24 Mart 2020 07:23

80 ülke koronavirüs desteği için IMF’ye başvurdu

Yaklaşık 80 ülke koronavirüs desteği için IMF’ye başvurdu. IMF ülkeleri açıklamazken, küresel ekonominin en az 2008 finans krizindeki kadar büyük bir kriz yaşayacağını söyledi.

80 ülke koronavirüs desteği için IMF’ye başvurdu

IMF'nin Washington'daki merkez binası

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Koronavirüs salgını nedeniyle 2020'de küresel ekonominin en az 2008 finans krizindeki kadar büyük bir kriz yaşayacağını söyleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yaklaşık 80 ülkenin destek için IMF'nin kapısını çaldığını açıkladı.

Salgının insani maliyetinin ölçülemez durumda olduğunu ve tüm ülkelerin insanları korumak ve ekonomik hasarı azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Georgieva, G20 Maliye Bakanları ile Merkez Bankası başkanlarına “şimdi dayanışma zamanı” sözleriyle seslendi. Küresel ekonomide 2020’de en az 2008 finans krizi dönemindeki kadar büyük bir resesyon (ekonomik küçülme) beklediklerini söyleyen IMF Başkanı, 2021’de toparlanma umduklarını sözlerine ekledi.

1 TRİLYON DOLARLIK KREDİ PAKETİ HAZIR

IMF, başvuru yapan ülkelerin adını açıklamadı ancak daha önce Venezuela’nın talebinin reddedildiği basına yansımıştı.1 trilyon dolarlık tüm kredi kapasitelerini kullanmak için hazır olduklarını söyleyen IMF Başkanı, ülkelere sağlık sistemlerini güçlendirmeye ve virüsün yayılmasını durdurmaya öncelik vermeleri çağrısında bulunarak, “Virüsün yayılması ne kadar hızlı durursa, toparlanma da o kadar hızlı ve güçlü olacak” dedi.

IMF’den yardım talebini resmen ilan eden İran’a ise ne yanıt verildiği bilinmiyor.

83 MİLYAR DOLARLIK PARA ÇIKIŞI

IMF Başkanı, salgının başlangıcından bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarından 83 milyar dolarlık para çıkışı olduğunu aktardı.

IMF Başkanı bu rakamın tarihte görülmüş en büyük çıkış olduğunu da sözlerine ekledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et