25 Mart 2020 14:14

CHP'li Süleyman Bülbül evde kalmanın ev içi şiddeti artırabileceği konusunda uyardı

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül kadına yönelik şiddetin artışına dikkat çekti. Bülbül, ayrıca JES’lerle ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

Fotoğraf: CHP Basın Merkezi

Reklam

CHP Aydın milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, koronavirüs nedeniyle vatandaşların evde kalmasının ev içi şiddeti artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bülbül, “Evde kal diyorsak eşitlikçi iş bölümünün de gerektiğini söylemeliyiz. Ev içi işleri ve bakım yükünü eşit bölüşmeye gayret etmeliyiz” dedi. CHP’li Bülbül dün Genel Kurul’da kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik uygulanan her türlü şiddet olayında önleyici ve koruyucu tedbirler almakla görevli olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, kolluk ve soruşturma aşamasında şikayetçinin onayı alınarak haberdar edilmesi için verdiği kanun teklifi üzerine konuştu.

“EVDE KAL DİYORSAK EŞİTLİKÇİ İŞ BÖLÜMÜNÜ DE SÖYLEMELİYİZ”

Bülbül, “Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, doğal afet, savaş ve salgın gibi kriz dönemlerinde cinsiyete dayalı şiddet görme riski artıyor. STK ve dernekler kadına yönelik her türlü şiddetle ilgili hükûmetin yapmadığı saha araştırmalarını yapıyorlardı. Şimdi, STK ve dernek çalışmaları sağlık tedbirleri kapsamında ertelendi. Bu nedenle şiddet daha görünmez hâle gelebilir. Adliyelerin tam zamanlı ve randımanlı çalışmadığı bugünlerde en ufak şiddet ihbarı için kolluk güçleri hızla ve ivedilikle hareket etmelidir ve bu ihbarlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bildirilmelidir” dedi. Bülbül, ev içi işlerde de kadının yükünün paylaşılması gerektiğini belirterek, “Evde kal diyorsak eşitlikçi iş bölümünün de gerektiğini söylemeliyiz. Ev içi işleri ve bakım yükünü eşit bölüşmeye gayret etmeliyiz” diye ifade etti.

JESLER İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ VERDİ

Öte yandan CHP’li Bülbül JES’lerin de virüs salgınıyla karşı karşıya olan halkın sağlığını hiçe saydığını söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı. TBMM’ye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması talebiyle soru önergesi sunan Bülbül, Jeotermal Elektrik Santrallerinden salınan gazların solunum yolu hastalıklarını tetikleyerek Korona virüse davetiye çıkardığını söyledi. Bülbül önergesinde “Ülkemizde özellikle Jeotermal Elektrik Santrallerinin bulunduğu bölgelerde hava kirliliği parametrelerinin oldukça üst düzeyde olduğu ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği de bilinmektedir. Korona virüs konusunda uzmanların ‘‘evlerinizi havalandırın’’ uyarılarıyla camlarını açan vatandaşlar filtresiz ve sağlıklı bir şekilde denetlenmeyen jeotermal elektrik santrallerinin saldığı çürük yumurta kokusuna maruz kalmaktadırlar. Solunum yolu hastalıklarını büyük ölçüde tetikleyen santrallerin saldığı gazlar, Korona virüs salgınıyla karşı karşıya olan vatandaşlarımızın sağlığını hiçe saymaktadır’’ ifadeleri kullanarak Kurum’a şu soruları yöneltti:

  • Korona virüs ile mücadele kapsamında tiyatro, sinema, kafe, düğün salonları, restoran, lokanta ve kahvehaneler gibi birçok işletme geçici olarak kapatılırken, hava kirliliğine ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan ve denetimleri eksik ya da yapılmayan Jeotermal Elektrik Santrallerinin bu süreçte faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?
  • JES’lerin bacalarından çıkan hava salınımları ve dışarıya verdikleri akışkanlar nedeniyle havayı, suyu, toprağı kirlettikleri ve insan sağlığına yönelik   solunum yolu hastalıkları ve birçok hastalığa neden olduğuna dair Bakanlık bünyesinde çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonucu ne olmuştur?
  • Korona virüs tedbirleri kapsamında iptal edilen ÇED toplantıları var mıdır? Var ise bilgilendirme toplantıları yapılmadan açılan jeotermal kuyuları var mıdır?

(Aydın/EVRENSEL)

Reklam