Doktor vekillerden çağrı: Ataması yapılmayan ve KHK’li sağlık emekçileri işe dönmeli
HDP’nin doktor vekili Habib Eksik ile CHP’nin doktor vekili Ali Şeker, atama bekleyen ve KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin düzenleme yapılarak görevlendirilmeleri çağrısı yaptı.
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Koronavirüs salgınıyla ilgili HDP Iğdır Milletvekili ve Meclis Sağlık Komisyon üyesi Habip Eksik ile CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Sağlık Komisyon üyesi Ali Şeker ile görüştük.
Hükümetin ve sağlık bakanın süreci tek başına yürütmek istediğine dikkat çeken Habip Eksik, “Ortaklaşıp herkesin fikrini alıp o şekilde bir politika yürütürseniz siyasette olmaz, eleştiri de olmaz” dedi.
Kararların alınmasında muhalefetin önerilerini de dikkate alınması gerektiğini söyleyen Eksik, “Bunu yapmıyorsa, muhalefette doğal olarak, Meclisin yetkisini kullanarak aynı zamanda halkın kendilerine verdiği iradeyi temsil ederek, doğru olanını, haklı olanı, makul olanı söylemekle mükelleftir” ifadelerini kullandı.
SAĞLIĞI TİCARİ OLARAK GÖREN SİSTEM ÇÖKTÜ
Sağlığı ticari bir meta olarak gören sistemin çöktüğü anlatan Eksik, “Bu çöküş AKP’ye de dönecek. AKP koronavirüs vakasını en ucuz şekilde atlatmaya çalışıyor. Kendisi için fırsata dönüştürmeye de çalışıyor. AKP bu olayın vahametini anlamış düzeyde değil. Onun için de bu olayı kendilerince mevcut ekonomik krizi baskılayacak, örtbas edecek üstünü biraz daha örtecek, ona uyduracak bir tarzda dönüştürmeye çalışıyor. Bu da çok tehlikeli bir tarzdır. Siz başınızı kuma gömdüğünüz zaman etrafta olanlar durmuyor. Asıl siz görmüyorsunuz. Yaşam devam ediyor en sonunda gelip sizi de götürüyor” ifadelerini kullandı.
Eksik, AKP iktidarının oluşturduğu Bilim Kurulunun kararlarını şeffaf bir şekilde verdiğini halka duyurması gerektiğini belirtti.
Cezaevlerinin durumunu da dikkat çeken Eksik, cezaevi gibi kalabalık alanların boşaltılması gerektiğini ifade etti.
AVM’lerin açık bırakılmasını da tepki gösteren Eksik, “İnsanların toplu ulaşım araçlarıyla kalabalık bir şekilde işe gitmesi kabul edilebilir bir durum değil” dedi.
Yoksul halka gıdanın verilmesi, faturalarının ödeneceğinin taahhüt altına alınması gerektiğine vurgu yapan Eksik, açıklanan ekonomik pakette bunun olmadığını kaydetti.
20 BİN SAĞLIK EMEKÇİSİ KHK İLE İŞTEN ATILDI
Eksik, koronavirüs ile ilgili tek çalışma yapan ve 1 Eylül 2016'da çıkan 672 Sayılı KHK ile Gaziantep Üniversitesinden ihraç edilen Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’nın durumuna dikkat çekti. Eksik, kendisini de KHK ile ihraç edilen bir doktor olduğu hatırlatarak, “Yaklaşık 20 bin sağlık emekçisi KHK ile hukuksuz bir şekilde ihraç edildiler. Bunların yüzde 80’ni takipsizlik ve beraat almışlar. Takipsizlik ve beraat alanların bir an önce bir düzenlemeyle göreve başlatılması lazım. Aynı şekilde atanması yapılmayan sağlık emekçilerinin de atamalarının yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Mültecilerle ilgili işin ciddiyetinin ve uluslararası normların kabul ettiği şartların sağlanması gerektiğini anlamadığını söyleyen Habip Eksik, geçen yıl seçim bölgesi Iğdır’da geri gönderme merkezinde yaşanan dramı anlattı. Şu an sınırda bulunanların, Türkiye’ye yerleşmemiş mültecilerin uluslararası normlara uygun olan kamplara yerleşmesi gerektiğini ifade eden Eksik, aksi durumda sadece koronavirüs değil başka salgın hastalıkların yeniden ortaya çakabileceği konusunda uyarıda bulundu.
620 BİN ATANAMAYAN SAĞLIK EMEKÇİSİ VAR
Sürecin ağır olduğuna vurgu yapan Ali Şeker de “Tek başına Bakanlığın, tek başına sağlık çalışanlarının bunun altından kalkması çok kolay değil. Onun için, bu meslek örgütlerini, Hemşireler Derneğini, Eczacılar Birliğini mutlaka birer temsilciyle bu Bilim Kuruluna katmamız mücadeleye daha da faydalı olacaktır” dedi.
Bunu bir polemik konusu yapmamak gerektiğini anlatan Şeker, hükümetin tedbirleri erken aldığını fakat umreye gidenler konusunda gerekli tedbirleri almadığını söyledi.
Şeker, hastanelere gerekil ekipmanların sağlanması gerektiğini de belirtti.
KHK ile mesleklerinden ihraç edilen sağlık emekçilerinin durumuna da dikkat çeken Şeker, sağlık alanında mezun olup iş bulmayan genç işsizlerin de olduğunu söyledi.
Güvenlik soruşturması nedeniyle ataması yapılmayan ve KHK ile haksız bir şekilde işten atılanların işe dönemleri gerektiğini anlatan Şeker, “Genç sağlıkçılara en çok ihtiyacımız olduğu dönemdeyiz çünkü sağlıkçılar, özellikle genç sağlıkçılar bu hastalıkla mücadele etme konusunda daha şanslılar. Bu sürece, bu 620 bin atanamayan sağlıkçının önemli bir kısmının katılması, avantajlı durumlarından dolayı daha hızlı, daha güçlü bir mücadele etmemize olanak sağlayacak” diye konuştu.