İşçiler koronavirüs tehlikesine rağmen çalışıyor: Eldivenler elimizde parçalanıyor
İktidar temsilcileri "Evde kalın" çağrısı yapıyor ancak işçiler, geçinebilmek için koronavirüs tehlikesine karşı çalışmak zorunda olduklarını söylüyor.
Fotoğraf: Pixabay
Nevruz MERSİN
Kocaeli
Hükümetin koronavirüs salgının yayılmasını engellemek için aldığı tedbirler işçileri kapsamıyor. İktidar kendi tedbirinizi kendiniz alın deyip ‘evde kal’ uyarıları yaparken işçiler servisler ve toplu taşıma araçlarıyla işyerlerine gidip geliyor, işyerlerinde steril olmayan ve sağlıksız ortamlarda çalıştırılmaya devam ediyor. Dilovası’da online satış yapan bir işyeri marketin depo işçisi tedbir alınmamasından şikayet ediyor.
Çalışma koşullarından söz eden işçi şunları anlatıyor: “Yaklaşık beş aydır çalıyorum 150 kişinin iki vardiya çalıştığı bir depoda çalışıyorum. Dışarıdan bakılınca basit gibi görünen fakat oldukça zor ve ağır bir işimiz var. Eleman sirkülasyonun çok yoğun yaşandığı, en uzun süreli çalışanın en fazla bir yıl dayanabildiği bir yer. Taşeron firmaların işlettiği, hiçbir sosyal hakkımızın verilmediği, haftalık 45 saatlik çalışma sürelerimiz dışında 20-25 saatlik zorunlu mesainin bulunduğu, fakat mesai ücretlerimizin tam yatmadığı, pazar mesailerimizin bile doğru düzgün ödenemediği bir yer. Türkiye’nin dört bir yanına gıda, kırtasiye, elektronik vb. aklınıza gelebilecek her şeyin satışı yapılıyor. Tabi hijyen ürünlerinin de...”
Salgın döneminde ücretsiz izin bir yana iş yüklerinin de arttığını belirten işçi, “Satışını yaptığımız eldiven, maske ve kolonya siparişlerini yetiştiremezken, biz işçilere çalışma saatleri içerisinde bu ürünler sayılı verilip, kullanım süreleri dolup yırtılmasına rağmen yenileri verilmiyor. Satışını yaptığımız ürünleri bizler kullanamıyoruz. Bir işçinin parasıyla dahi kolonya ve dezenfektan alınmasına müsaade edilmezken, girişlere konulan dezenfektanlar yalnızca vardiya giriş-çıkışlarında kullanılabiliyor. İşyerinde ilaçlama yapıldığına dair bilgilendirilme yapıldı fakat sürekli malzeme giriş-çıkışı yapılan depoda herhangi bir ilaçlama çalışması ile karşılaşmadık. Bir arkadaşımızın tedbirsizlikleri sosyal medya hesabından yayınlaması üzerine tutanak tutturulup, hepimize uyarıda bulundular. Herhangi bir paylaşım ve görüntünün dışarı gönderilmesi üzerine işimize son verileceği şeklinde tehdit ettiler” diyor.