Emaar AVM inşaatında dip dibe asansör bekliyorlar: İşçinin canı yok mu?
Koronavirüs salgınında kaygılar büyürken Emaar AVM’nin şantiyesinde çalışan onlarca işçi dipdibe asansör bekliyor, yemek yiyor.
Meltem AKYOL
İstanbul
“Kalabalık yerlere girmeyin, insanlarla daha az temas edin.”
“Evde kalın.”
“1 metre mesafesini koruyun.”
Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye vaka sayısı ise 1529’a yükseldi. Virüse karşı alınacak önlemlerin başında ise bu saydığım maddeler geliyor. Ancak işçileirn evde kalmasını sağlayacak koşullar sağlanmadığı gibi çalışan işçiler de risk altında çalışmaya devam ediyor.
İstanbul Üsküdar bulunan Emaar Square AVM’nin Şantiyesinin yapım işleri işlerinde çalışan inşaat işçilerinden gelen görüntüler durumun vahametini ortaya koyuyor. Yaklaşık 2 bin 500 işçinin çalıştığı şantiyeden gelen görüntülerde onlarca işçi dip dibe asansör kuyruğunda bekliyor, yemek kuyruğuna giriyor. Görüntülerde konuşan bir işçinin “Virüs saat 5'te bulaşmıyor herhalde? İyice işçiyi enayi yerine koydular” sözleri ise durumun özeti.
İNŞAAT İŞ: EMAAR YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞTÜK
Görüntüleri sosyal medya hesabından duyuran İnşaat-İş Sendikası, hiçbir önlem almadığı gibi canını tehlikeye atacak koşullarda işçi çalıştırmalarına da tepki gösterdi. Sendika “Emaar Şantiyesinde çalışan üyelerimizin gönderdiği görüntüler! İşçilerin canının hiçe sayıldığı, koronavirüse dair hiçbir önlem alınmadığı ve asansör aracılığıyla çalıştıkları katlara gitmek için oluşan asansör kuyruğu” diye yazdı. Sendika yazdı.
Sendika, “Başta inşaat işçisi arkadaşlarımız olmak üzere tüm şantiyelerde, fabrikalarında koronavirüs önleminin acilen alınması ve uygulanmasını denetlemeleri, önlem alınmadığı takdirde iş durdurarak önlemlerin derhal alınmasını talep etmelerinin anayasal bir hak olduğunun altını çiziyoruz” çağrısı yaptı.
İŞÇİLER MECBUR, ‘İKTİDAR EVDE KAL DEDİ, KALDIM’ DEME ŞANSI YOK Kİ
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Evlerinizde oturun diyenler patronların bu gözü dönüşlüğüne ne diyecek. 2 bin 500 kişinin çalıştığı yerde işçiler dip dibe çalışıyor. Evde kal herkes için geçerli de emekçi için geçerli değil mi, işçinin canı yok mu?” diye sordu. Tekin, “Çamlıca kulesinde insanların çalıştığına dair sosyal medyada fotoğraflar gördük, yine başka inşaatlardan da gördük. Ne aceleleri var bu şantiyelerin, insanları evden çağırıp buraya getiriyor. İşçi mecbur, işine gitmese yarın kapı dışarı edilecek. Böyle keyfi olarak ‘bugün işe gelmeyeceğim, iktidarı izledim evden çıkma dediler’ deme şansları yok. O yüzden bu işçilerin işlerinden atılmaları engellenmeli ve ücretli izne çıkarılmalı” dedi.