İşçiler haklarının gasbedilmesini istemiyor
Kocaeli’de kurulu pek çok fabrikada siparişler azaldı. Kimi fabrikalarda kısmi çalışma ödeneğine başvuru yapılırken kimi fabrikalarda işçilere yıllık izinleri kullandırılıyor. İşçiler tepkili.
Arşiv | Fotoğraf: Pixabay
Ebru YİĞİT
Kocaeli
Kocaeli’de metal ve lastik iş kollarında faaliyet gösteren fabrikalarda, koronavirüs salgını sebebiyle siparişlerde azalma yaşanıyor. Kimi fabrikalarda kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılırken kimi fabrikalarda işçilere yıllık izinleri kullandırılıyor. İşçilerse haklarının gasbedilmesine tepkili.
Koronavirüs salgının başlamasıyla Kalibre Boru’da ilk etapta kronik hastalara idari izin verildi. Salgın nedeniyle siparişlerde de yaşanan azalmalarla dün itibariyle 120 kişinin yıllık izne çıkarılacağı belirtildi. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada kısa çalışma ödeneğine başvurulacağı öğrenildi. 3 yıl çalışma ve 600 gün prim esasına göre yapılan kısa çalışma ödeneğine dahil olacak işçi sayısının değişebileceği belirtilirken henüz netleşmeyen bir tablonun olduğunu belirten işçiler ise salgının yükününün de sırtlarına binmesinden endişeli.
Pirelli fabrikasında ise üretimin sürdüğünü fakat umreden dönen veya riskli durumda olan kişilere yıllık izin verildiğini dile getiren işçiler, “İşverenin ‘Kendi önleminizi alın, eğer yurt dışı ile alakası olan, umreden dönen yakını olan varsa haber versin’ dedi. Ama kimse alacakları izinlerin yıllık izinden düşmesini istemediği için bunu söylemez. Böyle bir durumda bize bunları söylemeleri durumu hafife aldıklarını gösteriyor” dedi.
Howon fabrikasında ise Türkiye’de vaka sayısının artmasına rağmen termal kamera kontrolü dışında hiçbir şey yapılmadığını dile getiren işçiler nisan ayında duruş olacağı söylentilerinin olduğunu ifade ediyor. Daha önce de kısa çalışma ödeneğine başvurulan firmada tekrar kısa çalışma ödeneğine başvurulacağı ihtimali de işçiler tarafından vurgulanıyor.
Sumiriko firmasında da salgınla birlikte yaşanan sipariş düşüşleri ile kısa çalışma ödeneğine yeniden başvurulacağını dile getiren işçiler, bu koşullarda bile yaşanan krizin bedelini kendilerinin ödediklerini dile getiriyor. Sumiriko işçileri, “Kısa çalışma ödeneğinden alacaklarını işsizlik fonundan alacaklar. Yani bir cebimizden alıp diğer cebimize koyacaklar” diyor.