25 Mart 2020 14:11

İİSŞP: İşten atmalar yasaklansın, ücretli izin uygulansın

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu koronavirüs salgınından korunmak için tüm işçilere ücretli izin verilmesini, işten atmaların yasaklanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, koronavirüs salgınından korunmak için tüm işçilere ücretli izin verilmesini istedi.

Ceviz yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Günlerdir gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse de sağlık bakanı açıklamalar yapıyor ve ne yazık ki yapılan açıklamalarda halen işçi ve emekçilerin kaygılarını gideren bir açıklama gelmedi. Patronlara çeşitli teşvik paketleri açıklanırken işçilerin “işimden atılır mıyım” korkusu canlı bir gerçeklik olarak ortada duruyor.

İşçilerin talep ve kaygıları giderilmemişken Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığı sendikaların toplu sözleşme, yetki vs süreçlerini askıya aldığını açıkladı. Yani işçiler bu süreç içerisinde sendikal haklarını da kullanamayacak. Hal böyle iken neden halen işçiler sağlıksız koşullarda çalıştırılıyor.

İŞÇİLER NASIL EVDE KALACAĞIZ DİYE SORUYOR

Evde kalın diyenlere her gün işlerine giden işçiler “nasıl” diye soruyor. Üstelik birçok işyerinde gerekli önlemlerin alınmadığı artık herkesin malumu. Bir işçi arkadaşımızın “işe gelip hasta olmakla, gelmeyip işsiz kalma arasında kaldık” sözleri tüm işyerleri için gerçeği yansıtıyor. Halen marketlerde çalışan işçi kardeşlerimiz büyük risk altındalar. Limanlar, tersaneler, metal fabrikaları halen gerekli önlemlerin yeterince alınmadığı ve binlerce işçinin bir arada çalıştığı yerler olarak karşımızda duruyor. Elbette az sayıda sendikalı fabrika ve işyerinde ciddi önlemlerin alındığını söyleyebiliriz ancak bu durum genel tabloyu ne yazık ki değiştirmiyor.

Cumhurbaşkanının kamu işyerleri için önerdiği uzaktan çalışma önerisini de izledik ve yine özel sektör işçileri sordu soruyor “ peki biz insan değil miyiz” neden hiçbir önlem alınmıyor diye. Ayrıca yine kamuoyuna yansıdığı üzere bazı işyerlerinde bu virüse yakalanan arkadaşlarımızın olduğu biliniyor. Eğer bir önlem alınmak isteniyorsa bunun yolu tek başına yaşlıları eve tıkmak, toplu taşımayı azaltmak, okulları kapamak değildir bu işin bir yanıdır diğer yanı ise milyonlarca çalışanın ücretli izne ayrılarak evde kalmaları sağlanmalıdır. Virüsün engellenmesinin de en etkili yöntemlerinden biri bu olacaktır. Yaygın test yapmak nasıl ki hayati önemde olan uygulamalardan biri ise yüzlerce binlerce insanın bir arada çalıştığı fabrika ve işyerlerinde işçilerin ücretli izne ayrılmasıdır. Temel gıda, sağlık ve hijyen malzemelerinin üretildiği yani çalışması zorunlu olan işyerlerinin dışındaki bütün fabrikalar kapatılmalı ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.

EN ETKİLİ ÖNLEMLERDEN BİRİ ÜCRETLİ İZİN

Çalışması zorunlu olan yerlerde ise işçiler dönüşümlü çalıştırılmalı gerekli tedbirler alınmalı, işçilerin düzenli sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Her iki saatte bir izin kullanmaları sağlanmalı ve tüm hijyen malzemeleri kişisel olarak temin edilmelidir.

Virüs ile mücadele işçilerden alınan vergilerle patronlara teşvik sunarak değil tüm toplumun temel ihtiyaçlarına cevap vererek yürütülmelidir. Avmlerde yüz binlerce çalışan yıllık izne çıkarıldı ve sonrasında ne olacağı belli değil yani her an işsiz kalabilirler. Virüsün yarattığı krizi kimse fırsata çevirmeye kalkmamalıdır ve bu nedenle hükümet işten atmaları yasaklamalıdır. Yine milyonlarca işçinin kredi borçları ertelenmeli, su elektrik, doğalgaz bu dönemde ücretsiz olmalı ve temel tüketim malları vergi dışı bırakılarak herkesin ulaşımı kolaylaştırılmalıdır.

İşsizlerin işsizlik maaşı alma koşuluna bakılmaksızın işsizlik ödeneği bağlanmalı ve en az asgari ücret düzeyinde ödeme yapılmalıdır. Sağlık hizmetleri tamamı ile ücretsiz olmalı ve yaygın test yapılmalıdır ihtiyaç duyan herkesin test yapabileceği düzenlemeler yapılmalıdır.

Tüm işçi ve emekçiler de bilmelidir ki gerekli önlemlerin alınmadığı işyerlerinde çalışmama grev yapma hakları vardır. Ayrıca hiçbir işçi arkadaşımız zorla ücretsiz izne çıkarılamaz ve yıllık izin hiçbir çalışana dayatılamaz, bu tip uygulamalar yasal değildir ve bu durumlarla karşılaşanlar sendikalardan yardım istemelidirler.

Az temas ve evde kalma virüsün yayılmasını engellemek için bir önlem ise en etkili yolu da toplu çalışma alanlarının durdurulması ve çalışanların ücretli izne çıkarılmasıdır.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

HDP'li Oya Ersoy: Meclisi kapatarak süreci AKP teşkilatlarından yönetemezsiniz

SONRAKİ HABER

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim 30 Nisan'a kadar uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa