi. Tanrıkulu, normal zamanlarda durum bu haldeyken, koronavirüs nedeniyle en fazla etkilenecek yerlerin cezaevleri olduğunu söyledi.
"TEBDİRLER BİLİNMİYOR"
Cezaevinde bulunan tutukluların koronavirüsüne karşı korunması gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, ancak şu ana kadar hangi tedbirlerin alındığına dair kamuoyuna açıklamanmış bir bilginin olmadığını söyledi. Öncelikli atılması gereken adımlara değinen Tanrıkulu, “Cezaevinde bulunanların büyük bir çoğunluğu tutuklulardan oluşmaktadır. Tutuklama sonuç itibariyle istisnai bir tedbirdir. Zorunlu haller dışında başvurulmaması gereken bir tedbirdir. Dolayısıyla mahkemeler bu koşullarda cezaevinde bulunan tutukluların, tutukluluk koşullarını gözden geçirip bunu başka bir tedbire dönüştürebilir. Örneğin, ev hapsine dönüştürmesi mümkündür. Bunu yapmaları halinde önemli sayıdaki nüfusun cezaevinden tahliye olma ihtimali olacaktır. Devam eden yargılamalar bakımından bu yapılabilir” dedi.
"İKİNCİ YARGI PAKETİ BEKLENMEMELİ"
Hükümlüler açısından iktidarın ikinci yargı paketi kapsamında gündeme getirdiği infaz indiriminin bir an önce getirilmesi gerektiğinin altını çizen Tanrıkulu, “Denetimli serbestlik koşullarının genişletilmesi ve infaz indirimi zaten ikinci yargı paketinde gündeme gelecekti. Dolayısıyla ikinci yargı paketini beklemeden bir yasa tasarı ile ki bununla ilgili ben ve başka milletvekilleri tarafından Meclis başkanlığına sunulan kanun teklifleri var. Bu tekliflere öncelik tanınarak, muhalefetle iş birliği yapılarak çok rahatlıkla parlamentoda bu konuda düzenlemeler yapılabilir. Hükümlülerin önemli bir kısmı bu yolla tahliye olma koşullarına sahip olabilirler. Ve kendi sağlıklarını dışarıda kendi imkanlarıyla, sağlık hakkına erişimi de gözeterek sağlamış olabilirler” diye konuştu.
"BU YÜKÜ HÜKÜMET TAŞIMAMALIDIR"
Hem parlamentonun hem de yargının bu konularda harekete geçmesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, hasta tutukluların, kadınların, anneleriyle birlikte kalan çocukların acilen tahliye edilmeleri gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu, “Bunlar eğer yapılırsa virüsten korunmanın daha iyi bir şekilde olması mümkün olabilir. Dışarıda bile tedbirlerin yeterince alınmadığı, geç alındığı ve yeteri test yapılmadığı konusunda bir tespit var. Dolayısıyla salgının, kendini izole etme şansı olmayan tutuklu ve hükümlüler bakımından cezaevlerine yansımasının ağır olacağını söyleyebiliriz. Bu yükü hükümet taşımamalıdır. Aksi halde meydana gelebilecek ölümlerden de sorumlu olacaktır bu hükümet” diye belirtti.
"BAZI TEDBİRLERDE GEÇ KALINDI"
Sağlık Bakanlığının sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte çalışması gerektiğini dile getiren Tanrıkulu, sağlık çalışanlarının da sürece katılımının yolunun açılması gerektiğine işaret etti. Şimdiye kadar bunun sağlanmamasını eleştiren Tanrıkulu, “Bakanlığın açıkladığı bilgilere güvenmek zorundayız bu ortamda. Ama şu kesin ki Bilim Kurulunun yaptığı açıklamalar, Türkiye’nin bazı tedbirleri almada geç kaldığı, bazı tedbirleri yapamadığı şeklindedir. Bu salgını daha etkili bir şekilde önleme imkanı varken, yapılmadığı konusunda bilim kurulu üyelerinin açıklamaları var. Bu konuda bize düşen görev, sağlık örgütlerinin önerilerine değer vermek ve bu öneriler doğrultusunda hükümete adım atmasını sağlamak” diye konuştu.
Tanrıkulu, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun alt alt komisyon olan Tutuklu ve Hükümlü Haklarını İnceleme Komisyonu’nun toplanması ve cezaevlerinde acil inceleme yapılmasına dair talepte bulunduğunu ancak henüz kendilerine bir yanıt verilmediğini de sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)