25 Mart 2020 12:44

TTB: İşyeri hekimlerine 14 gün rapor yetkisi verilsin

Türk Tabipleri Birliği koronavirüs salgına karşı işyeri hekimlerine 14 gün rapor verme yetkisinin tanınması için SGK'ye başvurdu.

TTB logosu

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) bütün ülkede toplum sağlığını tehdit eden koronavirüs salgının önlenmesinde, işyeri hekimlerine 14 gün rapor verme yetkisinin tanınması için SGK'ye başvurdu.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz imzasıyla SGK'ye gönderilen yazıda, “İşyeri hekimlerinin temel görevinin çalışanların sağlık gözetimi ve çalışma ortamının gözetimini yapmak suretiyle çalışanların işten kaynaklı sağlık risklerinden korunmalarına yönelik tıbbi işlemlerdir” denildi. Hizmet sundukları toplum kesiminin genişliğinin yanı sıra çalışanların karşı karşıya oldukları tehlikelerin kaynağının varlığı nedeniyle işyeri hekimlerinin görevinin toplum sağlığı açısından öneminin daha da arttığını belirten Yılmaz, devletin bir yandan herkesi evde kalmaya davet ederken halen faaliyetini sürdüren binlerce işyerinde milyonlarca kişinin çalıştığını söyledi.

Yılmaz, “Covid-19 virüsünün bulaşan, bulaşmış olduğundan şüphenilen veya kronik hastalığı sebebiyle virüs bulaşması halince ölümcül sonuçları olabilecek kişilerin en az 14 gün izole edilmesi gerektiği bilimsel olarak açıklanmıştır. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 39/5  maddesine göre işyeri hekimi bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir. Bu bağlamda işyeri hekimleri işyerlerindeki çalışanlardan 14 gün süreyle evde izolasyona tabi olması gerektiğini saptadıkları kişilere bu süre kadar rapor vererek evlerine gönderememekte; sağlık kuruluşlarına göndermek zorunda kalmaktadır. Oysa bugünlerde bütün hekimlerden en yüksek düzeyde yararlanılması ve sağlık sistemi üzerindeki yükün asgaride tutulmasına gayret edilmesinde çok büyük kamu yararı bulunmaktadır” dedi.

ÖZEL SEKTÖRDE DE İDARİ İZİN VERİLMELİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan tüm yurttaşların özel ya da kamu ayrımı yapılmaksızın izinli sayılması gerektiğini de bildirdi.

TTB Merkez Konseyi’nden Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilen yazılarda, kamuda çalışan 65 yaş üzeri ya da kronik hastalığı olan vatandaşların idari izinli sayıldığı, buna karşın özel işyerlerinde çalışanların söz konusu korunmadan yoksun olduğu belirtildi. Yazıda, “Bir yandan sokağa çıkmamasını beklediğimiz ancak diğer yandan işveren tarafından çalışması istenen kronik hastalığı olanların evinde kalmalarını sağlayabilmek için, sadece kamu çalışanlarının değil bütün çalışanların –hak kaybına uğratılmaksızın- idari izinli sayılmaları için gerekli kararın alınmasını bekliyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmza kampanyası: Salgının kritik evresi bitene kadar işçiler ücretli izinli sayılsın

SONRAKİ HABER

Eskişehir KESK'li kadınlar: İstismarcılara affı kabul etmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa