Dezenfektanların aşırı kullanımı cilde zarar verebilir
Koronavirüs salgını sebebiyle dezenfektan gibi kimyasal ürünler sıkça kullanılıyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin aşırı kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor.
Fotoğraf: Abdullah Coşkun/AA
Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara
Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgını sebebiyle dezenfektan, kolonya gibi kimyasal ürünler sıkça kullanılıyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin aşırı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlar konusunda uyarıda bulunuyor. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Selin Top, “Her kimyasalın yasal veya tavsiye edilen bir maruziyet limiti vardır. Kullanım amacına uygun olmayan yerlerde, tarif edilen kullanma koşullarına uyulmadığı ve belirlenen maksimum kullanma limiti aşıldığında, başka bir deyişle aşırı kullanıldığında bu ürünler bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir” dedi.
SU VE SABUN OLMADIĞINDA DEZENFEKTAN KULLANILMALI
Su ve sabunun hijyen için yeterli olduğunu ve bu dezenfektanların sadece su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı durumlarda kullanılmasını öneren Top, kimyasal ürünlerin kullanımının ancak deriye sürülme yoluyla yapılabileceğinin altını çizerek “Asla içilmemelidir. Açık yaralarda ve mukozada kullanılmamalıdır” dedi. Bu ürünlerin alkol oranının en az yüzde 70 olduğunu, derinin dış yüzeyindeki yağ katmanını çözerek bir taraftan temizlik sağladığını ama aynı zamanda cildin koruyucu özelliğini de yıkabileceğini belirten Top, böylelikle enfeksiyona daha açık hale getirebileceğini söyledi.
EVDE KAPI VE PENCERE KOLLARI TEMİZLENMELİ
Açık yaraya uygulanması durumunda kanamayı arttırdığı ve dokulara zarar vererek iyileşmeyi zorlaştıran kimyasal ürünlerin sadece su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı hallerde kullanılmasının uygun olduğunu hatırlattı. Ev temizliğine konusunda ise Top, “Evlerde normal yaşamımızdaki temizlik alışkanlıklarımıza devam etmemiz, evden dışarıya çıkıp dönenler olduğu takdirde kapı ve pencere kollarını sabunlu suyla temizlemek tavsiye edilebilir” dedi. Top, evlerde de aşırı kimyasal temizleyici madde kullanılmasının gerekli olmadığını söyledi.
İŞYERLERİNDE ÖZEL ÖNLEMLER ALINMALI
Kimya Sanayi sektöründe çalışan işçiler için alınacak önlemleri değerlendiren Top, şu an alınan önlemlerin yeterli olup olmadığına ilişkin “Konunun ciddiyetini kavrayarak gerekli önlemleri alan firmalar olduğu gibi bu krizi fırsata çevirmeyi bekleyen, gerekli önlemleri maliyet olarak gören firmaların olduğu duyumlarını almaktayız” dedi. Kimya Sanayi sektörü çalışanlarının işletme dışındaki olası davranışlarının işyerini de etkileyeceğinin altını çizerek işsizlik fonunun böyle kriz dönemlerinde kullanılabilecek önemli bir kaynak olduğunu ve bu kaynağın amacına uygun olarak çalışanların ekonomik mağduriyetlerini gidermek amacıyla şeffafça ve hakça kullanması gerektiğini açıkladı. Uzaktan çalışmaya uygun olmayan işyerlerinin, özellikle sağlık alanı ve laboratuvarların güvenli çalışma koşullarının sağlanması için özel önlemler alınması gerektiğini belirterek “İşin çalışanların güvenli mesafe kuralını sağlayacak biçimde yeniden organizasyonu (gerekiyorsa hız düşürme, çay alanı ve yemekhaneyi yeniden düzenleme, toplantılarda yan yana oturmama gibi) yapılmalıdır. Çalışanların işyeri girişlerinde vücut sıcaklıkları termal kameralar ile ölçülmeli ve kayıt altına alınmalıdır” şeklinde konuştu.
MESAFE VE DAYANIŞMAYLA BU KRİZİ AŞABİLİRİZ
Bireysel kurtuluşun mümkün olmadığını belirten Top, “Günlük yaşantımızda güvenli mesafe koşullarına uyarak ama ilişkilerimizde dayanışmacı, kolektif bir akıl ile çalışarak, yaşayarak bu krizi aşabiliriz. Merdiven altı üretim yapan tüccarlara fırsat vermemeliyiz” dedi.