Basın örgütlerinden koronavirüs tehdidi altındaki gazeteciler için çağrı
Gazeteci örgütleri, koronavirüs salgını nedeniyle risk altında çalışan gazeteciler için acil taleplerde bulundu.
Fotoğraf: Pixabay
Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artarken, gazeteciler tehlikeye rağmen haber yaparak halka gerçekleri aktarmaya çalışıyor. Pek çok gazeteci örgütü yayımladıkları açıklamalarla gazetecilerin durumuna dikkat çekti.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, koronavirüs salgınında risk altında bulunmaları dolayısıyla iş güvenceleri korunarak gazetecilerin evden çalışma yönteminin bir an önce devreye sokulmasını istedi.
Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgını tehdidi karşısında gazetecilerin en riskli meslek grubu içerisinde yer alması dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), sahadaki tehlikeye dair yazılı açıklama yaptı.
Kovid-19 salgınının Türkiye’de de yayılmasının ardından gazetecilerin kamuoyu önündeki sorumluluklarının artmakla birlikte can güvenliklerin de riske girdiği belirtilen açıklamada, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için her şart altında görevlerini yapan gazetecilerin bu salgın döneminde de hakikatin peşinden koşmaktan vazgeçmediği vurgulandı.
TGS, “Hâlâ sokaklarda haber peşinde koşan meslektaşlarımız risk altındadır. Tıpkı sağlık çalışanları ve hizmet sektöründe çalışan emekçiler gibi gazeteciler de bir kamu faaliyeti yürütmektedir ve onları salgından korumak, iş güvencelerini sağlamak bir görevdir. Bunu sağlayacak olanlar ise medya sahipleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve Hükümet’tir” ifadeleri kullanıldı.
"GAZETECİLERİN EVDE ÇALIŞMA KOŞULLARI SAĞLANMALI"
Medya sahiplerinin birincil görevinin gerçek haberi vermek, ikincisinin ise bu haberi verecek olan gazetecileri salgından korumak olduğunun altını çizen TGS, bu nedenle salgın döneminde tüm dünyanın uyguladığı evden çalışma yöntemi bir an önce devreye sokulmasını istedi. Açıklamada, “Bu yöntem ile hem yazı işleri ile haber merkezlerinde ve stüdyolarda çok sayıda çalışanın bir araya gelmesi önlenecek hem de yayıncılık faaliyeti teknolojisinin sağladığı olanaklarla sürdürülmüş olacaktır” denildi.
"İŞÇİLER İÇİN HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI"
Yaşanan bu durumun uzun sürmesinin beklendiği ifade edilen açıklamada şu adımların atılması istendi: “Hükümet Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle işverenlere açıkça destek vermiş ancak işçiler için hiçbir önlem almamıştır. Tüm çalışanların iş güvenceleri sağlanmalı ve ek destekler devreye sokulmalıdır. İşçi çıkartmak için pusuya yatanlara fırsat verilmemelidir. Ayrıca yıllarca amacı dışında kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma şartları esnetilmeli ve işini kaybedenlere fondan daha fazla kaynak aktarılmalıdır. Bu durumun yarattığı olumsuzluk işçilerin, emekçilerin sırtına yüklenmemeli, onlara fatura edilmemelidir. Gazetecilerin maaşları zamanında ödenmeli, iş güvenceleri sağlanmalıdır.”
Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezaevinde tutulan gazetecilerin tahliye edilmeleri istenen açıklamada, cezaevlerinin de virüse karşı hazırlıklı hale gelmesi gerektiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca medya sahiplerinin yaşayacağı olumsuzlukları gazetecilere yansıtmalarına fırsat vermemek için Basın İlan Kurumu’nun ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın atması gereken adımlar olduğu da vurgulandı. (MA)
TGC: GAZETECİLERİN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR
Koronavirüs salgını döneminde bazı medya kuruluşlarının “muhabir, foto muhabiri ve haber kameramanlarını iş yerine almayıp kapı önündeki konteynırlarda çalışmaya zorladığının” kamuoyuna yansıması üzerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı. Acil olarak gazetecilerin sağlıklarının korunması ve iş güvenliğinin sağlanması için çağrı yapılan açıklamada şu görüşler yer aldı:
- Halkın haber alma ve bilgilenme hakkı için zor koşullarda çalışan gazetecilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkı derhal sağlanmalıdır.
