24 Mart 2020 12:18
Son Güncellenme Tarihi: 25 Mart 2020 04:30

Metal işçileri: Türk Metal’in mutabakat maddeleri bizi köle gibi kullanma maddeleri

Türk Metal'in patronlarla yaptığı mutabakatı değerlendiren metal işçileri; ücretlerinin düşeceğini, yıllık izinlerini kaybedip telafi ile borçlandırılacaklarını belirterek sendikaya tepki gösterdi.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Türk Metal Sendikası koronavirüs tedbirleri kapsamında patronlarla imzaladıkları mutabakatı resmi sosyal medya hesaplarından paylaşarak üyeleri ve kamuoyuna duyurdu. 6 maddeden oluşan mutabakatı değerlendiren metal işçileri ise sendika marifetiyle küresel bir salgının faturasının bile kendilerine kesildiğini belirterek tepki gösterdi. Varılan mutabakatın; işsizlik fonunun patronlara peşkeş çekilmesine, yıllık iznin gasbına, esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasına onay anlamına geldiğini belirten metal işçileri, “Türk Metal bir kez daha işçi değil patron sendikası olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

Sendikanın resmi Twitter hesabından Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu imzası ile paylaşılan açıklamaya göre Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın patronlarla sürdürdüğü görüşmeler neticesinde 6 maddelik bir mutabata varıldığı ifade ediliyor. Mutabakatta; kendi isteğiyle ayrılmak isteyen işçiler dışında bu süreçte hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı belirtilirken, kısa çalışma ödeneğine başvurmayacak işyerlerinde üretime ara verileceği durumlarda her 1 gün yıllık izin için, 1 gün ücretli izin verilecek deniliyor. Yine mutabakatta çalışılmayan günler için işçilere telafi çalışması ve denkleştirme yaptırılacağı belirtilirken cumartesi gününün bile telafi çalışması kapsamına alınacağı kaydediliyor.

SENDİKA BAŞKANI İÇİN ÖNEMLİ OLAN İŞÇİNİN SAĞLIĞI DEĞİL ÜRETİMİN DEVAMI

6 maddelik mutabakatı tepki ile karşılayan bir Ford Otosan işçisi sendika marifetiyle küresel bir salgının faturasının kendilerine kesildiğini belirterek “Akıl alır gibi değil, bir de sendika bunu büyük bir başarıymış gibi lanse etmiş. Pevrul Kavlak bir televizyon kanalının canlı yayına katıldı ve orada da ‘Bizim için aslolan üretimin devam etmesi’ dedi. Ya o yayında patron örgütünün başkanı bile ‘Bizim için önemli olan işçilerimizin sağlığı’ derken, bir sendika başkanı bunu bile diyemedi, yazıklar olsun. Bu salgının tüm yükü biz işçilere fatura ediliyor bu nasıl bir mantık? Yazıklar olsun, lanet olsun bunların sendikacılığına” şeklinde konuştu.

“ÜCRETİMİZİN YÜZDE 60’I YATACAK”

Kısa çalışma ödeneğinin ve işsizlik sigortası fonunun patronlara peşkeş çekilmesi anlamına geldiğini söyleyen Ford işçisi sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bu Erdoğan'ın açıkladığı pakette vardı, şimdi tüm işyerleri kısa çalışmaya başvuruyor. Biz işçilerden kesilen paralar bize geri ödenecek, patronun bu süreçte hiçbir kaybı olmayacak. Patronun kârına dokunulmayacak, bir sendika buna ön ayak olur mu? 5 milyona yakın işsiz var. Bu süreçte onların düşünülmesi gerekmez mi, bir sendikanın bunu istemesi, patronların elini taşın altına koyması için uğraşması gerekirken kısa çalışmayı teşvik ediyor. Kimse bizi cahil yerine koymasın, biz de araştırıyoruz, dönüp bakıyoruz. Kısa çalışma döneminde ücretimizin yüzde 60’ı yatacak, sadece sağlık sigortası yatacak, bunu biliyoruz. Hemen ertesinde işten atıldık diyelim işsizlik maaşımızdan düşecek. Biz bu durumu 2009 krizinde yaşadık. Ford işçisi olarak en iyi biz biliriz kısa çalışmayı” dedi.

SALGINI MI DÜŞÜNELİM BORÇLARI MI?

Varılan mutabakatın tek bir maddesinin bile işçilerin çıkarına olmadığını kaydeden başka bir Ford Otosan işçisi “Ya yıllık izinden diyor ya da telafi çalışması uygulanıyor. Bizleri mağdur etmemekten bahsediliyor ama kelime oyunlarıyla işçinin aleyhinde kararlar alınmış. Bu maddeler bizi resmen köle gibi kullanma maddeleri. Bizim, çalışanların çoğunun senelik izin hakkı kalmadı gibi zaten. Bu iş, bir ay sonrası bittikten sonra, normal hayata döndüğümüz zaman bir sonraki seneye kadar bayram tatilleri hariç izin olmayacağı anlamını taşır. Bir sonraki seneyi çoğu arkadaş yine senelik izin hakkı olmadan borçlu girecek. İnanın borçları mı düşüneyim, işyerindeki bu olumsuzlukları mı düşüneyim, ülkedeki salgını mı düşeneyim, iyice çöküşe geçtik. Hep mi bize, hep mi biz işçilere? Yeter artık ya, dayanacak gücümüz, katlanacak sabrımız kalmadı. Bizim ayarlarımızla daha fazla oynamasınlar” diye konuştu.

“HEM YILLIK İZNİMİZ GİDECEK, HEM BORÇLANDIRILACAĞIZ, POSAMIZ ÇIKACAK”

Sadece gündüz vardiyasında çalışan işçilerin üretime devam edip, diğer işçilerin izne çıkarıldığı Snop Metal’da çalışan bir işçi de fabrika yönetiminin kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu, sendikanın açıkladığı mutabakatla başvuru kabul edilmediği durumda yıllık izin haklarının gasbedileceğini dile getirdi. Snop Metal işçisi “Türk Metal bir kez daha işçi sendikası değil de patron sendikası olduğunu gösterdi bize. Ben zaten bu sendikanın da patronların da bizi izne çıkarıp, ücretimizi de tam ödeyeceklerine inanmıyordum. Tanıyoruz artık bunları. Ben borçlandırma yaparlar diye düşünüyordum, tam olarak öyle yapmışlar. Hem yıllık izin hakkımız gidecek, hem borçlandırılacağız. Bu işler bittiğinde borç ödemekten posamız çıkacak. Bu sendikaya da bu yakışırdı, alkışlar Türk Metal’e” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’de sendikalar: Koronavirüs sürecinde İşten atmalar yasaklansın

SONRAKİ HABER

Members of European Parliament call on Turkey to end the public advertising ban on Evrensel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa