Gebzeli işçiler: Ücret alamazsak ne yiyeceğiz?
Gebze'de çalışan işçiler kaygılı: "İzne çıkmak yeterli değil. İzinler bitince ne olacak? Herkesin borcu var. Devlet çalışanlar için hiçbir şey söylemedi"
Fotoğraf: Pixabay
Dilara KINIK
Gebze
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi paketi patronları neşelendirirken, işçilerin kaygılarını ve korkularını gidermedi. Gebze’de çalışan işçiler hem işleri, hem de sağlıkları için kaygılı.
Gebze Taysad Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Alba Kalıp’ta salgının nedeniyle yaklaşık 35 işçi yıllık izne çıkarıldı. Alba Kalıp’ın; Alba Kalıp, Alba Ferforje, Alba Plastik ve Alba Otomotiv olmak üzere 4 fabrikasında toplam 300 civarı işçi çalışıyor. Ford ve Farba gibi firmalara üretim yapan Alba’da yıllık izni olmayan ya da izni az olan işçiler vardiyalı olarak çalışmaya devam ediyor. Gazetemize konuşan işçiler, Alba’nın üretim yaptığı fabrikaların durduğunu belirterek “Biz şu an stok yapıyoruz. İzne çıkmak yeterli değil. İzinler bitince ne olacak? Herkesin borcu var. Devlet çalışanlar için hiçbir şey söylemedi. Meclisteki vekiller ne için orada? Onları biz seçmedik mi? Niye böyle bir dönemde bizim için bir şey söylemiyorlar? Şimdi fabrikalarda üretim durursa ve biz ücret alamazsak ne yiyeceğiz? Başka fabrikalarda işten atmalar oldu, o insanlar ne yapacaklar, işten atmaların engellenmesi lazım” dedi. Tüm çalışanlar için hem işlerinden olmamaları hem de de geçinebilmeleri için önlemler alınmasını isteyen işçiler, “Yoksa virüsten değil, açlıktan öleceğiz” diye konuştu.
"KORKUYLA ÇALIŞIYORUZ"
Eku Fren Fabrikasından ise geçtiğimiz hafta 6 işçi küçülme bahanesiyle işten atıldı. Krizin ve salgının kendilerini vurduğunu dile getiren işçiler, atılma korkusu ve hastalanma korkusuyla çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi.
Muallimköy’de bulunan Yolbulan Depo ve Lojistik’te ise 20 işçiyi senelik izne çıkardı. İzne çıkarılmayan işçiler ise çalışmaya devam ediyor.
Yapı Kredi Bankacılık üssünde taşeron firma bünyesinde temizlik elemanı olarak çalışan bir işçi çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. “Temizlik ve molalarda ayrı eldiven ve maske kullanıyoruz. Ama ofisleri temizliyoruz ve endişeliyiz” diyen işçi şöyle devam etti: “Benim eşim de fabrikada onlarca işçi ile birlikte çalışmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı'nın açıklamasından bir umut bekledik. Çalışanlar için, borcu olanlar için bir çözüm yapılmadı. Yine patronları koruyan, onların borçlarını erteleyen açıklamalar yapıldı. Yani böylesi korkutucu bir salgında bile yine bizi, işçileri düşünen yok.”
Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan bir işçi ise şunları söyledi: “İşimiz çok zor. Hem meslek etiği olarak hem de konuşmamız yasak olduğu için kimseye bir şey anlatamıyoruz. Ama risk çok büyük. Çok fazla sağlık çalışanı risk altında. Kendimizi korumamız çok zor. Sürekli hastalarlayız. Koruyucu malzemeler oldukça yetersiz. Çalışma saatimizde bir değişiklik yok. Ben gerçekten kendim, ailem ve diğer arkadaşlarım için çok korkuyorum.”