- Medya kuruluşları gazeteciler için iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı hizmetlerini her an ulaşılabilir tutmakla sorumludur.
- Medya kuruluşları gazetecilerin görüşlerini almakla yükümlüdür.
- Medya kuruluşları ekipmanların düzenli olarak virüse karşı dezenfekte edilmesini sağlamalıdır.
- Hiçbir sağlık ve güvenlik önlemi olmayan kulübelerde meslektaşlarımızın çalıştırılması uygulamasından derhal vazgeçilmelidir.
- Gazetecilerin maske, dezenfektan, eldiven gibi ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır.
(MEDYA SERVİSİ)
İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİNDEN SAHADA ÇALIŞAN GAZETECİLER İÇİN ACİL ÇAĞRI
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu, koronavirüse rağmen sahada çalışmak zorunda olan gazetecilere ilişkin yazılı açıklama yaparak, acil destek taleplerinde bulundu.
Yapılan yazılı açıklamada, “Vatandaşlarımızın evinde kalması gereken bu süreçte meslektaşlarımız; sokaklardan, hastanelerden, siyaset cephesinden, basın toplantılarından ve yaşanan diğer toplumsal olaylardan, her yerden haber ulaştırmak için olağanüstü bir özveriyle çalışıyor. Basın sektörü kamu görevi yürüterek halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlarken, izole olan bir toplumda trol ve gerçekdışı haberlerin yayılmasına karşı da en büyük güvenceyi oluşturuyor. Tiraj ve gelir sorunu yaşayan yerel ve ulusal basının bu kritik süreçte ayakta kalması ve görevini sağlıklı sürdürmesi gerekiyor” denildi.
İGC Yönetim Kurulu, sahada çalışmak zorunda olan gazeteciler acil olarak şu talepleri sıraladı:
- Göreve gönderilen veya görev başındaki basın mensuplarının sağlık, hijyen önlemlerinin kendi kurumları tarafından üst seviyede alınması
- Yerel/ulusal idareler ve kamu kuruluşlarının basın mensuplarının görevlerini ifa ederken, kolaylık sağlamaları ve yardımcı olmaları
- Getirilen mali önlemler paketinde 10 ayrı sektöre uygulanacağı belirtilen muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteleyen düzenlemeden basın sektörünün de ivedi olarak yararlanması
- İŞKUR desteklerinin artırılması
- Dijital platformlarda düzenli ve kriterlere uyan yayınların desteklenmesi.
- Yerel ve ulusal gazetelerimize kâğıt desteği verilmesi.
(İzmir/EVRENSEL)
TGF: VİRÜS MEDYAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Cafer Esendemir, birçok sektör için verilen kamu desteğinden medyanın özellikle yerel medyanın da yararlanması gerektiğini aksi taktirde koronavirüsün Anadolu basınını bitireceğini söyledi.
Medya kuruluşlarının, zor ekonomik şartlarda yayın yapma mücadelesi verdiğini kaydeden TGF Genel Başkan vekili Cafer Esendemir şöyle dedi: “Halkın gözü ve kulağı, tarihin tanığı olan özellikle yerel medya koronavirüsün en çok darbe vurduğu sektör olmamalı. Şu an ilan, reklam ve satış gelirleri neredeyse yok düzeyine gelmiştir. Personel maaşlarına katkı sağlanmalı. Yerel gazetelerde özel haber, sayfa sayısı, köşe yazısı ve tiraj zorunluluğunda esneklik sağlanmalı. Evden ve esnek çalışma yöntemlerine destek verilmeli. Yayın kuruluşlarının varsa Basın İlan Kurumu’ndaki alacakları erken ödenmeli. Gazetecilere verilen kredi miktarı artırılmalı.”
(MEDYA SERVİSİ)